Loading...
Jedzenie

Jakie właściwości ma pigwa? Co zrobić z pigwy?

Owoce pigwy na przetwory

W Starożytnej Grecji pigwa uznawana była za silny afrodyzjak. Owoc ten pochodzi z Azji. Tam pigwa spotykana jest jako roślina rosnąca dziko. W Polsce można ją spotkać tylko jako roślinę uprawną. Jadalną częścią pigwy są jej owoce. Można je jeść na surowo albo zrobić z nich przetwory na zimę. Pigwa ma liczne właściwości zdrowotne i duże walory smakowe. Jakie dobroczynne właściwości posiada? Jak ją jeść? Co można zrobić z pigwy? Poznaj odpowiedzi na te i wiele innych pytań!

Pigwa charakterystyka

Pigwy są średniej wielkości drzewami liściastymi. Kwitną wiosną i wczesnym latem. Wtedy pojawiają się różowobiałe kwiaty. Rozwijają się one w gruszkowate, złociste owoce. Owoce są większe niż średnie jabłko. Są też nierówne, nie mają idealnie obłego kształtu. Wyglądem przypominają awokado albo gruszkę. Pigwa jest gładka jak brzoskwinie. Owoce pigwy ważą około 250-750 g lub więcej.

Wewnątrz owoców jest miąższ. Jest on jasnożółty, ziarnisty i ma wiele nasion skoncentrowanych w środku. Surowa pigwa ma intensywny, owocowy aromat. Jednak surowe owoce, nawet gdy są dojrzałe, są na ogół cierpkie, dosyć twarde i kwaśne. Pigwa jest czasem uprawiana jako roślina ozdobna. Porasta sady, działki, parki. Jej owoce dojrzewają w okresie jesiennym.

W związku ze smakiem pigwy, jej owoce najczęściej wykorzystuje się do robienia konfitur i nalewek. W surowych owocach na 100 gramów przypada zaledwie 57 kalorii. To ulega jednak zmianie. Kaloryczność pigwy zależy od receptury dania albo przetworów. Warto wybierać dobrze rozwinięte, jędrne, jasnozłoto-żółte owoce. Należy unikać zielonych, niedojrzałych. Są one gorzkie i niejadalne. Nie powinno się jeść posiniaczonych, pomarszczonych owoców, ponieważ nie mają one smaku. Jakie właściwości odżywcze ma pigwa? Jak można wykorzystać jej nieco cierpki smak?

Krzew pigwy z owocami
Źródło: Pixabay.com

Pigwa. Składniki odżywcze

Jakie składniki odżywcze mają owoce pigwy? W surowych owocach dominuje witamina C. W pigwie znajduje się też wiele innych cennych mikroelementów i witamin. To właśnie dzięki nim pigwa ma dobroczynne właściwości zdrowotne. 

W 100 gramach pigwy znajdziemy 15 mg witaminy C. To aż 20 procent zalecane dziennej dawki. Witamina C jest niezwykle ważna w pracy całego organizmu. Warto przyjmować jej zalecaną dzienną dawkę, szczególnie w okresie jesiennym i zimowym. W pigwie jest też witamina A ( 40 IU).

Ten owoc to również źródło witamin z grupy B: witaminy B1 (0,02 mg), witaminy B2 (0,03 mg), witaminy B3 (0,2mg), a także witaminy B6 (0,04 mg). To też źródło cennych minerałów. W 100 gramach pigwy znajduje się 197 mg potasu, 8 mg magnezu. A także 11 mg wapnia, 4 mg sodu. Zawiera ona również żelazo (0,7 mg), cynk (0,04 mg) oraz kwas foliowy. W pigwie znajdziemy również aminokwasy, polifenole, garbniki oraz pektyny.

Jest ona źródłem zdrowego i wspomagającego procesy trawienne błonnika. Warto pamiętać o tym, że nie tylko miąższ jest wart wykorzystania. Cenne są również nasiona pigwy. Można z nich uzyskać ekstrakt o działaniu przeczyszczającym. Napar z pestek owocu można wykorzystać do płukania jamy ustnej i gardła. Pomoże on uporać się ze stanem zapalnym. Można go również wykorzystać jako zdrowy okład na stany zapalne spojówek i skóry. Liczne składniki odżywcze pigwy wspomogą pracę całego organizmu. 

Dobroczynne właściwości pigwy

Owoce pigwy mają właściwości antyalergiczne i przeciwzapalne. Owoc oraz ekstrakt z nasion polecane są w leczeniu zapalenia pęcherza moczowego, atopowego zapalenia skóry. Pigwa polecana jest też jako bezpieczna alternatywa w przygotowaniu produktów spożywczych dla alergików. Pigwa może wspomóc łagodzenie objawów alergii. To owoc, który wspomaga odchudzanie. Nie sposób nie docenić jej dobroczynnych właściwości na działanie układu pokarmowego.

Ma też działanie przeciwzapalne, właściwości przeciwutleniające i przeciwwirusowe. Korzystnie działa na układ krwionośny. Wspomaga pracę serca i żyły. Jest też nieoceniona w stanach przeziębieniowych. Dlatego właśnie polecana jest pigwa na zimę. Regularne spożywanie tego owocu zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych. Warto jednak pamiętać o zdrowej i zbilansowanej diecie oraz zdrowym trybie życia. Sama pigwa nie będzie miała zdrowotnego działania, jeśli będziemy żyć niezdrowo. 

Lista dobroczynnych właściwości pigwy. Układ pokarmowy 

Pigwa pomaga regulować pracę układu pokarmowego. Korzystne działanie ma cały owoc, w tym jego nasiona. Napar z nasion pigwy jest często wykorzystywany w medycynie ludowej. Pomaga w pozbyciu się niestrawności. Łagodzi zgagę i dolegliwości związane z refluksem żołądka. 

Napary z nasion pigwy zaleca się również w chorobach jelit. Działają łagodząco na stany zapalne, nadmierną fermentację jelitową. A także na nieżyt żołądka oraz uszkodzenie śluzówki przewodu pokarmowego. W celu pobudzenia trawienia można stosować miąższ oraz nasiona. Wspomagają one przemianę materii. Można je stosować w diecie odchudzającej. Zalecane są podczas spożywania leków, gdyż wspomagają pracę wątroby. Pestki owocu można stosować na poprawę apetytu. W tym celu należy przygotować specjalną nalewkę. Wykorzystuje się również wyciąg z pestek, który dodaje się do herbaty.

Przeciwwskazania

Ze względów smakowych nie zaleca się spożywania owoców w stanie surowym. Zazwyczaj jemy dżemy, konfitury, pijemy soki i nalewki. To produkty bogate w cukier. Z tego względu osoby chore na cukrzyce powinny uważać na produkty pigwowe. W ciąży pigwę należy stosować ostrożnie. Warto jej spożycie skonsultować z lekarzem prowadzącym. Z reguły jest ona bezpieczna zarówno dla kobiet w ciąży, jak i kobiet karmiących piersią.

Nadmierne spożycie pigwy może spowodować dolegliwości pokarmowe. Mogą pojawić się ból brzucha, biegunka, wymioty. Pigwa jest dosyć cierpka. Może powodować podrażnienie gardła i krtani. Dlatego ostrożnie powinny do niech podchodzić osoby pracujące głosem. Przetworów z pigwy nie powinny stosować osoby, które cierpią na przewlekłe zaparcia oraz zapalenie opłucnej. 

Konfitura, dżem. Przetwory z pigwy na zimę krok po kroku

Z owoców pigwy można zrobić przepyszne konfitury, dżem, sok, nalewkę, czy wino. Dostępne są różne przepisy z owoców pigwy. Z pigwy można zrobić nalewkę, która będzie miała właściwości lecznicze. Potocznie nazywa się ją pigwówką.

W celu przygotowania lewki należy przygotować 2 kilogramy świeżych i dojrzałych owoców, 1 kilogram cukru oraz 0,5 litra spirytusu. Owoce należy dokładnie umyć, a następnie zetrzeć na tarce i grubych oczkach. Owoców nie powinno się obierać ze skóry. Starte owoce należy włożyć do dużego słoja i zasypać cukrem. Całość trzeba przykryć papierem pergaminowym. Po tygodniu należy dolać spirytus i zamknąć słój. Tak przygotowaną miksturę zostawiamy na miesiąc. Następnie należy otworzyć słój, przecedzić owoce. Przygotowaną nalewkę trzeba zmieszać z 0,5 litra wódki, zamknąć i odstawić na dwa miesiące. Można spożywać w stanach przeziębienia, niestrawności oraz na dobry sen. 

Przetwory z pigwy na zimę krok po kroku

Z pigwy można przyrządzić pyszne przetwory na zimę. Najczęściej robi się soki i konfitury.

Jak przyrządzić konfitury z pigwy na zimę krok po kroku?

Pigwa właściwości
Źródło: Pixabay.com

Konfiturę z pigwy można jeść z chlebem, dodawać do naleśników, do herbaty. Taka herbata z dodatkiem cytryny i pigwy będzie świetnym wyborem na przeziębienie. Do przygotowania konfitury z pigwy potrzebne będą owoce (1,5 kilograma), wodę, garnek oraz cukrem i cynamon. Owoce należy dokładnie umyć oraz obrać ze skórki. Następnie należy je pokroić na ósemki i wyciąć z nich gniazda nasienne.

Jeśli chcemy, aby konfitury miały inna konsystencję, to możemy owoce zetrzeć na tarce. Pigwę należy wrzucić do garnka z gotującą się wodą. Trzeba je gotować aż do osiągnięcia miękkości (około 40 minut). Podczas gotowania trzeba je od czasu do czasu mieszać. Następnie należy je odcedzić i przełożyć na patelnię. Trzeba dodać około 4 szklanki cukru i odrobinę cynamonu. Całość podsmażamy aż do uzyskania gęstej masy o ciemnej, pomarańczowej barwie. Konfiturę można zjeść od razu albo przechowywać w słoikach.

Jak zrobić sok z pigwy krok po kroku?

Owoce należy dokładnie umyć, a następnie pokroić. Należy z nich usunąć gniazda nasienne. Najlepiej potem zetrzeć je na tarce o grubych oczkach. Starte owoce wsypujemy do słoika, zasypujemy cukrem i przykrywamy gazą. Po kilku dniach powstanie sok. Należy go odcedzić i przelać do butelek. Można go przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu.

Wino pigwowe

Z pigwy można zrobić tez pyszne wino. Potrzebne będzie około 8,5 kilogramów pigwy, 4,5 l wody, a także 2 kilogramy cukru, 3 gramy pożywki, a także 1 opakowanie aktywnych drożdży winiarskich. Owoce trzeba umyć. Należy wyrzucić ogonki, wyciąć gniazda nasienne. Następnie należy je zetrzeć na miazgę i przełożyć do pojemnika fermentacyjnego. Trzeba zrobić syrop cukrowy z 3,5 litra wody oraz 1,5 kilograma cukru. Wystarczy rozpuścić cukier w gorącej wodzie i odstawić do wystygnięcia.

Dwie łyżki cukru, niewielką ilość wody i drożdże mieszamy ze sobą. Odstawiamy na 30 minut. Do miazgi dodać syrop cukrowy, drożdże i pożywkę. Wszystko wymieszać. Zamknąć pojemnik i zamontować rurkę fermentacyjną. Należy odstawić całość na dwa tygodnie. Mieszać raz dziennie.

Po dwóch tygodniach należy przecedzić całość. Sok przelać do gąsiora. Z 1 litra wody i 1 kilograma cukru przygotować syrop cukrowy i dodać do płynu. Balon zamknąć korkiem z rurką fermentacyjną. Odstawić na kilka tygodni. Po tym czasie przelać do czystych pojemników. Odstawić na miesiąc. Wino powinno być gotowe. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.