Loading...
Jedzenie

Kakao – kalorie i właściwości

Kakao kalorie i właściwości

Kakao, czyli proszek kakaowy, powstaje w procesie produkcji masła kakaowego. Jest to więc produkt odtłuszczony, o stosunkowo małej ilości kalorii. Wbrew rozpowszechnionym opiniom, kakao nie jest wcale odpadem spożywczym, ale bardzo wartościowym kulinarnie i zdrowotnie produktem. Jego zastosowanie w kuchni jest rozległe, a właściwości zdrowotne niezwykle korzystne. Jest także inny produkt, który określa się jako kakao — surowe ziarno kakaowca. Także ono jest niezwykle zdrowe, jego wartość kaloryczna jest jednak wyższa.

Proszkowane kakao — kalorie, właściwości odżywcze i cenne składniki dietetyczne

Kakao to najzdrowszy pokarm szeroko stosowany jako składnik do wyrobu słodyczy. Zawartością cennych mikroelementów dorównuje mu tylko sezam, z którego powstaje chałwa. Proszek kakaowy składa się przy tym w 58% procentach z węglowodanów, w 14% z tłuszczu, w 20% z białka i w 3% z wody. Zawartość tłuszczu jest stosunkowo nieznaczna, większość jest bowiem usuwana w procesie tłoczenia masła kakaowego, które zawiera surowe ziarno. Masło kakaowe zawiera natomiast czekolada, tak biała, jak i czarna. Kakao w proszku jest składnikiem jedynie ciemnej czekolady. W największych ilościach występuje w czekoladzie gorzkiej, dzięki czemu jest ona zdrowsza, niż mleczna i deserowa.

Wartość kaloryczna proszku kakaowego to 303 kcal w 100 gramach. To tylko pozornie dużo. Kakao spożywamy przecież w niewielkich ilościach, jako dodatek do słodkich potraw i jako napój. Tymczasem już kilka łyżeczek kakao wystarczy, aby zaspokoić część zapotrzebowania na magnez i inne cenne składniki mineralne.

Na rynku dostępne jest także kakao niskotłuszczowe, zawierające około 220 kcal w 100 gramach. Jest ono jednak mniej smaczne i cechuje się jaśniejszą barwą, przez co gorzej nadaje się do wypieków i zdobienia potraw. Oczywiście kalorie z kakao są zdrowe, niezależnie od tego, jaki rodzaj kakao wybierzemy. Nie można nazwać ich „pustymi kaloriami”.

Wartości odżywcze kakao

Kakao zawiera również substancje czynne, pobudzające pracę układu nerwowego. Są to alkaloidy, kofeina teobromina. Zawartość kofeiny w kakao jest przy tym bardzo niewielka, o wiele mniejsza, niż w słabej herbacie. Oznacza to, że kofeina nie powinna budzić żadnych obaw przed spożywaniem czekolady i kakao przez dzieci.

Teobromina to niezwykle korzystny dla zdrowia alkaloid. Pobudza czynność serca, rozszerza naczynia krwionośne i obniża ciśnienie tętnicze. Dzięki wszystkim tym właściwościom teobrominy kakao to najzdrowszy pokarm dla wszystkich cierpiących na schorzenia serca i układu krwionośnego. Równie ważne jest to, że zabezpiecza przed tymi schorzeniami.

Teobromina wywiera wpływ na organizm kobiet ciężarnych, może przedostawać się też do mleka i śliny matki. Kakao i czekolada nie są jednak całkowicie zakazane ciężarnym i karmiącym. Należy jednak ograniczyć jego spożycie do jednego kubka napoju. Oznacza to, że kobiety w ciąży nie powinny spożywać więcej, niż kilka łyżeczek kakao w proszku dziennie.

Kakao jest źródłem wielu mikroelementów i makroelementów. Wszyscy wiedzą, że już jedna kostka czekolady do ogromna dawka magnezu. Jeszcze więcej zawiera go proszek kakaowy – 100 gram kakao zaspokaja 143% dziennego zapotrzebowania na magnez.

Mniej powszechna jest wiedza, że kakao zawiera inne cenne składniki mineralne w równie dużych ilościach. 100 gramów kakao to 107% zapotrzebowania dziennego na żelazo, 183% zapotrzebowania na mangan, 105% zapotrzebowania na fosfor, 72% zapotrzebowania na cynk i 13% zapotrzebowania na wapń. Duże znaczenie ma zwłaszcza cynk, który jest bardzo rzadkim mikroelementem. Znaczna zawartość cynku to jeden z głównych czynników, dla których kakao tak dobrze wpływa na stan skóry oraz spowalnia procesy starzenia.

Flawonoidy. Najcenniejsze składniki kakao, które poprawiają samopoczucie i pozwalają spalić kalorie

Kakao jest źródłem cennych dla zdrowia flawonoidów. Bogate jest zwłaszcza w substancje należące do grupy tanin katechinowych. Długotrwałe spożycie flawonoidów znacznie zmniejsza ryzyko schorzeń układu krwionośnego. Ogranicza również wchłanianie lipidów, dzięki czemu kakao wspomaga odchudzanie. Dzięki nim nawet czekolada nie jest tak tucząca, jak wskazywałaby zawarte w niej kalorie.

Bardzo korzystny jest również wpływ flawonoidów na wygląd skóry, włosów i paznokci. Jest to szczególnie ważne w przypadku masła kakaowego, które jest częstą bazą kosmetyków. Stosuje się je zwłaszcza w kremach do opalania. Korzystnie na urodę działają jednak także flawonoidy zawarte w pożywieniu, a więc w proszku kakaowym. Kakao i czekoladę można uznać za jedne z najskuteczniejszych kosmetyków. Nie są one jednak polecane dla osób z cerą trądzikową.

Flawonoidy to fascynujące i wciąż słabo poznane substancje. Mają one niezwykłe właściwości. Fenyloetyloamina wywołuje ekscytację, daje poczucie szczęścia. Dzięki niej kakao i czekolada to skuteczne afrodyzjaki, zwłaszcza dla kobiet. Trypofan to substancja, z której powstają ważne hormony. Organizm produkuje z niego melatoninę, która reguluje sen, oraz serotoninę, hormon szczęścia. Kakao przynosi więc nie tylko ekscytację, ale również zadowolenie z życia i wewnętrzny spokój.

Kofeina, teobromina, flawonoidy, magnez i mikroelementy sprawiają, że kakao to najzdrowszy pokarm dla osób uczących się. Polecane jest więc szczególnie dzieciom i studiującej młodzieży. Warto, by spożywały je także osoby starsze, cierpiące na problemy z pamięcią. To najzdrowszy problem dla osób zmagających się z depresją, nerwowością i zaburzeniami snu. Z tych samych względów kakao polecane jest dla kobiet, które cierpią na zaburzenia nastroju związane z miesiączkowaniem.

Jak zrobić zdrowe kakao dla dzieci? Właściwości kakao z mlekiem

To, jak zrobić kakao do picia wcale nie jest oczywiste. Nasze babcie przyzwyczaiły nas, że do kakaowego napoju z mlekiem dodajemy tylko łyżeczkę kakao do smaku. To niewystarczająca ilość, przyzwyczajenie pochodzące z czasów niedoborów. Duże ilości mikroelementów zapewnimy dzieciom, dodając do szklanki mleka co najmniej 4 kopiaste łyżki kakaowego proszku. Świetnie sprawdza się również większa ilość, 1/4 szklanki kakao i 3/4 mleka. W podobny sposób można przygotować również bardzo smaczny napój na wodzie. To dobry pomysł dla osób odchudzających się na pitne kakao, kalorie z mleka także są istotne w diecie.

To, jak zrobić kakao zależy oczywiście od upodobań smakowych. Wzbogacić może je cynamon i kardamon, zastąpienie mleka krowiego kozim lub roślinnym oraz zastąpienie cukru stewią lub ksylitolem.

Kakao (cacao), czyli surowe ziarno kakaowca. Surowe kakao a kalorie

Ziarna kakao właściwości
Źródło: freepik.com

Naturalne, nieprzetworzone kakao (surowe ziarno pozbawione łupiny i poddane dalszej obróbce) także jest spożywane. Jest to najczęściej składnik słodkich przekąsek, ozdoba wypieków i dodatek do muesli lub jogurtu. Ze względu na duże rozmiary ziarna kakaowego, używa się przy tym najczęściej kruszonego ziarna.

Rodzaje kako

Istnieją dwa główne rodzaje kakao – cacao criollo i cacao forastero. Nie różnią się one znacząco wartościami odżywczymi, cacao criollo ma jednak o wiele wyższe właściwości smakowe. Niestety, jest ono wymagające i trudne w uprawie, przez co wyższa jest także jego cena. Spotyka się je głównie w najwyższej jakości markowych czekoladach. Istnieje również mieszane kakao trinitario. Warto wiedzieć, że criollo uprawia się w Ameryce Południowej, a forastero głównie w Afryce. W odróżnieniu od upraw afrykańskich, criollo zawsze pochodzi z plantacji, na których zachowane są standardy etyczne, w tym zakaz pracy dzieci.

Prócz kakao prażonego, stosowane jest także kakao nieprażone. Używa się go głównie w produkcji bardzo dziś modnej surowej czekolady. Jego smak jest mniej bogaty, rzadko więc używamy go w domowych napojach i wypiekach.

Jest to produkt popularny wśród osób, które uważają, że właściwości zdrowotne kakao nieprażonego są wyższe, gdyż jest to produkt nisko przetworzony. To błędny i nieuzasadniony pogląd. W procesie prażenia ziaren kakaowca zawarte w nich cenne substancje mineralne zachowują się w całości. Częściowemu zniszczeniu mogłyby ulec tylko niektóre witaminy, których jednak kakao i tak zawiera bardzo niewiele.

Surowe ziarno kakaowca uchodzi dziś za „superfood”, najzdrowszy pokarm. Jest w tym oczywiście wiele przesady. Właściwości zdrowotne kakao surowego nie przewyższają wcale właściwości kakao w proszku. Trzeba też pamiętać, że jest ono znacznie bardziej kaloryczne, zawiera przecież nieoddzielone masło kakaowe. Surowe ziarno kakao zawiera aż 630 kalorie w 100 gramach. To o wiele więcej, niż wartość energetyczna czekolady.

Jak zrobić kakao w domu?

Jeśli zależy nam na szczególnie smacznym kakao w proszku, możemy przygotować je samodzielnie w domu. Musimy wybrać jednak dobre surowe ziarno ze sprawdzonego źródła. Jest to istotne także dlatego, że ziarna sprzedawane są nie tylko ze względu na zastosowanie w kuchni, ale także w celach dekoracyjnych. Oznacza to, że mogą być zleżałe i pozbawione smaku. Jeśli chcemy zrobić wyjątkowo smaczne kakao, warto poszukiwać najlepszych, świeżych ziaren. Możemy w ten sposób zrobić kakao do picia i wykorzystać je do elegenckich wypieków.

Samodzielne prażenie kakao wymaga pewnej wprawy. Zbyt mocno uprażone ziarno ma nieprzyjemny smak. Ziarna można prażyć w piekarniku w temperaturze 200 stopni. Trwa to około 25 minut. Zbyt słabe uprażenie nie jest natomiast dużą wadą. Uprażone kakao wystarczy oczyścić z łusek i zmielić. Otrzymujemy w ten sposób produkt, co do którego mamy pewność, że jest czysty i pełen wartości odżywczych. Takie kakao jest też dużo smaczniejsze, niż sklepowe.

6 powodów dla których warto jeść kakao

Powody, dla których warto jeść kakao są liczne. Warto je usystematyzować, wymieniając głównych 6 powodów, dla których powinniśmy jeść kakao. Dotyczą one nie wartości smakowych kakao, które są przecież dla wszystkich oczywiste, ale jego wartości zdrowotnych.

6 powodów, dla których kakao jest tak cennym składnikiem naszej diety, jest szczególnie istotne w żywieniu dzieci i młodzieży.

  1. Kakao to jedno z najbogatszych źródeł mikroelementów. Zaspokaja zapotrzebowanie nie tylko na magnez, ale także na żelazo, mangan, fosfor, cynk i potas.
  2. Cenne flawonoidy ograniczają wchłanianie tłuszczu. Oznacza to, że regularnie spożywane kakao pomaga w chudnięciu.
  3. Kakao zawiera dużo magnezu – to najzdrowszy pokarm dla uczniów, osób zestresowanych i cierpiących na problemy z pamięcią i koncentracją.
  4. Napój z kakao poprawia kondycję skóry i włosów oraz opóźnia procesy starzenia.
  5. Kakao to powszechnie stosowany dodatek do diety u osób cierpiących na problemy z sercem. Pozytywnie wpływa ono na krążenie i ciśnienie krwi.
  6. Tak dzięki doskonałemu smakowi, jak i dzięki swoim wartościom odżywczym, kakao poprawia nastrój i dodaje energii.

Wymienione 6 powodów, dla których warto jeść kakao z pewnością przekonuje do jego regularnego stosowania. Ważna jest przy tym systematyczność. Tylko częste spożywanie kakao pozwala wykorzystać w pełni jego niezwykłe właściwości. Regularnie jedzone i pite kakao to najzdrowszy pokarm.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.