Loading...
NapojeUzależnienia i używki

Kawa – wady i zalety, wskazania i przeciwwskazania

Ziarna kawy

Kawa cieszy się ogromną popularnością nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie. Kofeina zawarta w napoju skutecznie stymuluje nasz organizm i sprawność fizyczną. Wiele osób postrzega kawę jako użyteczne paliwo, bez którego nie wyobrażają sobie dnia. Zwykle pijemy ją rano, aby rozpocząć dzień od energicznego startu.

Trudno określić, czy kawa pomaga. Jak dotąd badania i obserwacje nie dały jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, czy kawa jest niebezpieczna. Zależy to w dużym stopniu od konkretnych okoliczności każdej osoby. Wpływ mają takie czynniki jak wiek, płeć, masa ciała, styl życia, dieta i wiele innych czynników.

Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że kawa jest tylko napojem, który dobrze smakuje. Badania jednak sugerują, że substancje chemiczne zawarte w kawie mogą zapobiegać niektórym formom raka. Należy jednak pamiętać, że nadmierne spożycie kawy, nawet rozpuszczalnej, nie jest dobre dla naszego organizmu. Między innymi przyczynia się do wypłukiwania magnezu. Poniżej odpowiemy na pytania dotyczące korzyści płynących z picia kawy, jej wielu formach oraz cechach, jakie posiada.

Czym właściwie jest kawa?

Termin „kawa” pochodzi od arabskiego słowa „quahwah”, które oznacza „wino” lub „napój roślinny”. Ponieważ w islamie alkohol jest zabroniony, kawa jest znana jako „wino islamu”. Kawa to napój wytwarzany z palonych i mielonych ziaren kawy, który często podaje się na gorąco. Kawa to jedna z najpopularniejszych używek na świecie. Rocznie produkuje się do 6,7 mln ton kawy.

Filiżanka dobrej kawy może podnieść na duchu, a także jest świetną okazją do spotkania ze znajomymi. Ponieważ asortyment kaw jest tak duży, każdy może wybrać taką, która mu się spodoba. Musimy jednak sami zdecydować, czy skromna filiżanka tego napoju jest korzystna dla naszego organizmu.

Pochodzenie kawy

Kawa pochodzi z Etiopii, gdzie jej ziarna były wykorzystywane od pierwszego tysiąclecia p.n.e. Do Europy dotarła dość późno, bo w XVI wieku. Od samego początku wywołała wiele dyskusji; niektórzy korzystali z niej swobodnie, inni jej unikali. Z biegiem czasu ludzie zaczęli wierzyć, że kawa jest cennym składnikiem, który leczy wiele dolegliwości. Wówczas kawa trafiła do aptek. Wraz z rozpowszechnieniem się kawy w XIX wieku wielu zaczęto podejrzewać, że nie jest ona tak czarująca, jak początkowo sądzili. W Polsce kawa pojawiła się zaraz po bitwie pod Wiedniem w 1683 roku.

Kawa ma zarówno zalety, jak i wady. Należy zauważyć, że eksperci nie osiągnęli jeszcze porozumienia w sprawie jej wpływu na zdrowie człowieka. Dlatego też nigdy nie została uznana za substancję zdrową. Początkowo czarna kawa przygotowywana była bez dodatku jakichkolwiek składników. Dopiero potem rozpoczęły się badania, jak poprawić jej smak. Tak powstało wiele rodzajów kawy, które dziś pijemy, również rozpuszczalna.

Ziarna kawy
Źródło: Pexels

Uprawa kawy

Kawowiec jest zarówno krzewem, jak i wiecznie zielonym drzewem. Ma 40 gatunków, z których większość występuje w Afryce. Kawa, którą pijemy na co dzień, to owoc drzewa kawowego. Do jej parzenia używa się palonych i zmielonych ziaren. Nie we wszystkich występuje kofeina.

Ziarna kawy to suszone, prażone i mielone nasiona, które są wykorzystywane do jej produkcji. Można posadzić je w stanie nieprzetworzonym i obserwować, jak wyrastają na drzewo kawowe. Nasiona umieszcza się w szeroko zacienionych grządkach. Po wykiełkowaniu umieszczane są w doniczkach ze starannie wyselekcjonowaną glebą. Potem wracają na klomby i sadzi się je w porze deszczowej. Po posadzeniu drzewo potrzebuje około 3-4 lat, aby wydać owoce.

Odmiany kawy

Kawa, podobnie jak herbata, ma różne odmiany, w tym czarną, czerwoną, zieloną, żółtą i białą. Różnica między nimi polega nie tylko na sposobie ich przygotowania. Wiele osób jest ciekawych, czy rodzaj spożywanej kawy ma jakikolwiek wpływ na ich zdrowie.

Mówi się, że kawa mielona jest o wiele zdrowsza niż kawa rozpuszczalna. Nie szkodzi nam jednak tak bardzo, jak kawa turecka czy polska. Parzy się ją w dużej szklance wypełnionej 1/4 fusów. Powoduje to raczej powstanie zawiesiny niż płynu podrażniającego ściany żołądka.

Kawa zielona — ziarna niepalone

To ta sama kawa, którą codziennie piją miliardy ludzi. Różni się po prostu kolorem, ponieważ nie jest prażona. Szybko stała się dość popularna wśród dietetyków. Niepalone ziarna kawy są bogate w kwas chlorogenowy. Po zmieszaniu z kofeiną pomaga on w utracie wagi i redukcji cellulitu.

Spożywanie zalecanej ilości zielonej kawy każdego dnia pomaga stracić do 30% tkanki tłuszczowej. Wspomaga także redukcję „skórki pomarańczową”. Zielona kawa nie tylko pomaga w redukcji wagi, ale ma również działanie energetyzujące. Co więcej, zielona kawa zmniejsza wchłanianie cukru z diety.

Kawa palona

Aromatyczna, czarna, świeżo palona kawa energetyzuje i pobudza zmysły. Na ostateczną jakość i smak napoju wpływa wiele czynników. Przede wszystkim rodzaj krzewu kawowego, z którego pozyskiwane są ziarna. Duże znaczenie ma także lokalizacja plantacji, rodzaj gleby, techniki zbioru, przetwarzania i przechowywania zbóż. Przygotowanie idealnego naparu kawowego to prawdziwa umiejętność, która wymaga użycia świeżo palonych ziaren. Samo ich mielenie zapewnia maksymalne korzyści smakowe i zdrowotne.

Kawa mielona

Kawa mielona jest bardzo popularną kawą w naszym kraju, pijąca przez dużą liczbę osób. Mielenie palonych ziaren kawy daje mieloną kawę. Ma znacznie więcej aktywnych składników niż kawa rozpuszczalna. Zawiera również dwa razy więcej kofeiny niż kawa rozpuszczalna. Jedyną różnicą między kawą ziarnistą a mieloną jest to, że ta druga może być sporządzana bez użycia młynka do kawy.

Każda kawa sypka posiada unikalny skład, stopień wypalenia oraz technikę mielenia. Decyduje to o jej przydatności do użycia w określonych urządzeniach do parzenia kawy. Pamiętaj, że każda metoda parzenia kawy wymaga nieco innego zmielenia kawy.

Kelner z kawą w ręku
Źródło: Pexels

Kawa rozpuszczalna

Kawa rozpuszczalna to rodzaj kawy, która występuje w postaci suchego ekstraktu. Jest przeznaczona do rozpuszczania bezpośrednio w wodzie. Jest to ekstrakt z prażonej kawy. Podstawowym składnikiem kawy rozpuszczalnej są ziarna kawy. Są one łuskane i palone w taki sam sposób jak zwykłe ziarna kawy.

Kolejnym etapem jest mielenie ziarna i ekstrakcja pod ciśnieniem wodą o temperaturze 175 °C. Jednym z rodzajów kawy rozpuszczalnej dostępnej na naszym rynku jest kawa liofilizowana. Różni się od pozostałych unikalnym sposobem technologicznej obróbki ziaren kawy – są one liofilizowane. Dzięki temu powstaje kawa rozpuszczalna w postaci „kryształów”.

W przeciwieństwie do kawy mielonej kawa rozpuszczalna ma znacznie łagodniejszy wpływ na organizm. Kawa rozpuszczalna liofilizowana nie zawiera substancji chemicznych, które mają bezpośredni wpływ na nasz układ krążenia. Zawiera również mniej kofeiny niż kawa mielona. Dzięki temu można ją spożywać bez obaw o przedawkowanie organizmu.

Co warto wiedzieć o kawie? Jakie ma zalety a jakie wady?

Kawa ma następujące zalety:

  • zmniejsza prawdopodobieństwo rozwoju marskości wątroby;
  • poprawia koncentrację;
  • korzystnie wpływa na układ krwionośny i trawienny;
  • zwiększa metabolizm;
  • obniża ryzyko wystąpienia kamicy żółciowej u mężczyzn;
  • zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na chorobę Parkinsona;
  • obniża zachorowalność na raka jelit i wątroby;
  • zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę typu II.
Kawa pomaga w koncentracji
Źródło: Pexels

Wady picia kawy

Niestety badania wykazały, że spożywanie kawy, także rozpuszczalnej, ma także szkodliwe skutki. Odwieczne pytanie brzmi, czy kawa jest szkodliwa podczas ciąży. Nie ma jednak wystarczających danych, aby uzasadnić szkodliwy wpływ umiarkowanego spożycia kawy na kobiety w ciąży i płód. Ponadto nic nie wskazywało na związek między spożyciem kawy przez matkę a przedwczesnym porodem.

Kawa ma następujące negatywne właściwości:

  • wzmaga uczucie zmartwienia i przerażenia;
  • upośledza pamięć;
  • powoduje uzależnienie fizyczne;
  • większości osób trudno jest zasnąć ze względu na jej stymulujące właściwości;
  • może podnieść poziom cholesterolu.

Jaki ekspres do kawy zrobi różnorodne napary?

Chcesz teraz espresso, a jutro macchiato? Zwróć uwagę na modele ciśnienia. Woda potrzebna do wytworzenia naparu dozowana jest do pojemnika na kawę za pomocą specjalnej pompy. Gotowy napój jest następnie przenoszony do kubka lub powiązanego zbiornika. Ważne jest, aby wiedzieć, że im wyższe ciśnienie, tym więcej naparu może wytworzyć ekspres.

Entuzjaści espresso powinni używać jednostki wysokociśnieniowej o ciśnieniu co najmniej 15 barów. Typy niskociśnieniowe, takie jak ekspresy do kawy w kapsułkach, sprawdzą się u osób, które preferują delikatniejsze napary. Decydując się na zakup ekspresu do kawy, weź pod uwagę wyposażenie dodatkowe. Wiele urządzeń posiada wbudowany młynek. Umożliwia on mielenie ziaren, aby napój był jeszcze bardziej pachnący.

Niektóre modele wyposażone są także w specjalną dyszę do spieniania mleka potrzebnego do wytworzenia cappuccino. Możliwość produkcji wielu gatunków kaw to tylko jeden z powodów, dla których ekspres do kawy sprawdzi się w Twojej kuchni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.