ChorobyDom i rodzinaNowinki ze świata zdrowia

Krostka na języku – skąd się bierz? Poznaj sposoby jak się jej pozbyć

Krostki na języku mogą mieć bardzo różne przyczyny. Nierzadko pojawiają się nagle i mogą powodować spory dyskomfort. Występowanie krost najczęściej może być wynikiem reakcji alergicznej, nieprawidłowej higieny jamy ustnej lub infekcji, jednakże zdarza się również, że jest to objaw dużo poważniejszych chorób. Niezależnie od tego, w jakiej częstotliwości się pojawiają i jaką przybierają formę, warto konsultować ich obecność z lekarzem. Poniżej podpowiemy, jaką krostki przybierają formę, jakie są przyczyny ich powstawania oraz jak je skutecznie leczyć.

Krostka na języku – jaką może mieć formę?

Krostki na języku mogą przybierać różne formy, w zależności od przyczyn ich występowania. Wyróżnia się przede wszystkim:

  • czerwone krostki na języku – wraz z czerwonymi krostkami pojawiają się biały nalot oraz obrzęk. Najczęściej zanikają one wraz z chorobą. Czerwone krostki są objawem kandydozy, czyli grzybicy jamy ustnej. Dochodzi do niej najczęściej w wyniku zaniechania prawidłowej higieny jamy ustnej oraz wkładania do ust brudnych przedmiotów, np. owoców i warzyw; z tego powodu bardzo często występuje u dzieci, którym zdarza się zapominać o odpowiedniej higienie;
  • białe krostki na językudo ich powstawania przyczynia się drożdżak Candida. Krostki umiejscawiają się na języku, ale nierzadko występują także na dziąsłach i błonach śluzowych jamy ustnej. Bywa także, że wraz z krostkami pojawia się biały nalot. Najczęściej krostki znikają po paru dniach, ale zdarzają się przypadki, w których pacjenci skarżą się na ich systematyczne powracanie.

Przyczyny krostek na języku

Przyczyny występowania krostek na języku są bardzo różne. Do najczęściej wymienianych czynników, które mogą prowadzić do ich powstawania należą:

  • niedobór składników mineralnych takich jak żelazo, cynk, magnez czy kwas foliowy;
  • niedobór witaminy B12 w organizmie;
  • miesiączka – zmiany w organizmie związane z gospodarką hormonalną mogą powodować tworzenie się krost;
  • reakcja alergiczna;
  • infekcje grzybicze oraz wirusowe;
  • refluks;
  • uraz mechaniczny;
  • cukrzyca;
  • zespół jelita drażliwego.

Zapobieganie tworzeniom się krostek na języku

Źródło: Pexels.com

W bardzo wielu przypadkach, powstawaniu krostek na języku można skutecznie zapobiegać. Chociaż nie zawsze możliwe jest ich skuteczne wyeliminowanie z naszego życia, w szczególności jeśli ich przyczyna leży w przewlekłym schorzeniu, to w niektórych sytuacjach wystarczy stosowanie się do kilku prostych zasad. Jest to szczególnie istotne, jeśli mamy tendencję do nawracających krost na języku. Do najważniejszych i najbardziej podstawowych należy zachowanie właściwej higieny – zarówno jamy ustnej, co oznacza dokładne mycie zębów i języka, jak i przedmiotów oraz pożywienia. Warto oduczyć się wkładania do ust długopisów czy ołówków – nie są to obiekty poddawane czyszczeniu, w związku z czym rozwija się na nich bardzo dużo bakterii. Prócz zachowania prawidłowej higieny, ważne jest także przyjrzenie się swojej diecie. Może się bowiem okazać, że przez nieprawidłowo zbilansowane posiłki doświadczamy niedoborów witamin oraz minerałów, co z kolei skutkuje obniżeniem odporności i większą tendencją do pojawiania się krostek.

Leczenie krostek na języku

Leczenie krostek na języku w dużej mierze zależy id przyczyny ich występowania. Jak wspominaliśmy wcześniej, zdarzają się przypadki, w których znikają one samoistnie. Jeśli jednak krostki są objawem poważniejszych choroby, mogą utrzymywać się przez dłuższy czas, powodując niemały dyskomfort. Do ich leczenia często stosuje się środki, które możemy znaleźć w domowej apteczce, np. wodę utlenioną, preparaty z witaminą A, B, C, płukanki z szałwii, rumianku lub łopianu lekarskiego. Jeśli jednak krostki pozostają, pomimo prób pozbycia się ich, bezzwłocznie należy odwiedzić lekarza – prawdopodobnie konieczne jest wdrożenie antybiotykoterapii.

Joanna Kot – copywriterka,
wolontariuszka, doktorantka Uniwersytetu Warszawskiego.
W wolnych chwilach piecze ciasta, wychowuje koty i słucha podcastów.

Źródło:

  • Diagnostyka i leczenie chorób błony śluzowej jamy ustnej, red. Górska Renata, Med Tour Press International, 2011.
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.