Loading...
Leki i suplementy

Lactobacillus – “dobra bakteria”

Na czym polega działanie HCA?

Węglowodany złożone rozkładają się po posiłku na cukry prostsze (np. glukozę), które za pośrednictwem układu krążenia zapewniają źródło energii całemu ustrojowi. Cząsteczki glukozy niezużyte natychmiast na energię są magazynowane w wątrobie i mięśniach w postaci glikogenu. Glikogen służy jako zapasowe źródło energii dla organizmu. Po uzupełnieniu zapasów glikogenu w wątrobie, natychmiast wysyłany jest sygnał do odpowiedniego ośrodka mózgu celem powodowania tłumienia uczucia głodu. Jest to naturalny mechanizm tłumienia uczucia głodu. ‘ Jeżeli skonsumujemy więcej pożywienia, niż jest nam to potrzebne, wówczas po uzupełnieniu zapasów glikogenu rozpocznie się proces metaboliczny innego rodzaju. W wyniku przebiegu wielopoziomowych reakcji, węglowodany zamieniają się w kwasy tłuszczowe, trójglicerydy i cholesterol. Wszystkie one zostaną zmagazynowane w organizmie w postaci tłuszczu.

Zamiana węglowodanów na kwasy tłuszczowe określana jest mianem lipogenezy. W jednej z tych reakcji katalizatorem jest enzym liaza cytrynianowa ATP -zależna. HCA blokuje działanie tego właśnie enzymu, nie dopuszczając do przemiany węglowodanów na tłuszcze. Dzięki temu obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi oraz wpływa hamująco na wytwarzanie zapasów tłuszczu w różnych częściach ciała. W wyniku blokowania produkcji tłuszczu wątroba nasila reakcje produkcji glikogenu. Skutkiem tego będzie znaczne ograniczenie przez mózg uczucia głodu, czyli apetytu i w konsekwencji ilości spożywanego posiłku.

Wiele substancji pochodzenia syntetycznego, używanych do zmniejszenia uczucia głodu działa poprzez pobudzenie funkcjonowania ośrodkowego układu nerwowego. Mają one jednak liczne działania uboczne, takie jak zaburzenia snu, rozdrażnienie, nerwowość, depresja, nadciśnienie i przyspieszona akcja serca.

HCA, podobny do kwasu cytrynowego znajdującego się w roślinach cytrusowych, jest naturalnym kwasem owocowym, oddziaływuje w sposób odmienny i nie ma działań ubocznych. Osiąga swój cel bezpiecznie i skutecznie za pomocą naturalnych procesów organizmu. Uwaga, że nie zaleca się przyjmowania produktu kobietom w ciąży i karmiącym piersią oraz dzieciom, wywoła, być może, wątpliwości u niektórych osób. Wynika to stąd, że podczas rozwoju płodu i dziecka substancje tłuszczowe są niezbędne do licznych procesów (cholesterol wchodzi w skład błony komórkowej, bierze udział w produkcji hormonów sterydowych itp.) W związku z tym preparat jest zalecany tylko osobom dorosłym.

Działanie kwasu hydroksy-cytrynowego można podsumować następująco:

  • hamuje zamianę węglowodanów na tłuszcze,
  • obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi,
  • zmniejsza uczucie głodu i ogranicza apetyt,
  • nieznacznie zwiększa wytwarzanie ciepła przez organizm,
  • jest naturalny, bezpieczny i nie ma działań ubocznych.
One comment
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.