Jedzenie

Lecytyna Sojowa – co warto o niej wiedzieć?

Soja na stole

Lecytyna to mieszanina różnych związków głównie o charakterze tłuszczowym. Najważniejsze z nich to fosfolipidy. W organizmie człowieka występuje w każdej komórce ciała, przede wszystkim jako składnik błon komórkowych, pełniąc wiele istotnych funkcji. Poprawia pamięć i koncentrację, chroni wątrobę i pomaga obniżyć cholesterol. Najwięcej lecytyny znajduje się w tkance nerwowej oraz w szpiku kostnym i mózgu. Wraz z rozwojem organizmu, wzrasta zapotrzebowanie na lecytynę. Niestety często dochodzi do sytuacji, w której nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć odpowiednich jej ilości. Wówczas trzeba dostarczyć ją z zewnątrz, wraz z produktami spożywczymi lub za pomocą suplementów diety. W samej żywności nie ma zbyt wiele lecytyny. Dlatego też lepszym rozwiązaniem dla osób, które chcą usprawnić pamięć i poprawić ogólną kondycję organizmu jest lecytyna w proszku, w płynie lub granulowana. Najpopularniejsza i najlepsza jest lecytyna sojowa, otrzymywana z nasion soi.

W jakich produktach spożywczych występuje lecytyna?

Mimo że lecytyna sojowa, jako wysokiej jakości preparat, dostępna jest wyłącznie w aptekach oraz dobrych sklepach ze zdrową żywnością to swoje źródło posiada też w produktach żywnościowych. Jest dość powszechnym dodatkiem do żywności. Po lecytynę często sięgają osoby prowadzące zdrowy styl życia. Gdzie występuje lecytyna? Dodaje się ją do wyrobów cukierniczych, pieczywa, majonezu, produktów instant, polew cukierniczych i margaryny. Lecytyna z soi obecna jest także w czekoladzie. W większych ilościach możemy ją znaleźć w takich produktach jak soja, wątroba, ziarna słonecznika, zarodki pszenne, fasola, nabiał, oliwki, awokado, zielone warzywa, drożdże piekarnicze oraz ryby.

Nasiona soi

Dlaczego warto spożywać lecytynę sojową?

Lecytyna sojowa wykazuje szerokie działanie. Przede wszystkim jest budulcem każdej komórki ciała. Pobudza układ nerwowy i wspomaga koncentrację. Przyspiesza regenerację po wysiłku, wspiera wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, chroni wątrobę i bierze udział w procesach przemiany materii. Lecytyna sojowa zalecana jest osobom żyjącym w stresie i pracującym umysłowo, gdyż korzystnie oddziałuje na pamięć i kojarzenie faktów. Najcenniejszym składnikiem lecytyny sojowej jest cholina, która zwiększa pojemność pamięciową i hamuje rozwój demencji, a jednocześnie może przyczyniać się do zahamowania depresji. Z kolei zawarty w lecytynie sojowej inozytol zwiększa wrażliwość receptorów na serotoninę i tym sposobem podnosi sprawność umysłową i jasność myślenia, stabilizując jednocześnie nastrój.

Przyjmowanie preparatów zawierających odpowiednie dawki lecytyny sojowej pozytywnie wpływa na regenerację i detoksykację wątroby. Działa stabilizująco na błony komórek wątroby i zmniejsza szkodliwe otłuszczenie tego narządu. Lecytyna sojowa szczególnie polecana jest osobom, które przyjmują leki obciążające wątrobę oraz stosujące dietę bogatą w tłuszcze nasycone.

Lecytyna z soi wykazuje pozytywne działanie pod warunkiem jednak, że nie jest pozyskiwana z ziaren genetycznie modyfikowanej wraz z użyciem substancji chemicznych podczas procesu produkcji. Dlatego zawsze należy wybierać lecytynę bez nośników, będącą produktem NON – GMO.

Gdzie kupić lecytynę sojową?

Lecytyna sojowa

Zapraszamy do sklepu internetowego Młyn Oliwski posiadającego w swojej ofercie wysokiej jakości lecytynę sojową.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.