Liczi jest owocem egzotycznym. Pochodzi z rejonów Kambodży, Filipin i Wietnamu. Liczi rośnie w południowych Chinach, Azji, Indiach, Japonii, Australii, USA (Floryda, Hawaje), południowej Afryce i Oceanii. Owoc ten zawitał do nas stosunkowo niedawno. Liczi ma niepowtarzalne walory smakowe i właściwości prozdrowotne. Niektórzy nazywają je smoczym owocem albo chińską śliwką.
Jak sobie z nim poradzić i jak wykorzystać jego możliwości w kuchni? Jak smakuje liczi i jakie ma właściwości odżywcze? Co dobrego liczi może dać naszemu ciału? Legendy głoszą, że nawet Konfucjusz docenił walory tego owocu. W Chinach wierzono, że owoc ten dodaje witalności. Czy warto jeść ten egzotyczny smoczy owoc? Co zrobić z tą smoczą skórką i jak obrać liczi? Na wszystkie pytania odpowie niniejszy poradnik.
Liczi — właściwości odżywcze
Owoce liczi są bogate w witaminy: B6, C, E i K. W 100 gramach owocu znajduje się aż 71,5 mg witaminy C. To ilość witaminy C zalecana do codziennego spożycia przez osobę dorosłą. Owoce liczi zawierają również sole mineralne. W 100 gramach owocu znajduje się aż 171 mg potasu. Oprócz tego liczi jest bogate w minerały: magnez, fosfor, wapń, żelazo, cynk, mangan, selen, sód. Liczi zawiera w sobie też tłuszcze nasycone.
W 100 gramach owocu znajduje się około 66 kalorii. Nie jest ich dużo. Nie zaleca się jednak spożywania liczi w diecie odchudzającej. Spowodowane jest to dużą ilością cukrów prostych. W 100 gramach owocu na około 16 gramów węglowodanów znajduje się aż 15 gramów cukrów prostych. Ta ilość odpowiada aż trzem łyżeczkom cukru. Nie tylko osoby próbujące zrzucić wagę nie powinny jeść liczi, ale również osoby chore na cukrzycę. Indeks glikemiczny jest na pograniczu wysokiego. W 100 gramach liczi znajduje się zaledwie 1,3 gramów błonnika, 0,83 gramów białka oraz 0,44 gramów tłuszczu. To stosunkowo nie dużo. Dlatego liczi najlepiej sparwdza się jako uzupełnienie zdrowej diety.

Owoce liczi i właściwości prozdrowotne
Owoce liczi mają liczne prozdrowotne właściwości i wartości odżywcze. Ze względu na bogactwo witaminy C owoce liczi korzystnie wpływają na odporność. Jest zalecane szczególnie w okresach jesienno-zimowych oraz wczesno-wiosennych. Dzięki regularnemu spożywaniu owocu wzmocnimy organizm i unikniemy sezonowych przeziębień. Należy pamiętać, że owoc powinien być częścią zdrowej i zbilansowanej diety oraz zdrowego trybu życia. Ze względu na bogactwo witaminy C owoce pomagają w zwalczaniu wolnych rodników, czyli mają działanie antyoksydacyjne. Ich nadmierna ilość przyspiesza procesy starzenia się komórek skóry. Ponadto zwiększa ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych, np. chorób nowotworowych. Witamina C wspomaga też wchłanianie żelaza roślinnego oraz wapnia. Warto więc spożywać liczi z produktami bogatymi w wapń i żelazo.
Liczi a nadciśnienie
Potas, który znajduje się w liczi, ma korzystny wpływ na regulację ciśnienia krwi. Z tego względu owoc jest zalecany osobom cierpiącym na nadciśnienie tętnicze. Regularne spożywania liczi może wspomóc walkę z chorobą. W diecie nadciśnieniowej ważne jest spożywanie produktów bogatych w potas i ubogich w sól. Dzienne zapotrzebowanie potasu to aż 3500 gramów. Liczi spełnia te wymagania i dobrze komponuje się z produktami, które nie zawierają dużych ilości soli. Dzięki temu może stać się podstawą diety nadciśnieniowców. Warto jednak pamiętać, że to tylko element wspomagający. Każda z osób cierpiących na nadciśnienie powinna skonsultować swoją dietę z lekarzem. Spożywanie owoców liczi nie powinno być podstawą samodzielnej rezygnacji z terapii.
Liczi a nowotwory
Owoce liczi mają witaminy i wartości odżywcze, które mają działanie antynowotworowe. Korzystne działanie ma wspomniana już witamina C, poprzez zwalczanie wolnych rodników. Liczi jest też źródłem polifenoli. Mają one działanie przeciwutleniające. Witaminy i wartości odżywcze liczi nie tylko przeciwdziałają powstawaniu komórek nowotorowych. Działają też na istniejące już komórki, hamując ich rozwój. Owoce nie zastąpią terapii. Należy je traktować wyłącznie jako element wspomagający. Leczenie nowotworów jest działaniem wieloetapowym i wieloskładnikowym. Warto pamiętać o tym, że spożywanie liczi, zdrowa dieta i tryb życia mogą przeciwdziałać powstawaniu chorób.
Jak smakuje liczi?
Owoce mają liczne prozdrowotne właściwości i wartości odżywcze. Na tym ich zalety się nie kończą. Mają one też walory smakowe. Liczi jest słodkie i orzeźwiające. Wiele słodkich owoców ma smak określany jako mulący. Liczi się do nich nie zalicza. Pomimo słodkości zachowuje świeżość smaku. Owoc jest subtelny i delikatny, nie będąc przy tym mdłym. Jego konsystencja przypomina owoce morza. Miąższ jest określany jako gładki i nieco śliski. Niektórzy uważają, że liczi przypomina w smaku dżem z róży, przy czym jest nieco subtelniejsze.
Jak jeść owoc liczi?
Owoce liczi można spożywać na surowo. Są one pokryte grupą skórką, przypominającą łuski smoka. Skórkę należy odciąć wraz z ogonkiem, a następnie delikatnie obrać. Konsystencja owocu powinna być ścisła. Dojrzały owoc ma perłowy kolor. W środku znajduje się pestka, którą należy wyrzucić. Nasiona są niejadalne. Owoc można przechowywać nawet do 10 dni w temperaturze ujemnej. Najlepiej jednak spożyć go jak najszybciej. Po kilku dniach owoc straci swoje walory smakowe oraz właściwości odżywcze. Ze względu na bogactwo witaminy C warto je jeść na surowo, bez poddawania go obróbce termicznej.
Słodkie liczi o poranku
Ze względu na zawartość kalorii warto jeść owoc liczi na śniadanie. Można z nim zrobić pyszną i pożywną owsiankę kokosową. Wystarczy zagotować mleczko kokosowe i wodę, dorzucić płatki owsiane. Jeśli wolimi słodszą wersją, to można dodać odrobinę cukru trzcinowego. Po chwili dodajemy owoce liczi, chwilkę gotujemy. Gotową owsiankę możemy posypać nasionami chia i startą czekoladą.
Liczi dobrze koresponduje smakowo z bananem. Banana, liczi i kefir wystarczy razem zmiksować i ciszyć się pożywnym śniadaniem. Liczi podsmażone na maśle z banami można zastosować jako pyszne nadzienie do naleśników kokosowych. Liczi może stać się składnikiem owsianki owocowej. Do płatków owsianych dodajemy maliny, jabłka, liczi, pomarańcze. Można dodać też orzechy i nasiona chia. Każdy może stworzyć samodzielną mieszankę smakową. Liczi dobrze koresponduje zarówno ze słodkimi owcami, jak i tymi kwaśnymi. Można go dodawać do jogurtów naturalnych, kefirów, mleka krowiego. Również do mleka roślinne. Pasuje zarówno do mleka kokosowego, jak i owsianego.
Liczi smażone
Owoce liczi możemy też spożywać w słonej wersji. Z żółtka, oleju, wody gazowanej oraz mąki przygotowujemy masę. Owoce obieramy i wyciągamy pestkę. Tak przygotowane owoce moczymy w zmiksowanych składnikach. Następnie wrzucamy liczi do rozgrzanego oleju. Smażone kulki z liczi możemy spożywać z dodatkiem majonezu albo innego sosu. To świetny dodatek do dań, który zastąpi kotleciki albo ziemniaki. Można je zastosować jako przekąskę na imprezę. To będzie miła, egzotyczna odmiana dla popularnych i nudnych przekąsek. Zamiast majonezu możemy zrobić pyszny jogurtowy sos z dodatkiem czosnku i odrobiny pomarańczy. Po spróbowaniu smażonego liczi każdy z pewnością odnajdzie własny smak sosu. Warto próbować potraw i samodzielnie komponować z nich całości smakowe. Każdy odczuwa smak odrobinę inaczej. Nie ma jednoznacznych odpowiedzi na pytania o to, z czym warto połączyć smażone liczi. Wspomniane sosy są tylko wskazówką.
Przepisy na drinki ze smacznym syropem
Liczi występuje również w syropie. W takiej wersji można go zastosować w pysznych i orzeźwiających napojach. Liczi w syropie sprawdza się jako dodatek do napojów bezalkoholowych, a także pysznych drinków. Do 40 ml rumu wystarczy dodać 30 ml liczi w syropie. Smak napoju wzbogaci limonka, liście mięty. Do wysokiej szklaki wrzucamy limonkę i cukier trzcinowy, wszystko zgniatamy i mieszamy. Następnie dodajemy liście mięty. Całość zasypujemy kruszonym lodem. Wlewamy rum i syrop liczi. Całość dopełniamy wodą gazowaną. Można zastosować skórkę do dekoracji. Liczi można też zmiksować. Dodać sok z limonki i zamrozić. Tak powstaną smaczne lody domowej roboty. Zaletą owocu jest jego orzeźwiający smak. Wszystkie napoje z liczi są doskonałym składnikiem letniej diety. Nie tylko nawadniają, ale też orzeźwiają. Z tego względu liczi dobrze koresponduje z lodami. Można użyć całych owoców, a także syropu.
Liczi jako dodatek albo danie
Liczi świetnie sprawdza się jako dodatek do dań mięsnych oraz owoców morza. Można go zastosować w pysznych sałatkach. Również wege odpowiedniki mięsa dobrze korespondują z liczi. Idealnie pasuje smakowo do kurczaka oraz wege odpowiedników kurczaka. Smażone mięso albo mięso roślinne mieszamy z liczi. Dodajemy pokrojoną pomarańczę, cebulę i szczypiorek. Całość uzupełniamy sałatą.
W osobnej misce łączymy jogurt grecki, świeżo zmielony pieprz oraz limonkę i czosnek. To będzie nasz sos do sałatki. Tak przygotowana sałatka może stanowić osobne danie albo być dodatkiem do dania głównego. Liczi można też wkomponować w pyszny sos curry. Kawałki kurczaka albo wege odpowiednik kurczaka kroimy i wrzucamy na patelnię. Dodajemy białą cebulkę i smażymy. Gdy mięso zacznie się rumienić, dodajemy liczi, pastę curry i mleko kokosowe. Całość należy doprawić solą i pieprzem i gotować przez około dwie minuty. Sos będzie gęsty, jeśli zagęścimy go mąką połączoną z wodą. Gotowe danie można podawać z ryżem albo makaronem. Połączenie curry, mleczka kokosowego i orzeźwiającego liczi urozmaici każdą kuchnię.

Pyszna galaretka z liczi
Owoc jest też doskonałym dodatkiem do pysznej owocowej galaretki. Do jej zrobienia potrzebne będą: liczi, maliny, limonka, żelatyna, gorąca woda oraz odrobina miodu.
Żelatynę należy rozpuścić w gorącej wodzie. Do tego wystarczy dodać sok z limonki i miód. Można również dodać syrop z liczi albo sok malinowy. Całość należy odstawić do przestygnięcia. Galaretka nie może jednak stężeć. Do miseczki wsypujemy owoce. Całość zalewamy przestudzoną galaretką. Wszystko odstawiamy do lodówki, na minimum 6 godzin. To danie sprawdzi się na przyjęcia, urodziny, przyjęcia dla dzieci. Zamiast zwykłych miseczek można użyć miseczek w kształcie zwierząt. Ze względu na swój słodki smak jest uwielbiany przez dzieci. Można go zastosować jako zdrową przekąskę do szkoły. To dobra alternatywa dla cukierków i ciastek.
Liczi w kosmetyce
Ze względu na swoje prozdrowotne działanie owoce liczi są często wykorzystywane w kosmetyce. Najczęściej stosuje się je w produktach o działaniu odmładzającym. Liczi ma też działanie regenerujące i odbudowujące skórę. Jest odpowiednie do skóry naczyniowej. Kosmetyki można zrobić samodzielnie albo skorzystać z tych dostępnych na rynku. Do wykonania prostej maseczki z liczi wystarczą zmiksowane owoce i glinka. Owoc może stać się podstawą towarzyskiego wieczoru. Można przygotować danie z liczi, zdrowotny koktajl, maseczkę. Jeśli ktoś dysponuje sauną, to może skorzystać z aromatycznego olejku z liczi. Taki seans saunowy warto urozmaicić zdrową przekąską z owoców. Po seansie można zastosować peeling z liczi. Wystarczy połączyć sól peelingową ze zmiksowanymi owocami. Taki wieczór dostarczy nie tylko wielu przyjemności, ale też korzystnie wpłynie na stan naszego organizmu. Właściwości antyoksydacyjne liczi działają też na skórę. Ten pyszny owoc niesie ze sobą tyle korzyści, a przy okazji jest smaczny.