Loading...
Dom i rodzina

Łosoś właściwości – najważniejsze składniki odżywcze. Przygotuj danie z łososiem na Walentynki

Kobieta je zdrowe danie z łasosia

Łosoś jest ceniony nie tylko za swoje walory smakowe, ale przede wszystkim bogactwo składników odżywczych wykazujących korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Co zawiera łosoś i dlaczego danie z łososiem to dobry pomysł na Walentynki?

Łosoś – co zawiera?

Łosoś to ryba morska, która jest bardzo chętnie wybierana przez konsumentów. W sprzedaży dostępny jest m.in. łosoś świeży i łosoś wędzony. Ze względu na właściwości łososia, jest to produkt zaliczany do tzw. superfoods, czyli żywności o wysokiej koncentracji wartościowych składników odżywczych. Z dietetycznego punktu widzenia łosoś jest bardzo ważnym źródłem pełnowartościowego białka w jadłospisie, bo zawiera aż około 20 gram na 100 gram produktu. Dodatkowo jest źródłem witamin i minerałów bardzo pożądanych w zbilansowanej diecie. Jednak najbardziej ceniony jest za wysoką zawartość zdrowych tłuszczów, czyli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Określenie „niezbędne kwasy tłuszczowe” należy rozumieć, że owe powinny być dostarczane wraz z dietą, gdyż organizm nie jest w stanie ich syntetyzować. Łosoś, właściwości, które wpływają na poprawę stanu zdrowia, zawdzięcza przede wszystkim kwasom tłuszczowym z rodziny omega-3.

Łosoś – wartości odżywcze w 100 g

  •  wartość energetyczna – 201 kcal,
  •   białko – 19,90 g,
  •  węglowodany – 0,00 g,
  •  tłuszcze ogółem – 13,60 g.

w tym:

  • kwasy tłuszczowe jednonienasycone – 5,52 g,
  • kwasy tłuszczowe wielonienasycone – 4,79 g,
  • kwasy tłuszczowe nasycone – 2,94 g.

Łosoś zawiera także witaminy z grupy B oraz rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A, D, E. Dodatkowo jest bogaty w takie związki jak potas, fosfor, magnez, wapń, sód, żelazo i selen.

Łosoś – właściwości prozdrowotne

Łosoś swoje właściwości zawdzięcza wysokiej koncentracji składników o dużym znaczeniu dla prawidłowego funkcjonowania ustroju. Jest polecany wszystkim bez względu na wiek, styl życia, czy stan fizjologiczny. Jednak są grupy populacji, które powinny włączyć łososia do swojej diety ze względu na problemy zdrowotne. Zwiększenie zdrowych tłuszczów w diecie będzie działało nie tylko profilaktycznie, ale może hamować rozwój i skutki niektórych chorób. Będą to m.in. osoby cierpiące na choroby układu sercowo-naczyniowego, nadciśnienie, miażdżycę, cukrzycę typu 2, zaburzenia lipidowe, czy schorzenia o podłożu neurodegeneracyjnym. Zwiększone spożycie kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 jest zalecane parom w trakcie starań o potomstwo. Podobnie kobiety ciężarne powinny przyjmować zalecane ilości kwasów tłuszczowych EPA i DHA, gdyż wpływają one korzystnie na przebieg ciąży, rozwój płodu i prawidłowy poród. 

Łosoś – właściwości, które korzystnie wpływają na:

  • pracę mózgu i zdolności poznawcze,
  • układ nerwowy,
  • narząd wzroku,
  • naczynia krwionośne,
  • pracę serca,
  • profil lipidowy,
  • redukcję stanów zapalnych,
  • układ odpornościowy,
  • skórę włosy i paznokcie,
  • szybsze gojenie ran,
  • regenerację organizmu,
  • układ kostno-stawowy,
  • gospodarkę mineralną organizmu,
  • układ krwiotwórczy.

Łosoś na Walentynki – jak przygotować?

Łosoś to idealny wybór na uroczystą kolację, gdyż serwowany w różnych odsłonach zawsze będzie daniem eleganckim i wykwintnym. Pamiętając o właściwościach łososia, nie można pominąć jego wyjątkowych walorów smakowych. Poza tym jest to ryba naprawdę prosta w przygotowaniu i poradzi sobie z nią nawet początkujący kucharz.

Najbezpieczniej jest upiec łososia w piekarniku, przestrzegając odpowiedniej temperatury i czasu obróbki termicznej. Ze względu na właściwości łososia, szczególnie koncentrację zdrowych tłuszczów nie zaleca się stosowania bardzo wysokich temperatur. 

Dobrym pomysłem może być także łosoś wędzony na zimno, na którego bazie przygotujemy roladki z warzywami lub sałatę z wędzonym łososiem i dressingiem na bazie oliwy z oliwek i cytryny. Dla bardziej zaawansowanych szefów kuchni popisowym daniem na Walentynki może być zupa rybna z łososiem w roli głównej. Warto podkreślić, że łosoś ze względu na swój oryginalny i wyrazisty smak  bardzo dobrze komponuje się z różnymi dodatkami, nigdy nie pozostając w cieniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.