Jedzenie

Masz chęć na kawę? Dowiedz się więcej na temat tego napoju

Kawa na stoliku

Kawa to, obok herbaty, najpopularniejszy napój, który pijemy niemal codziennie. Część z nas sięga po czarną kawę, inni wolą ją z dodatkiem mleka, śmietanki lub cukru. Jest idealna na rozpoczęcie dnia. Pijemy ją sami lub w towarzystwie – możliwości jest wiele.

Podstawą naparu kawowego jest nic innego, jak palone ziarna kawy, w których kryje się cały smak i aromat. To one zmielone i zalane gorącą wodą tworzą pyszny esencjonalny napój ulubiony przez wielu dorosłych.

Rodzaje kawy i sposoby jej parzenia

Kawa to napój, który nigdy nie smakuje tak samo. Wiele zależy od samych ziaren – ich gatunku, stopnia palenia czy mielenia, a także od sposobów parzenia, bo jest ich znacznie więcej niż tradycyjne zalanie mielonej lub rozpuszczalnej kawy odrobiną wrzątku. Jeśli chodzi o ziarna, to wyróżniamy głównie:

  • arabicę – ceniona przez smakoszy, uważana za kawę wysokiej jakości, bardzo aromatyczna i pełna zróżnicowanego smaku. Jednocześnie zawiera mniej kofeiny niż robusta i cechuje się niską kwaskowatością;
  • robustę – o wyrazistym i lekko gorzkim smaku oraz wysokiej zawartości kofeiny. Jest mniej aromatyczna niż arabica;
  • mieszanki dwóch powyższych kaw – umożliwiają połączenie cech obu kaw i dowolne tworzenie własnych kompozycji smakowych.

Jeśli chodzi o metody parzenia kawy, możemy wyróżnić te z wykorzystaniem:

  • ekspresu przelewowego – jedna z opcji szybkiego parzenia kawy, idealna dla osób, które potrzebują tuż po przebudzeniu dużej ilości napoju, a nie mają czasu na parzenie jej w alternatywny sposób,
  • ekspresu ciśnieniowego – służy do przygotowywania aromatycznego espresso, które może być też bazą wielu mlecznych kaw,
  • kawiarki – najprostsza i tania alternatywa dla ekspresu, służy do przygotowania świeżej aromatycznej kawy na kuchence gazowej ,
  • a także metody alternatywne, takie jak drip, chemex, syfon, aeropress czy french press.

Jakie zalety ma picie kawy?

Picie kawy owiane jest niechlubną sławą. Wielu osobom wydaje się, że oprócz walorów smakowych nie ma ona innych zalet. A to nie do końca prawda. Sprawdź, dlaczego, mimo wszystko, warto sięgnąć po filiżankę tego napoju i dlaczego jest ona zalecana osobom stawiającym na zdrowy styl życia!

  • Kawa zmniejsza ryzyko wielu chorób, takich jak Parkinson, Alzheimer, cukrzyca typu 2.,
  • przyspiesza metabolizm,
  • poprawia krążenie krwi, co pozwala lepiej dotlenić komórki,
  • zwiększa produkcję serotoniny, czyli hormonu szczęścia,
  • zmniejsza ból mięśni i ryzyko wystąpienia zakwasów,
  • dodaje energii,
  • jest źródłem cennych witamin i minerałów, takich jak witaminy z grupy B, mangan, potas i magnez.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.