Loading...
Jedzenie

Melon – kalorie, indeks glikemiczny, właściwości, wykorzystanie

Wartości odzywcze i kalorie melona

Melon to egzotyczny owoc, który zagościł w naszej kuchni na dobre. Swoją popularność zawdzięcza niezwykłym walorom smakowym i prozdrowotnym właściwościom. Jaki smak ma melon? Jak możemy wykorzystać go w kuchni? Jak jeść melona? Jakie melon ma właściwości i wartości odżywcze? Czy można go zastosować w kosmetyce? Dowiedz się!

Melon. Pochodzenie i ogólna charakterystyka

Melon jest zaliczany do gatunku ogórka. Należy do rodziny roślin dyniowatych. W dzikiej postaci spotkamy go w Afryce, w Azji, Australii oraz na niektórych wyspach Pacyfiku. Do Europy przywędrował w XV wieku.

Trudno jednoznacznie orzec, kiedy melon został odkryty. Ten owoc został wymieniony w Biblii. Z pewnością był znany starożytnym Grekom i Rzymianom. W Polsce zaczął być uprawiany w XVII wieku.

Od wieków był dobrze znany lekarzom medycyny naturalnej. Polecano go na reumatyzm oraz schorzenia nerek. Czy słusznie?

Jakie wartości odżywcze ma melon i jakie właściwości zdrowotne? Melon kalorie!

Melon składa się w 89,7 procentach z wody. Jest lekkostrawny. Melon kalorie ma znikome. To tylko 33,7 kalorii w 100 gramach. Niestety ma wysoki indeks glikemiczny (IG=60). Z tego względu nie może być spożywany przez osoby, które są chore na cukrzycę. Melon jest źródłem beta-karotenu oraz potasu.

Zawiera witaminę B12, miedź, magnes. Jest też źródłem witaminy C i błonnika. Występuje kilka rodzajów melona. Każdy z nich nieco różni się zawartościom witamin i składników mineralnych.

Melon jest doskonałym składnikiem w kuchni. Jest słodki, ale dobrze komponuje się z ostrymi i słonymi smakami. Można z niego przyrządzić wiele pysznych potraw, deserów. Może być uprawiany w Polsce. Nie jest to jednak popularne, ze względu na duże wahania temperatury. Melon jako roślina lubi niezmienną, bardzo ciepłą temperaturę. Dlatego najlepiej rośnie w krajach tropikalnych. Bez problemu można go kupić w sklepie.

Odmiany melona. Właściwości i wartości odżywcze

Melon własciwości i kalorie
Źródło: Freepik.com

Melon kantalupa może mieć nieco inny niż pomarańczowy kolor skórki. Jest szary, brązowy albo zielonkawy. Miąższ jest pomarańczowy. Melon kantalupa jest przede wszystkim źródłem witaminy C. Zawiera też cenne składniki, takie jak: magnes, miedź, potas. Ma w sobie witaminy z grupy B. Melon kantalupa to również skarbnica kwasu foliowego.

Inną odmianą jest melon miodowy. Jego skórka jest żółta, lekko zielonkawa. Miąższ ma kolor kremowy. Ma mniej składników odżywczych, ale jest też mniej kaloryczny. Jego kształt jest najbardziej owalny.

Melon kasaba ma okrągły kształt. Jego skórka jest żółta, a miąższ biały. Jest źródłem witaminy B, potasu, miedzi i magnezu. W 100 gramach melona znajdziemy 0,9 gramów białka i aż 8,4 gramów węglowodanów. Znajduje się w nim zaledwie 0,3 gramów tłuszczów. 100 gram melona zawiera 20 mg witaminy C. A także 0,04 mg witaminy B1, 0,02 mg witaminy B2. Owoc ma 0,6 mg witaminy B3 oraz 0,12 witaminy B6. To również źródło folianów (0,03 mg). W melonie znajdziemy 0,183 mg witaminy A oraz 0,1 witaminy E. Melon zawiera też liczne makroelementy. Ma 382 mg potasu, 27 mg wapnia, 23 mg magnezu oraz 22 mg fosforu i sodu. Melon jest też źródłem mikroelementów. Ma 0,5 mg żelaza, 0,28 mg cynku, 0,09 mg magnezu i zaledwie 0,01 mg miedzi.

Jest też Melon Galia. Owoc ten posiada formę kulistą, ze skórką żółtobrązową. Melon Galia jest bardzo aromatyczny i słodki, mimo że w niemal 90% składa się z wody. Melon Galia może okazać się pomocny w problemach z nerkami.

Melon. Działanie i właściwości zdrowotne

Melon posiada liczne właściwości zdrowotne. Te odmiany, które mają pomarańczowy miąższ, są źródłem beta-karotenu. To prowitamina A. Jest ona silnym przeciwutleniaczem. W związku z tym ma działanie ochronne. 

Zapobiega rozwojowi nowotworów oraz miażdżycy. Korzystnie wpływa na działanie narządu wzroku. Spożywanie melona z pomarańczowym miąższem wspomaga zdrową i piękną opaleniznę. Melony poprawiają ogólną kondycję skóry. Wyrównują koloryt cery. Mają korzystne działanie na włosy i paznokcie.

Melon jest też zalecany dla osób, które się odchudzają. W większości składa się z wody i jest niskokaloryczny. Ten owoc jest też źródłem aminokwasu, który wspomaga produkcję hormonu wzrostu. W związku z tym stanowi dobre uzupełnienie diety dla osób, które próbują pozbyć się zbędnych kilogramów. Jego dużą zaletą jest słodki smak. Z tego względu melon może z dużym powodzeniem zastąpić słodkie przekąski. Jest znacznie zdrowszy i mniej kaloryczny. Daje natomiast tyle samo słodkiej przyjemności. Melon może stać się składnikiem ciast i deserów.

Melon na nadciśnienie i depresję

Melon posiada właściwości pomagające w walce z nadciśnieniem. Owoc zawiera dużo potasu. Ten pierwiastek przyczynia się do regulacji ciśnienia tętniczego krwi. Codzienne spożywanie melona może spowolnić rozwój choroby nadciśnieniowej.

Zalecany jest też osobom chorującym na nadciśnienie.  Ważne jest nie tylko to, że zawiera dużo potasu, ale także to, że nie zawiera soli. Z tego względu to produkt idealny jako uzupełnienie leczenia nadciśnienia. Ważne jest jednak to, że każda choroba przewlekła powinna być pod ścisłą kontrolą lekarza.

Melon tylko wspomoże leczenie. Powinien być elementem zdrowej diety, bogatej w potas. A także składnikiem zdrowego trybu życia i kuracji farmakologicznej. Melon posiada również właściwości regulacji nastroju i samopoczucia. Jest źródłem witamin  grupy B. biorą one udział we wspomaganiu prawidłowej funkcji układu nerwowego. Melon może korzystnie działać na koncentrację. Wspomaga zasypianie. Spożywanie melona może skutecznie poprawić nasz nastrój oraz wspomóc walkę ze stresem. Sam owoc nie sprawi, że poczujemy się dobrze. Tylko wspomoże inne sposoby walki ze złym nastrojem, stresem i depresją.

Warto przyrządzić pyszne przekąski z melona i spożyć je podczas wykonywania ulubionych czynności. Jedzenie powinno być częścią całego doświadczenia, które obejmuje gotowanie i spożywanie posiłków. Warto puścić ulubioną muzykę, przygotowywać przekąski z przyjaciółmi albo rodziną. Melona można zjadać podczas projekcji ulubionego filmu albo gry towarzyskiej. Melon posiada korzystne właściwości. Przyniosą one pożądany skutek tylko wtedy, gdy staną się częścią zdrowego i spokojnego trybu życia. Z całą pewnością warto zamienić słone przekąski na owocowe.

Jak jeść melona?

Melon to owoc, który może być spożywany na surowo. Wystarczy pozbyć się skóry. Częścią, którą się spożywa jest bowiem miąższ.

Nasiona nie mogą być spożywane, więc trzeba je wyrzucić. Pokrojony, może być podawany jako przystawka, w połączeniu z szynką peklowaną. Słodycz melona dobrze komponuje się z solonym smakiem szynki parmeńskiej. Pokrojony w kostkę może być dodawany do letnich sałatek warzywnych lub owocowych. Można go spożywać na śniadanie, obiad, kolację. Sprawdza się jako składnik owsianek, deserów, lodów.

Z melona można zrobić pyszny napój wysokoprocentowy. Z melona można zrobić też pyszne puree. Można go wykorzystać w zimnych zupach, koktajlach czy sorbetach.

Jak zatem jeść melona?

Można go grillować, podawać na surowo, marynować. Miąższ można wrzucić do blendera i uzyskać słodkie puree. W takiej postaci dobrze będzie się komponował zarówno w deserach, jak i słonych daniach. Pasuje jako dodatek do mięs, ryb, a także mięs roślinnych.

Jeśli chcemy zachować wszystkie jego wartości odżywcze, to powinniśmy go jeść na surowo. Wtedy ma najwięcej witamin i minerałów. Jego smak jest lekko piżmowy, bardzo słodki i delikatnie mulący. Z tego względu dobrze do niego dodać sok z limonki, cytryny albo świeżo zmielony pieprz. Pasuje do płatków chili. Z melona i płatków chili można zrobić pyszne lody. Skórką po owocu może stać się atrakcyjną miską. Miąższ z melona możemy zmiksować z alkoholem. To może być wino porto albo wódka. Taką mieszankę najlepiej włożyć do lodówki i podawać silnie schłodzoną. Melonowego drinka możemy serwować w skórce po owocu. Wystarczy delikatnie podciąć dno, aby stworzyć płaską i stabilną podstawę.

Melon w kuchni. Przepisy

Melon kalorie
Źródło: Freepik.com

W celu zrobienia sałatki z piklowanego melona należy połączyć ocet, sól, pieprz i wodę. Do marynaty wrzucić melona i odstawić całość na 30 minut. Następnie trzeba wyjąć melona z marynaty. Dodać pomidora i ser. Należy całość skropić oliwą, posypać bazylią oraz doprawić solą i pieprzem.

Piżmowo-słodki smak melona pasuje również do płatków czerwonej papryki i popękanego czarnego pieprzu. Należy na półmisku ułożyć melony i wycisnąć cytrynę. Dodać sól i przyprawy. To mogą być płatki ostrej papryki, wędzona papryka a także świeża bazylia. Z melona, suszonej szynki i mozzarelli można zrobić pyszne koreczki.

Melon, seler i kurczak to przepis na przepyszną sałatkę. W wersji bezmięsnej można połączyć melona z awokado, rukolą i sosem winegret z płatkami chili. Z melona można też zrobić zupę. Latem najlepiej smakuje gazpacho z melona ze świeżym pieprzem. Kluczem do tego, aby zupa nie smakowała jak smoothie, jest dodanie silnej równowagi pikantnych składników.  Oto przepis mistrzowski. Melona, pomidory i papryczki jalapeno można ze sobą zmiksować.  Warto wzbogacić zupę kilkoma łyżkami posiekanej kolendry.

Można też połączyć melona, ogórka i łyżeczkę kminku. Melon to też dobre uzupełnienie pysznego sosu do przekąsek. 2 łyżki soku z limonki, jedno chili zmieszane z solą, 1 małą cebulę pokrojoną w drobną kostkę, 1 pokrojony w kostkę pomidor i 2 szklanki pokrojonego w kostkę melona. Wszystko wymieszać i podawać z frytkami. Z melona można też zrobić pyszne lody. Trzeba zamrozić puree z melona. Należy zamrozić go w tackach na kostki lodu, aby uzyskać mini lody. Aby uzyskać „bardziej kremowy” deser, trzeba przetrzeć puree w maszynce do lodów. To pozwoli uzyskać melonowy sorbet. 

Melon w kosmetyce

Melon jest też stosowany w kosmetyce. Może być składnikiem kremów nawilżających i przeciwzmarszczkowych. Takie kosmetyki można kupić w sklepie albo zrobić samodzielnie.

Wystarczy wyciągnąć miąższ i rozdrobnić do blenderem. Następnie należy przełożyć go na gazę i dobrze odcisnąć. Miąższ trzeba połączyć ze śmietanką i skrobią ziemniaczaną. Gotową maseczką należy posmarować twarz i zostawić na 15 minut. Po 15 minutach dokładnie spłukać. Melon nie tylko nawilży i odżywi skórę, ale także wyrówna jej koloryt. To doskonała maseczka na lato. Warto ją stosować przy długiej ekspozycji na słońce. Skóra będzie piękna, lśniąca i głęboko nawilżona. Melon to też składnik wielu kremów do twarzy, a także balsamów do ciała.

Można go spotkać w żelach pod prysznic i w szamponach. Jedną z jego licznych zalet jest piękny zapach. Kąpiel z dodatkiem melonowego żelu pod prysznic będzie miłą, tropikalną przygodą dla ciała i ducha. Z olejkiem eterycznym z melona można zrobić domowej roboty świeczkę. Melonowa świeczka, żel pod prysznic i dobra książka przeniesie nas ze zwykłej wanny na tropikalne wakacje. Warto puścić muzykę wakacyjną i oddać się przyjemności relaksu. W trakcie kąpieli można zajadać kawałki melona podane z sokiem z limonki i ostrymi przyprawami.

Można też zastosować przekąskę na słodko. Najlepszy efekt osiąga się wtedy, gdy doświadczenie jest kompleksowe. Jeśli polejemy kamienie w saunie melonowym olejkiem eterycznym, to w przerwie warto zjeść przekąskę z mrożonego melona. Po kąpieli w saunie można zastosować nawilżający krem na bazie melona. Warto robić sobie takie owocowe dni, które będą dobre dla ciała i dla ducha. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.