Loading...
Jedzenie

Miód – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

Miód o cudownych właściwościach

Miód jest każdemu z nas doskonale znany. Dzięki swoim prozdrowotnym właściwościom już w starożytności był uznawany za pokarm bogów. Obecnie również traktujemy miód jak naturalne lekarstwo, które pomaga w walce z przeziębieniem. Miód posiada wiele odmian i każda z nich wyróżniać się będzie innym smakiem i właściwościami. Czy warto spożywać miód? Jeżeli tak, to pod jaką postacią? Który miód wybrać? W poniższym artykule znajdziesz wszystko na temat płynnego złota, jakim jest miód.

Jak powstaje miód?

Miód jest słodkim produktem wytwarzanym przez pszczoły. Powstaje z nektaru, który kwiaty gromadzą w swoich gruczołach. Surowiec na miód stanowią rośliny miododajne, takie jak chaber bławatek czy lebiodka pospolita. To takie rośliny szczególnie przyciągają pszczoły dzięki swojemu kolorowemu wyglądowi i atrakcyjnemu zapachowi.

Rośliny miododajne zapewniają pszczołom niezbędne składniki pokarmowe, które są konieczne do produkcji miodu. Pszczoły zbierają nektar kwiatowy i przenoszą go do uli. Podczas transportu w wolu miodowym nektar zostaje rozrzedzony i wzbogacony kwasami organicznymi i enzymami. Pszczoły zbieraczki przekazują surowce pszczołom ulowym, których zadaniem jest utrzymanie wysokiej temperatury w ulu.

Poprzez poruszanie skrzydłami, z miodu zostaje odparowana woda, w efekcie czego dochodzi do zagęszczenia miodu. Proces uważa się za zakończony, gdy miód dojrzeje. Wtedy pszczelarz wybiera miód z plastrów i odwirowuje go przy pomocy miodarki. Jedna pszczoła jest w stanie przynieść tylko 50 mg nektaru. Fakt ten sprawia, że za dobry, oryginalny miód musimy zapłacić niemałą kwotę.

Właściwości zdrowotne miodu

Miód pszczeli jest niesamowicie zdrowym produktem. Oprócz słodkiego smaku niesie ze sobą ogrom prozdrowotnych właściwości.

Przede wszystkim, miód wykazuje działanie bakteriobójcze i antywirusowe. Dzięki zawartości lizozymu i apidycyny działa lepiej niż niejeden antybiotyk. Jest niezwykle skuteczny w walce z przeziębieniem. Wykazuje pozytywne działanie na układ nerwowy oraz krwionośny.

Bogaty jest w witaminy A, C i witaminy z grupy B. To bogactwo mikroelementów takich jak potas, wapń, chlor, żelazo, fosfor czy kobalt.

Ponadto, miód zawiera kwas foliowy i biotynę. Miód odznacza się zawartością acetylocholiny, która wpływa na poprawę wydolności serca. Obniża ciśnienie i poprawia krążenie krwi. Preparaty z miodem polecane są podczas aktywności fizycznej i pracy umysłowej.

Udowodniono, że miód pomaga w walce z przewlekłym zmęczeniem i osłabieniem. Miód powinien być spożywany przez osoby borykające się z problemami ze snem. Już łyżeczka miodu przed zaśnięciem poprawia jakość snu i pozwala przespać całą noc. Zmniejsza destrukcyjne działanie używek takich jak papierosy, alkohol czy kawa. Miód wpływa na poprawę stanu naszej skóry poprzez łagodzenie podrażnień. Jest produktem, który często możemy znaleźć w składach kosmetyków pielęgnacyjnych.

Rodzaje miodu, czyli który miód jest najlepszy?

Miód właściwości
Źródło: Freepik.com

Każdy miód jest bardzo zdrowy i powinien być stałym elementem naszej diety. Warto zapoznać się z krótką charakterystyką każdego miodu i wybrać swój ulubiony. Wyróżniamy następujące rodzaje miodów:

  • Miód akacjowy– cechuje się tym, że najdłużej zostaje płynny, co znacząco ułatwia jego wykorzystywanie. Jego kolor jest jasnozielony a smak delikatny i kwiatowy. Powstaje z nektaru drzewa robinia akacjowa. Doskonały jako dodatek do herbat oraz deserów. Oczyszcza organizm z toksyn i wpływa na rozluźnienie mięśni.
  • Miód leśny– powstaje z kwiatów dziko rosnących na polanach. Wyróżnia się mocnym, ostrym smakiem. Jego barwa nigdy nie jest identyczna, bo pochodzi on z wielu odmian kwiatów. Świetnie sprawdza się w towarzystwie jogurtu z granolą. Szczególnie polecany w leczeniu chorób serca i podczas osłabienia.
  • Miód rzepakowy– ma jasną barwę, prawie białą. Posiada konsystencję delikatnego kremu, co wyróżnia go na tle pozostałych miodów. Rewelacyjny do smarowania pieczywa. Jest lekkostrawny i stanowi źródło boru oraz żelaza. Ponadto, jest dobrze przyswajany przez wątrobę.
  • Miód nawłociowy– ma żółtą barwę i słodki smak z wyczuwalną kwaśną nutą. Gdy ulega krystalizacji, jego kolor zmienia się na biały. Polecany przy walce z przeziębieniem i chorobach wątroby. Przydatny może okazać się w dolegliwościach układu moczowego.

Pozostałe gatunki miodu

  • Miód gryczany– w porównaniu do innych miodów, nie posiada tak słodkiego smaku. Ma ciemną, smolistą barwę i zapach kwiatu gryki. Dobrze komponuje się z mięsami i korzennymi wypiekami. Nadaje charakterystycznego smaku alkoholom. Uszczelnia naczynia krwionośne i pomaga uporać się z zaburzeniami na tle nerwowym.
  • Miód spadziowy– powstaje ze spadzi iglastej. Ma ciemną barwę i jest mniej słodki od reszty miodów. Nadaje wyjątkowego smaku daniom, do których jest dodawany. Jest najlepszy, jeśli chodzi o wykazywanie właściwości antyoksydacyjnych. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.
  • Miód faceliowy– Ma słodki smak z nutą cytrusów, pasujący do większości dań. Obniża działanie nikotyny i alkoholu. Szczególnie polecany osobom chorym na nadciśnienie.
  • Miód wrzosowy– wpływa pozytywnie na układ gastryczny, co redukuje stany zapalne jelit. Dodatkowo polecany jest mężczyznom, bo pomaga chronić prostatę.
  • Miód lipowy– ma kolor złotożółty. Jest trudny do uzyskania ze względu na rzadko występujące skupiska lip. Cechuje się ostrym, wyraźnym smakiem. Działa moczopędnie i obniża ciśnienie krwi.

Miód manuka, czyli król wśród miodów

Miód manuka pochodzi z Nowej Zelandii, natomiast coraz częściej możemy spotkać go w sklepach i aptekach. Pozyskiwany jest z nektaru i pyłku rośliny manuka, inaczej nazywanej drzewem herbacianym. Wyróżnia się konsystencją różną od miodów opisywanych powyżej. Jest znacznie bardziej gęsty, a jego smak jest kwiatowy z nutą goryczy. Miód manuka jest najzdrowszym miodem na świecie. Zawiera wysoką zawartość metyloglioksalu.

Metyloglioksal to związek występujący w nektarze kwiatów, natomiast jego największą ilość znajdziemy w miodzie manuka. Miody manuka oznaczone są symbolem MGO. Określa on zawartość metyloglioksalu w konkretnej partii produktu. Na rynku znajdziemy miody z MGO30+, MGO100+, MGO250+, MGO400+, a nawet MGO550+. Czym większa zawartość MGO, tym miód będzie zdrowszy, ale i droższy. Oznaczenie MGO400+ oznacza, że w miodzie występuje minimum 400mg metyloglioksalu. Miód manuka ma niezwykle pozytywny wpływ na organizm. Pomaga uporać się z grypą, hamuje namnażanie wirusów i może być pomocny w stanach zapalnych dziąseł. Zapobiega biegunkom, wymiotom i zapaleniom jelita cienkiego. Wykazuje działanie antybakteryjne, co redukuje trądzik na twarzy.

Miód właściwości i wartości odżywcze

Miód jest zdecydowanie zdrowszym zamiennikiem cukru. W 100 gramach zawiera 320 kalorii, więc nie jest produktem niskokalorycznym. Jedna łyżeczka dostarcza około 40 kalorii, więc musimy go odpowiednio dawkować. Z jego ilością nie należy przesadzać, bo zawiera same węglowodany proste. Nie zaszkodzi natomiast dodanie jednej łyżeczki do śniadaniowej owsianki czy naleśników.

Miód to bogactwo witaminy A, C i witamin z grupy B oraz niezbędnych mikroelementów. Zawarte w miodzie witaminy wpłyną pozytywnie na cały nasz organizm i zapobiegną infekcją i przeziębieniom.

Miód właściwości i zastosowanie miodu w kuchni

Miód znalazł swoje zastosowanie w kuchniach całego świata. Jego smak oraz aspekty zdrowotne powodują, że jest chętnie wykorzystywany w daniach na słodko i słono. Jest doskonałym dodatkiem do mięs. Sprawdzi się jako marynata do pieczonego mięsa lub warzyw. Stanowi kluczowy składnik wielu sosów i dresingów do sałatek. Dobrze komponuje się z musztardą, oliwą i cytryną. Miody są nierozłącznym elementem wypieków oraz deserów. Odpowiedzialne są za nadanie słodkiego smaku, ale i wyjątkowego aromatu potrawom. To rewelacyjne dopełnienie owsianek, omletów, naleśników oraz placuszków śniadaniowych. Lubi być podawany ze świeżymi owocami takimi jak figa i gruszka oraz bakaliami i przyprawami korzennymi.

Miód właściwości w gorącej herbacie, czy to zdrowe?

Właściwości miodu
Źródło: Freepik.com

Herbata z dodatkiem miodu to napój, który towarzyszy nam podczas zimnych wieczorów. Jest smaczna i ma właściwości silnie rozgrzewające. Miód w herbacie stanowi zdrowszy zamiennik dla cukru i nadaje jej wyjątkowego aromatu. Nie wszyscy jednak wiedzą, że miodu nie należy dodawać do gorącej herbaty. By cieszyć się zdrowotnym działaniem miodu, powinien być dodawany do ciepłej, nieparzącej herbaty.

Dlaczego? Miód lubi temperaturę 35 stopni, dokładnie taką, jaka panuje w ulu. Dodając go do gorącej herbaty, znacząco obniżamy jego właściwości, a cenne enzymy ulegają zniszczeniu. W efekcie miód staje się bezwartościowy i pełni tylko funkcję substancji słodzącej. By korzystać ze wszystkich dobroczynnych właściwości miodu, należy dodawać go do herbaty, która ostygnie.

Zastosowanie miodu w pielęgnacji

Miód właściwości ma cudowne. Jest chętnie wykorzystywany przez producentów kosmetyków pielęgnacyjnych. Posiada działanie łagodzące, niweluje podrażnienia oraz świetnie nawilża skórę. Możemy go spotkać w balsamach, kremach do twarzy, kosmetykach myjących oraz szamponach i odżywkach. Stanowi świetny nawilżacz pomagający w walce z suchymi i łamliwymi włosami. Redukuje widoczność zmarszczek. Działa odkażająco i pomaga w walce z trądzikiem.

Gdzie warto kupić miód?

Miód nie jest tanim produktem, natomiast za dobrą jakość trzeba zapłacić. Miodu nie należy kupować w promocji i z nieznanych źródeł. Należy również odpuścić zakup miodu z hipermarketu, gdzie może być trzymany w nieodpowiednich warunkach. Bezpiecznym miejscem jest zakup miodu w sklepie z żywnością ekologiczną lub prosto od pszczelarza. Miody te będą droższe, natomiast będą wykazywać się najlepszą jakością.

Jak poznać podrabiany miód?

Niekiedy skuszeni niską ceną ulegniemy pokusie i kupimy miód, który nie będzie dobrej jakości. Czy miód może być podrabiany? Niestety, ale tak! W podrabianym miodzie występuje cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy. Wybierając miód, powinniśmy dokładnie przeczytać jego etykietę. Znajdziemy na niej informację o pochodzeniu miodu. Chcąc kupić produkt dobrej jakości, należy wystrzegać się mieszanek miodów, szczególnie pochodzących spoza UE. Taki produkt spędza wiele czasu w transporcie, gdzie może być przetrzymywany w nieodpowiedniej temperaturze i warunkach. Najlepszym wyborem będzie miód Polski.

Ciekawostki o miodzie

  • Miód jest produkowany przez pszczoły od 120 milionów lat.
  • By pszczoły wyprodukowały 1 kilogram miodu, muszą pozyskać nektar z 4 milionów kwiatów!
  • Krystalizacja miodu nie jest jego wadą, a zaletą. Oznacza to, że miód jest naturalny.
  • Miód jest jedynym produktem do spożycia, który nigdy się nie popsuje i przeterminuje.
  • Żelazo, które występuje w miodzie, jest przyswajalne przez organizm w 100%.
  • Najzdrowszą odmianą miodu jest miód manuka.
  • Miód może powodować alergie pokarmowe, skutkujące wymiotami, biegunkami i zmianami skórnymi.
  • Miody mają właściwości konserwujące, więc doskonale sprawdzą się do utrwalania mięsa.
  • W starożytności miód wykorzystywano do balsamowania zwłok.
  • Miody wyprodukowane wiosną mają mniej charakterystyczny smak i są jaśniejsze od miodów z kwiatów letnich.
  • Miód wytwarzany przez osy jest toksyczny i może powodować silne zatrucia.
  • Miód jest bardzo ciężki. Jeden litr miodu waży ponad 1400 gramów.
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.