Loading...
Jedzenie

Mrożenie w gastronomii – jak uzyskać zawsze świeże potrawy?

mrożone owoce w restauracji

Mrożenie żywności spotyka się z różnymi opiniami. Mimo to warto pamiętać, że jest to jedna z najbardziej naturalnych metod konserwacji i przy odpowiednim mrożeniu nie istnieją przeciwwskazania do jej stosowania. Ze względu na smak serwowanych potraw warto jednak pamiętać o kilku podstawowych zasadach mrożenia. Stosując się do nich, uniknie się kulinarnego faux pas, spełniając najbardziej wygórowane oczekiwania gości.

Mrożenie jedzenia – dlaczego warto?

W każdym lokalu gastronomicznym istotne jest serwowanie smacznych i przede wszystkim świeżych, zdrowych potraw. To dlatego mrożenie w gastronomii jest tak istotne. Pozwala ono zachować świeżość i oczekiwany smak produktów. Dzięki temu można wykorzystać je nie tylko krótko po zakupie, ale też dnia następnego, a nawet później. Co więcej, część produktów lepiej smakuje, kiedy są serwowane na zimno, prosto z chłodni. Dotyczy to przede wszystkim deserów, ale też niektórych owoców, a nawet dań mięsnych. Mrożenie jedzenia umożliwia więc jego bezpieczne i wygodne przechowywanie, a do tego pozwala ograniczyć jego marnowanie. Niemniej, należy pamiętać, że istnieje grupa produktów nienadających się do mrożenia. Chodzi np. o warzywa i owoce z dużą zawartością wody, jajka świeże i gotowane na twardo oraz wszystkie produkty, które już raz zostały rozmrożone.

Mrożenie żywności w lokalach gastronomicznych

Stały dostęp do świeżych produktów spożywczych nie jest możliwy, gdyż wiele z nich już po kilkudziesięciu minutach zaczyna tracić swoje właściwości. Aby przechowywać żywność w optymalnie niskiej temperaturze, niezbędne są odpowiednie urządzenia. Rewelacyjnie sprawdzą się do tego specjalistyczne stoły mroźnicze i szafy mroźnicze do gastronomii. Tworzone specjalnie z myślą o potrzebach restauracji i kawiarni, są wielkogabarytowymi urządzeniami przypominającymi domowe lodówki i sklepowe lady chłodnicze.

Jak wykorzystać szafy mroźnicze?

Jedną z najwygodniejszych opcji mrożenia żywności są szafy mroźnicze. Te wielkogabarytowe urządzenia gwarantują optymalną temperaturę, którą można dostosować do wymagań konkretnych produktów. Nadają się do przechowywania praktycznie wszystkich produktów spożywczych i gotowych potraw, które zachowują swój smak w niskiej temperaturze. W przeciwieństwie do standardowych zamrażarek, szafy mroźnicze chłodzą, a nie zupełnie zamrażają, dlatego produkty lepiej zachowują smak i aromat.

Do czego służą stoły mroźnicze?

Niezwykle praktyczną opcją są także stoły mroźnicze. Stanowią połączenie urządzenia chłodzącego ze stołem. Ich długi i szeroki blat to idealne miejsce do przyrządzania dań ze składników, które powinny jak najdłużej utrzymywać stosunkowo niską temperaturę. Są świetnym miejscem do przygotowywania np. sałatek lub mięs do smażenia. Zarówno ich pojemność, jak i powierzchnia robocza różnią się w zależności od modelu, dlatego można dopasować konkretny stół mroźniczy do metrażu pomieszczenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.