Artykuł partnera.
Gotowanie to bardzo ciekawa dziedzina, ponieważ dla jednych jest udręką, dla innych hobby, a dla jeszcze innych sztuką! Marki cateringowe prześcigają się w wymyślaniu coraz to nowych i lepszych metod gotowania, które mają uraczyć podniebienia klientów. O popularności kulinarnych przygód świadczy chociażby tworzenie telewizyjnych teleturniejów, gdzie zawodnicy walczą o tytuł najlepszego kucharza, które osiągają miliony wyświetleń. Warto zagłębić się bardziej w tą dziedzinę i poznać więcej ciekawych metod gotowania.
Przyjrzyjmy się zatem bliżej metodzie sous – vide i poznajmy jej tajemnice!
Metoda sous – vide – na czym polega?
Sous- vide to metoda odkryta w 1799 roku przez sir Benjamina Thompsona, który to po raz pierwszy ją opisał. Polega na zamykaniu potraw (mięsa, warzyw) w próżniowych, plastikowych torbach i umieszczanie ich w wodnych lub parowych kąpielach. Temperatura, w jakiej gotowane są potrawy jest o wiele niższa, niż ta, w której standardowo się gotuje. Zdecydowanemu wydłużeniu ulega również czas, ponieważ gotowanie tą metodą zajmuje od 1 do 7, a nawet 48 godzin. Istotą sous – vide jest równomierne przygotowanie warzyw i miejsca i unikanie sytuacji gdzie wewnętrzna warstwa pożywienia jest niedogotowana, a zewnętrzna spalona.
Gdzie można zjeść potrawy ugotowane metodą sous – vide?
Jedną z popularniejszych restauracji zajmującą się gotowaniem sous – vide jest catering dietetyczny od SuViBox. Potrawy marka przygotowuje w większości polskich miast jak np. Łódź, Warszawa, Lublin, Wałbrzych, Poznań, Warszawa, Trójmiasto, Płock, Kutno i wiele innych. Restauracja ceni sobie bardzo dbanie o środowisko, dlatego swój catering dostarcza w ekologicznych pudełkach stworzonych z recyklingu OWP, opakowań z pulpy ziemniaczanej lub opakowań z trzciny cukrowej. Pudełeczka są dedykowane do ponownego użytku, co daje dodatkową myśl proeko.
Co wyróżnia catering dietetyczny od SuViBox?
Przede wszystkim catering dietetyczny od SuViBox przygotowuje potrawy metodą sous – vide dopasowaną do wszystkich rodzajów diet. Produkty wykorzystywane w tworzeniu potraw są najwyższej jakości i charakteryzują się dużą różnorodnością. Marka dba o świeżość wszystkich produktów, dlatego klient zawsze ma gwarancję, że otrzyma dobre dania. Jako profesjonalny catering dietetyczny od SuViBox oferują oni dostawę do domu oraz elastyczne możliwości zapłaty za jedzenie.