Loading...
Jedzenie

Na czym polega metoda gotowania potraw Sous-vide?

Jedzenie.

Artykuł partnera.

Gotowanie to bardzo ciekawa dziedzina, ponieważ dla jednych jest udręką, dla innych hobby, a dla jeszcze innych sztuką! Marki cateringowe prześcigają się w wymyślaniu coraz to nowych i lepszych metod gotowania, które mają uraczyć podniebienia klientów. O popularności kulinarnych przygód świadczy chociażby tworzenie telewizyjnych teleturniejów, gdzie zawodnicy walczą o tytuł najlepszego kucharza, które osiągają miliony wyświetleń. Warto zagłębić się bardziej w tą dziedzinę i poznać więcej ciekawych metod gotowania.

Przyjrzyjmy się zatem bliżej metodzie sous – vide i poznajmy jej tajemnice!

Metoda sous – vide – na czym polega?

Sous- vide to metoda odkryta w 1799 roku przez sir Benjamina Thompsona, który to po raz pierwszy ją opisał. Polega na zamykaniu potraw (mięsa, warzyw) w próżniowych, plastikowych torbach i umieszczanie ich w wodnych lub parowych kąpielach. Temperatura, w jakiej gotowane są potrawy jest o wiele niższa, niż ta, w której standardowo się gotuje. Zdecydowanemu wydłużeniu ulega również czas, ponieważ gotowanie tą metodą zajmuje od 1 do 7, a nawet 48 godzin. Istotą sous – vide jest równomierne przygotowanie warzyw i miejsca i unikanie sytuacji gdzie wewnętrzna warstwa pożywienia jest niedogotowana, a zewnętrzna spalona. Najpopularniejszym miejscem, gdzie można skosztować potraw sous – vide jest catering od SuViBox.

Gdzie można zjeść potrawy ugotowane metodą sous – vide?

Jedną z popularniejszych restauracji zajmującą się gotowaniem sous – vide jest catering dietetyczny od SuViBox. Potrawy marka przygotowuje w większości polskich miast jak np. Łódź, Warszawa, Lublin, Wałbrzych, Poznań, Warszawa, Trójmiasto, Płock, Kutno i wiele innych. Restauracja ceni sobie bardzo dbanie o środowisko, dlatego swój catering dostarcza w ekologicznych pudełkach stworzonych z recyklingu OWP, opakowań z pulpy ziemniaczanej lub opakowań z trzciny cukrowej. Pudełeczka są dedykowane do ponownego użytku, co daje dodatkową myśl proeko.

Co wyróżnia catering dietetyczny od SuViBox?

Przede wszystkim catering dietetyczny od SuViBox przygotowuje potrawy metodą sous – vide dopasowaną do wszystkich rodzajów diet. Produkty wykorzystywane w tworzeniu potraw są najwyższej jakości i charakteryzują się dużą różnorodnością. Marka dba o świeżość wszystkich produktów, dlatego klient zawsze ma gwarancję, że otrzyma dobre dania. Jako profesjonalny catering dietetyczny od SuViBox oferują oni dostawę do domu oraz elastyczne możliwości zapłaty za jedzenie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.