Loading...
Dom i rodzinaHobbyJedzenie

Nalewka bursztynowa – przepis, właściwości zdrowotne, zastosowanie i możliwe przeciwwskazania

Przepis na nalweke bursztywnową

Bursztyn nieodzownie kojarzy nam się z morzem – to właśnie stamtąd głównie przywozimy ten minerał, który prócz swojego uroku wizualnego niesie szereg korzyści zdrowotnych, z których warto korzystać. Jednym ze sposobów na wykorzystanie bursztynu dla zdrowotności jest przyrządzenie nalewki bursztynowej, która zdobyła popularność jako znak rozpoznawczy dawnej medycyny ludowej. Jakie faktyczne właściwości zdrowotne ma nalewka bursztynowa, i czy doceniana jest przez współczesną medycynę? Jak ją przygotować?

Nalewka bursztynowa – popularność i właściwości

Korzyści bursztynu doceniali już Grecy i Rzymianie, odkrywając jego zbawienny wpływ na problemy kardiologiczne. Bursztyn wykorzystywany był nie tylko w jubilerstwie jako piękna biżuteria, ale również w leczeniu najróżniejszych schorzeń, i w ramach kuracji wzmacniających i dodających witalności. Kawałki bursztynu ocieplone pod wpływem skóry, miały wydzielać substancje oddziałujące m.in. na drogi oddechowe, gardło jak również tarczycę. Bursztyn to żywica drzew iglastych, która zawiera wiele składników odżywczych, stąd wszelkie wyroby i przetwory wykonane z niego niosą za sobą wartość odżywczą.

W składzie bursztynu można znaleźć m.in.:

  • Potas,
  • Magnez,
  • Wapń,
  • Związki organiczne,
  • Krzem,
  • Żelazo.

Nalewka bursztynowa z zasady zatem pozwala na wykorzystywanie prozdrowotnej zawartości bursztynu bezpośrednio, np. w pielęgnacji skóry czy włosów, ale również odżywczo „od środka”.

Nalewka bursztynowa – przepis

Mimo że wykonanie nalewki bursztynowej jest niezwykle proste, to można również iść na łatwiznę i nabyć ją praktycznie w większości nadmorskich miejscowości, gdzie jest niezwykle popularnym wyrobem lokalnych mieszkańców.

Dwoma głównymi składnikami nalewki bursztynowej jest oczywiście bursztyn i spirytus, najlepiej o stężeniu 95 % alkoholu. Należy jednak pamiętać, żeby zdobyć bursztyn nieoszlifowany, i nie poddany żadnej obróbce jubilerskiej – musi być to całkiem surowy kruszec.

Przepis jest bardzo prosty – wystarczy rozdrobnić w moździerzu około 25 g bursztynu, przepłukać ciepłą wodą, i wsypać do szklanej butelki w której docelowo ma powstać nalewka. Następnie zalewamy wszystko 250 ml spirytusu, szczelnie zamykając na następne dwa tygodnie. Co kilka dni warto porządnie potrząsnąć butelką w celu wymieszania tych dwóch składników. Gotowa nalewka bursztynowa powinna nabrać głębokiego, złocistego koloru – wówczas nadaje się już do spożycia czy użycia.

Właściwości zdrowotne nalewki bursztynowej
Źródło: Pixabay.com

Nalewka bursztynowa – zastosowanie

Nalewka bursztynowa może być stosowana zarówno wewnętrznie jak i zewnętrznie. Nalewka z bursztynu na włosy działa doskonale – dodaje im blasku, ale i dogłębnie odżywia i wzmacnia. Można ją również stosować jako płyn do nacierania podczas przeziębienia, ponieważ wedle założeń medycyny ludowej, wspomaga proces regeneracji i walki organizmu z chorobą. Osoby z reumatyzmem również docenią właściwości nalewki bursztynowej, która łagodzi ból i stany zapalne stawów i ścięgien.

Niektórzy również zalecają nacieranie zgięcia pod kolanem w celu obniżenia gorączki. Nalewka z bursztynu na trądzik działa równie regenerująco – przemywanie skóry wacikiem nasączonym tym roztworem ma za zadanie odżywić skórę, odtłuścić ją, jednocześnie przyspieszając gojenie stanów zapalnych. Jeżeli chodzi natomiast o spożywanie takiej nalewki doustnie należy pamiętać, że ma ona dużą zawartość alkoholu, dlatego z umiarem należy podejść do podawania jej np. dzieciom, a jeżeli już się decydujemy na taką kurację, to wystarczy kilka kropel rozcieńczyć np. z herbatą.

Nalewka bursztynowa na żołądek działa bardzo rozgrzewająco, głównie dzięki dużej zawartości alkoholu. Może jednak działać antybakteryjnie i odkażająco, również w przypadku wirusowych gryp żołądkowych czy biegunki.

Nalewka bursztynowa – przeciwskazania do spożywania

Nalewka bursztynowa, głównie przez wzgląd na dużą zawartość alkoholu, nie powinna być podawana dzieciom poniżej 6 roku życia, jak również kobietom w ciąży i karmiącym. Taki roztwór może również prowadzić do powikłań osoby borykające się z problemami z wątrobą. Jeżeli mamy wątpliwości co do jej spożywania, zawsze warto skonsultować się ze specjalistą.

O autorze:
Aleksandra Karcz – pisarka, autorka licznych felietonów i artykułów lifestyle.
Absolwentka Akademii Ekonomiczno Humanistycznej w Warszawie.

Źródło:

Złota księga nalewek, Anna Rodak-Śniecińska, Maciej Robert, wyd. Baobab, 2009 r.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.