Loading...
Jedzenie

Nowatorskie połączenia smaków. Jak zmienia się gastronomia?

Nietypowe połączenia smaków od dawna wdzierają się w polską gastronomię, zresztą food pairing jest już bardzo popularnym trendem. Na czym polega niekonwencjonalne łączenie składników potraw i jakie odmiany tej zasady można zaobserwować na polskim rynku gastronomicznym?

Czym jest food pairing?

Food pairing to nowoczesna metoda kuchni molekularnej, która jest oparta na zasadzie, według której poszczególne produkty spożywcze są łączone ze sobą w taki sposób by łączyły przyjemną w odczuciu całość. Czyli jest to technika łączenia różnych składników w celu tworzenia nieoczywistych połączeń smakowych. Konkretne produkty są zestawiane z innymi na podstawie ich składu, mianowicie chodzi tu o podobne cząsteczki związków chemicznych.

Cała idea powstała końcem XX wieku na terenie Stanów Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii. Są to kraje typowo imigranckie, w których mieszają się różne kultury, w tym również rozmaite kuchnie świata. Ideę food pairingu zapoczątkował Heston Blumenthal, szef kuchni restauracji „The Fat Duck”. Był on prekursorem niebanalnych połączeń produktów – łączył czekoladę z solą, anchois czy kawiorem i sprawdzał, który smak będzie najlepszy. Bazując na podstawowych produktach dokładał oryginalne składniki, dzięki czemu rozpoczął się trend na kuchnię molekularną. Nie tylko kucharze tworzą nietypowe potrawy, również naukowcy porównując składy chemiczne, próbują ustalić jakie smaki mogą stworzyć dobre połączenia. I tak do niekonwencjonalnych potraw zalicza się:

  • kawę z czosnkiem,
  • łososia z lukrecją,
  • karmelizowanego kalafiora z kakao,
  • banana z pietruszką,
  • mandarynki z tymiankiem,
  • czy mięta z musztardą.

To jakie smaki przypasują poszczególnym gustom jest sprawą indywidualną. Natomiast każdy powinien choć raz w sowim życiu zakosztować takiej nieszablonowej kuchni.

Dania i.… wódka?

A co jeśli by połączyć potrawy z alkoholem? Na ten pomysł wpadła pewna warszawska restauracja o nazwie ELIXIR by Dom Wódki. Już sama nazwa nawiązuje do eksperymentów, badań nad chemicznymi substancjami. Jest to pierwsza na świecie restauracja, w której zastosowano zasadę food and vodka pairingu. Dania w karcie menu są połączone z porcjami wódek, miodów pitnych i nalewek, które dopasowano w taki sposób by alkohol wydobył najlepszy smak i aromat dania. Dzięki zachowaniu receptur tradycyjnej polskiej kuchni przy ich nowoczesnej interpretacji, goście mogą doświadczyć oryginalnych smaków. Połączenie potraw z wysokogatunkowym alkoholem dodatkowo odsłania nowe i nieznane wielu oblicze kuchni polskiej. Warto też wspomnieć, że restauracja i jej niesamowite doznania kulinarne, po raz piąty z rzędu zdobyła wyróżnienie “Michelin – Main Cities of Europe”. Jest to przewodnik Michelin po największych miastach Europy, który jest zbiorem najlepszych, według ekspertów Michelin, restauracji i hoteli. Świadczy to o wysokiej jakości podawanych tu dań jak i obsługi.

wnętrze restauracji z nakrytymi stołami, w tle regał z alkoholem
Źródło: http://www.domwodki.pl/elixir.html

Restauracja ELIXIR by Dom Wódki jest obowiązkowym punktem odwiedzin na kulinarnej mapie Warszawy. Ciekawe i odważne połączenia smaków są tu na porządku dziennym. W tym lokalu tradycja przeplata się z nowoczesnością. Dodatkową atrakcją jest VODKA ATELIER – bar z największą na świecie kolekcją wódek. Zbiory sięgają ponad 600 rodzajów alkoholu z najróżniejszych zakątków świata. Dodatkowo atelier było nominowane do Księgi Rekordów Guinessa. Na bazie tych alkoholi tworzone są kompozycje koktajlowe przez sześciokrotnego Mistrza Świata Barmanów Flair Tomasza Małka. W okresie pandemii wszystkie dania z karty menu można zamawiać w ofercie „na wynos”.

Warto tu zajrzeć! Więcej informacji znajdziesz na stronie restauracji http://www.domwodki.pl/elixir.html lub pod nr. Tel. 22 828 22 11

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.