Loading...
Jedzenie

Obiad na lato – pomysły na lekkie dania obiadowe

Letni obiad czyli chłodnik leży na stole w talerzu

Lekkie dania obiadowe sprawdzają się szczególnie latem, kiedy do przygotowania jedzenia możemy wykorzystać świeże sezonowe warzywa. Idealny obiad na lato jest orzeźwiający, lekki i pyszny. W czasie upału warto przygotować na lekki letni obiad nie tylko chłodnik czy sałatkę. Zobaczcie, jakie przepisy na lekki obiad wybraliśmy dla was.

Na upały najlepszy chłodnik!

Podczas obiadu w lecie na stołach wielu domów gości chłodnik. Choć jest to tradycyjne danie kuchni naszych wschodnich sąsiadów, to jednak Polacy stworzyli dziesiątki sposobów na przyrządzenie tej orzeźwiającej zupy. Dlatego też istnieje bardzo wiele przepisów na chłodnik, który jest fantastycznym pomysłem na obiad w lecie, kiedy nie masz czasu ani chęci na spędzanie godzin w gorącej kuchni, a ciepłe dania nie spotykają się z aprobatą rodziny. Chłodnik świetnie orzeźwia, a jednocześnie dostarcza mnóstwa cennych składników odżywczych.

Chłodnik docenisz także za łatwość i krótki czas jego przygotowania. Nie trać pięknych, słonecznych dni na stanie w kuchni — przygotuj chłodnik!

Polecamy przepis na popularny chłodnik z botwinki , który uwielbiają chyba wszyscy! Dwa pęczki botwinki pokrój na maksymalnie dwucentymetrowe kawałki i wrzuć do garnka i zalej je wodą. Dodaj Bulion Warzywny WINIARY i gotuj przez około 7 minut. Kiedy bulion ostygnie, dodaj do niego jogurt i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj drobno posiekany czosnek, szczyptę soli, cukru i pieprzu. Wymieszaj i schładzaj jeszcze co najmniej godzinę. Gotowy chłodnik podawaj z łyżką twarożku. Pycha!

Inną popularną zupą na upalne, letnie dni jest hiszpańskie gazpacho. Nie wymaga gotowania i jest podawane na zimno. Składa się zazwyczaj z surowych warzyw, octu i oliwy z dodatkiem rozmoczonego chleba. Do zupy często podaje się umieszczone w osobnych miseczkach dodatki (np. okruchy chleba, drobno pokrojone warzywa, jajka, szynkę, oliwki czy orzechy), które można według uznania samemu dorzucać do zupy. Wypróbuj nasz prosty przepis na gazpacho.

Dla wszystkich miłośników kuchennych eksperymentów polecamy trzeci przepis na pyszny chłodnik — ogórkowy z avocado i fetą! Nasz chłodnik ogórkowy z awokado łączy w sobie także takie składniki, jak pikantna rzodkiewka, słony ser feta czy kwaśny sok z cytryny. Okaże się doskonałym pomysłem na szybki, orzeźwiający i pożywny obiad w upalne dni. Nie wymaga gotowania ani długich przygotowań — wystarczy go dobrze schłodzić.

Szybkie i lekkie dania obiadowe na lato

Jako lekki obiad na lato idealnie sprawdzą się wszelkiego rodzaju sałatki. Szybkie i łatwe w przygotowaniu są idealną propozycją na upalne dni. Polecamy sałatkę z darami lata, czyli truskawkami i szparagami.

Skosztuj również lekko pikantnej sałatki z kurczakiem czy letniej sałatki z kalafiorem i ogórkami małosolnymi.

Lubisz oryginalne smaki i kreatywność w kuchni? Wypróbuj przepis na sałatkę z komosą ryżową i kurczakiem — wyłącznie od Ciebie zależy, co jeszcze zdecydujesz się do niej dodać. Na początek, jeśli jeszcze nigdy nie jadłeś komosy ryżowej, ale chcesz spróbować, zainspiruj się wariacją z kurczakiem, awokado, pomidorami i marchewką.

Szybkie i lekkie dania obiadowe to również dania z makaronem — penne z cukinią, pieczarkami lub tuńczykiem, które przygotujesz bardzo szybko i łatwo, a Twoja rodzina lub goście będą na pewno zachwyceni smakiem.

Dla melancholijnych smakoszy polecamy przygotowanie tradycyjnych knedli z sezonowymi owocami, takimi jak truskawki lub jagody. Palce lizać!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.