Loading...
Jedzenie

Opakowania ekologiczne dla gastronomii – dlaczego takie popularne?

Ekologiczne opakowanie w którym znajduje się jedzenie

Coraz częściej spotykamy w gastronomii opakowania wykonane w pełni z materiałów biodegradowalnych. Plastikowe widelce i noże zastąpiono drewnianymi, a styropianowe pojemniki zastąpiono tymi wykonanymi z nieprzemakalnego papieru lub trzciny cukrowej. Dlaczego opakowania ekologiczne stały się takie popularne, jakie materiały zastąpiły plastik i dlaczego to takie ważne w obecnych czasach?

Znaczenie opakowań ekologicznych dla świata

Czy wiesz, że na całym świecie co minutę sprzedawanych jest ponad milion plastikowych butelek? Czas rozkładu tworzyw z plastiku wynosi od 100 do 1000 lat, a tony plastiku zaśmiecające oceany widzimy na każdym kroku w internecie i na żywo. To dlatego opakowania ekologiczne stają się tak popularne i ważne w codziennym życiu – można je ponownie przetworzyć i stworzyć z nich zupełnie nowy, w pełni biodegradowalny produkt.

Opakowania nieekologiczne w lokalach gastronomicznych to jedno z największych źródeł zanieczyszczeń środowiska. W końcu restauracje znajdują się na całym świecie, a każdego roku powstaje ich coraz więcej. Społeczeństwo w dzisiejszych czasach uwielbia dania na wynos, a diety pudełkowe stają się coraz popularniejszą formą odżywiania, szczególnie w przypadku osób zabieganych i zapracowanych. Od 1 stycznia 2021 w krajach członkowskich Unii Europejskiej zakazano używania plastikowych opakowań w gastronomii. Do 3 lipca 2021 z lokali gastronomicznych miały zniknąć takie produkty z plastiku jak: pojemniki do żywności, sztućce, kubki, słomki czy mieszadełka.

Aby opakowanie można było nazwać ekologicznym, musi ono spełniać kilka ważnych zasad. Po pierwsze, materiał, z którego zostało wykonane, musi mieć możliwość poddania recyklingowi. Po drugie, eko-opakowanie nie może zawierać w sobie surowców i tworzyw zanieczyszczających środowisko. Po trzecie, tusze i farby zdobiące opakowanie muszą również mieć pochodzenie ekologiczne. Takie, w pełni biodegradowalne opakowania, nie szkodzą środowisku i dużo szybciej przechodzą okres rozkładu.

Ważną zaletą opakowań ekologicznych jest oszczędność surowców. Wykorzystując do produkcji materiały biodegradowalne, nie przyczyniamy się do wytwarzania kolejnych ton plastiku i innych, nieekologicznych odpadów. Co więcej, opakowania jednorazowe wykonane z materiałów przyjaznych dla środowiska, są także bezpieczne dla naszego zdrowia. Warto również zaznaczyć, że cena ekologicznych opakowań do przechowywania żywności jest taka sama lub zbliżona do ceny opakowań z plastiku, a to kolejna zachęta do wybierania produktów eko.

Kobiety pakują jedzenie w ekologiczne opakowania

Ekologiczne opakowania – z czego powstają?

Biodegradowalne produkty, które nie będą szkodzić środowisku i są dla niego przyjazne, mogą być wytworzone z wielu, często niepozornych roślin. Ekologiczne opakowania jednorazowe najczęściej produkowane są z takich materiałów jak:

#1 Papier

Najpopularniejszy, łatwy do pozyskania i lekki. Opakowania z papieru to przede wszystkim tanie rozwiązanie dla lokali gastronomicznych. Papierowe pudełka najczęściej powlekane są folią polipropylenową, aby zapobiec przesiąkaniu przez nie płynnych posiłków. Można w nich przechowywać zarówno dania obiadowe i zupy, jak i ciasta, czy sałatki. Z papieru powstają także torby do przewożenia posiłków, które doskonale nadają się do ponownego użytku, np. jako torby na zakupy.

#2 Trzcina cukrowa – bagassa

Bagassa to wysuszone włókna trzciny cukrowej, które po rozdrobnieniu przechodzą w postać pulpy, z której wyprodukować można wszelkiego rodzaju talerze, pojemniki, półmiski czy sztućce. Opakowania ekologiczne z bagassy przypominają strukturą styropian, jednak są biodegradowalne, a czas ich rozkładu wynosi około 90 dni. Można w nich przechowywać zarówno gorące, jak i zimne jedzenie, bez naruszania struktury pudełka, a ich cena jest stosunkowo niska i przystępna.

#3 Drewno

Opakowania ekologiczne z drewna są nieco cięższe, ale za to bardzo wytrzymałe. Najczęściej z tego materiału powstają różnego rodzaju miseczki, rożki, czy pudełka, ale także mniejsze przedmioty jak patyczki do lodów, mieszadełka, noże, widelce czy łyżki.

Drewniane opakowanie

Zdjęcie pochodzi ze strony https://radpak.eu/opakowania-ekologiczne/.

#4 Skrobia kukurydziana

Skrobia kukurydziana powstaje ze zmielonej kukurydzy i powstają z niej zarówno ekologiczne opakowania do przewożenia posiłków na wynos, jak i różne rodzaje sztućców, a nawet bio reklamówki, które w warunkach kompostowych rozkładają się w 30 dni.

#5 Polilaktyd (PLA)

Polilaktyd to, innymi słowy, kwas polimlekowy, który powstaje z kukurydzy lub trzciny cukrowej. Wytwarza się z niego przede wszystkim ekologiczne przezroczyste kubki do zimnych napojów, ale także opakowania na jedzenie, którego nie podaje się na ciepło.

#6 Liście palmowe

Opakowania ekologiczne wykonane z liści palmowych to niezwykle trwałe produkty, które są wodoodporne i trwałe na ciepło, a także cechują się atrakcyjnym wyglądem. Warto zaopatrzyć w nie swój lokal gastronomiczny, mimo że ich cena jest nieco wyższa niż w przypadku pojemników z innych materiałów.

Opakowania ekologiczne – ważny krok w dbaniu o środowisko

Oczywiste jest, że ciężko będzie całkowicie wyeliminować plastik z naszego codziennego życia. Warto jednak postarać się zredukować jego ilość, wybierając jego zamienniki. Dyrektywa zakazująca używania nieekologicznych opakowań w lokalach gastronomicznych zdecydowanie mocno wpłynie na wytwarzanie przez nas kolejnych, nienadających się do recyklingu śmieci. Warto zaznaczyć, że lokale, które dbają o środowisko i stosują produkty ekologiczne, mogą bardzo zyskać w oczach klientów i być postrzegane jako nowoczesne i przyjazne światu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.