Dom i rodzinaJedzenie

Orzeźwiająca lemoniada – jak ją zrobić? Oto kilka domowych przepisów

Przepis na orzeźwiającą lemoniade

Gdy szykujemy imprezę w ogrodzie, warto postarać się o zestaw orzeźwiających napojów. Wielosmakowe lemoniady ochłodzą naszych gości, ugaszą ich pragnienie i zniwelują zmęczenie po całym dniu. Przywitanie bliskich szklaneczką smakowitej lemoniady to zdecydowany strzał w dziesiątkę. Jednak niewielu z nas wie, jak przygotować pyszną lemoniadę. Oto kilka sprawdzonych przepisów!

Jak zrobić lemoniadę, by przypadła gościom do gustu?

W tym aspekcie ważny jest sposób podania napoju. Nie wszystkie przepisy na lemoniadę będą uwzględniać motyw dekoracyjny, ale to nie problem. Stwórzmy sami pięknie wyglądający napój. Wystarczy wrzucić po kawałku owocu do każdej ze szklanek z lemoniadą i dodać dekoracyjną słomkę.

Zanim goście posmakują lemoniady, najpierw odbiorą wzrokowo jej wygląd. Gdy zostanie pięknie podana, od razu sprawi wrażenie bardzo smacznej. Dzięki temu zaproszona osoba poczuje się wyjątkowo i komfortowo. Przezroczyste szklanki, słomka z gadżetem i pływający kawałek owocu w lemoniadzie sprawią, że każdy jej chętnie spróbuje.

Jak zrobić lemoniadę, by dała orzeźwienie?

Trik, dzięki któremu osiągniemy ten cel to dodanie mięty. Nadaje się do tego świeża mięta, zerwana prosto z grządki. Pływające w napoju kawałki porwanych listków mięty udekorują dodatkowo owocowy płyn, nadając mu miętowego posmaku. Mięta znana jest z orzeźwiających olejków eterycznych. To one sprawiają, że po wypiciu naparu z mięty lub napoju z jej świeżymi liśćmi czyni nasz oddech lżejszy i pełniejszy.

Jeżeli nie mamy świeżych listków mięty, przepisy na lemoniadę proponują dodanie zaparzonej herbatki miętowej. Można z niej po ostudzeniu zrobić kostki lodu, które wykorzystamy do wrzucenia bezpośrednio do szklaneczek, by napój nie tylko orzeźwiał, ale także chłodził.

Propozycje, jak zrobić lemoniadę bez cukru

Do najprostszych napojów, które noszą miano lemoniady, stosujemy następujące owoce:

  • cytryny,
  • pomarańcze,
  • limonki,
  • nektarynki.

W zależności od ilości dodanych składników będzie zależeć stopień kwaśności i słodkości napoju. Starajmy się nie dodawać cukru ani jego pochodnych. Do uzyskania słodszej wersji wystarczy dodać więcej słodkich owoców, natomiast limonkę i cytrynę w śladowych ilościach.

Pomarańczowa lemoniada
Źródło: Pexels.com

Do wyciśniętych soków z cytrusów dodajemy wodę. Na ogół przepisy na lemoniadę przedstawiają proporcje wody do owoców w skali 2:1 i do tego jest propozycja dodania cukru. Czyli np. 2 litry wody, 1 kg cytryn i 3-6 dużych łyżek cukru. Można pominąć ten ostatni składnik poprzez zmodyfikowanie owego przepisu:

  • 1 cytryna lub 2 limonki,
  • 4 słodkie pomarańcze,
  • pół kg słodkich mandarynek,
  • 2 litry wody przegotowanej i ostudzonej lub mineralnej niegazowanej.

Owoce obieramy ze skórki, miksujemy (wyjmijmy najpierw pestki) i łączymy z wodą. Dla orzeźwienia dodajemy liście świeżej mięty lub herbatki miętowej bądź kostki lodu z naparu miętowego. Ilość mięty według własnego uznania. Jeżeli kostki lodu będą leżały w oddzielnej miseczce, wówczas każdy z gości będzie mógł dostosować smak orzeźwienia i chłodu do własnego podniebienia.

Oto kilka przepisów na lemoniadę dla gości lub domowników

Przepisy te uwzględniają użycie 2 litrów wody plus opcjonalnie syrop z agawy albo klonowy, jeżeli trafią nam się kwaśne owoce (nie biorąc pod uwagę cytryn lub limonek, gdyż one z zasady są kwaśne):

  1.  2 średnie cytryny, 1 kg truskawek, 2 duże pomarańcze, mięta;
  2.  4 limonki, pół kg wiśni, 4 duże pomarańcze, mięta;
  3.  1 cytryna, 2 kg pomarańczy, sok z 1 kg surowej marchwi, mięta;
  4.  2 pomarańcze, 1 kg mandarynek, zblendowany 1 kg arbuza bez pestek, mięta, koniecznie lód (ze względu na obecność w tym przepisie arbuza);
  5.  2 limonki, 1 kg malin, 1/4 kg porzeczki czarnej lub dowolnej, mięta.

Jeżeli lubimy słodkie napoje, a nie wiemy, czy wśród gości są osoby, które w swojej diecie pomijają cukier, nie słodzimy lemoniady, tylko stawiamy na stole buteleczkę syropu (malinowego, porzeczkowego, klonowego itp.) obok dzbanka z lemoniadą. Niech każdy z gości sam wybierze słodki dodatek. Aby się rozpuścił w zimnym napoju, wystarczy zaserwować drewniane lub bambusowe pałeczki do szaszłyków, którymi łatwo można słodki syrop wymieszać w szklance z napojem.

Autor tekstu:
Beata Goździk, zwolenniczka diety bezcukrowej.
Autorka książki „Bierz plecak i lecimy”.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.