Dziką różę każdy z nas spotkał wielokrotnie w swoim życiu. Rośnie ona w ogrodach, parkach czy skwerkach. Popularne syropy i soki z owoców dzikiej róży można spotkać w sklepach, a nawet w aptekach. Przetwory takie jak suszone owoce, czy proszek z owoców dzikiej róży dostępne są w sklepach zielarskich. Dzika róża znana była już w starożytności. Jest o niej wzmianka nawet w Biblii. W trakcie II wojny światowej przetwory z dzikiej róży odegrały istotną rolę w utrzymaniu ludności w zdrowiu. Przepisy na domowe przetwory z dzikiej róży zna prawie każda babcia na pamięć. Co ma w sobie ten maleńki owoc, który choć nie przypomina standardowego owocu -jabłka to jest taka popularna?
Owoce dzikiej róży to bogactwo witaminy C
Owoce dzikiej róży to przede wszystkim bogactwo naturalnej witaminy C. W świeżym surowcu jest ok 430 mg witaminy na 100 g owoców. Dla porównania w 100 g pomarańczy jest 50mg, a w 100 g papryki – ok 200mg.
Witamina C to silny antyoksydant chroniący komórki ciała przed utlenieniem. Ten proces może bowiem prowadzić do zniszczenia struktury DNA komórek oraz spowodować szybsze starzenie się i zużywanie komórek organizmu. Kwas askorbinowy bierze również udział w produkcji kolagenu – jednego z głównych białek w ciele człowieka. Witamina C ochrania naczynia krwionośne przed uszkodzeniem, zwiększa przyswajanie żelaza i wapnia w układzie pokarmowym człowieka. Wpływa na regulowanie poziomu cukru we krwi, a także ciśnienia tętniczego. Te i wiele innych reakcji zachodzących w naszych ciałach zawdzięczamy właśnie witaminie C.
Witamina C ochrania nas również przed przeziębieniem. Wzmacnia system odpornościowy oraz pomaga w walce z drobnoustrojami.
Spożywanie owoców dzikiej róży przyczynia się do obniżenia ryzyka zachorowania na nowotwory i choroby na tle zapalnym.
Dzięki zawartości super- składników takich jak polifenole, witamina C, beta-karoten, taniny i pektyny, dzika róża, jak mówią naukowcy, może ograniczać ryzyko wystąpienia nowotworów. Związki te miedzy innymi ochraniają komórki przed utlenieniem.
Owoce dzikiej róży wpływają na choroby cywilizacyjne
Naukowcy różnych stron świata stwierdzili na podstawieni swoich badań, że regularne spożywanie przetworów z dzikiej rózy (suszonych owoców całych lub mielonych, naparów) lub świeżych owoców ma pozytywny wpływ na poziom cholesterolu, występowanie cukrzycy typu II oraz chorób serca.
Na bóle stawów-dzika róża
Naukowcy ze Skandynawii odkryli w suszonych owocach dzikiej róży związek, który nazwali GOPO. Jest to substancja, wykazująca działanie przeciwzapalne, co wraz z innymi bioaktywnymi składnikami tego owocu jest wykorzystywane w walce z chorobami degeneracyjnymi stawów np. RZS
Dzika róża w kosmetyce
Owoce dzikiej róży wykorzystywane są w celu zachowania pięknej skóry. Witamina C zawarta w owocach Rosa canina sprzyja pielęgnacji zaczerwienionej skóry z tzw. pajączkami, stymuluje produkcję kolagenu w skórze, aby zachować młody wygląd.
Przyglądając się zaletom dzikiej róży nie należy się dziwić, dlaczego stosowana była od setek lat w przeróżnych schorzeniach. Mimo, że nasi pradziadkowie nie znali mechanizmu działania składników zawartych w owocach dzikiej róży , to wiedzieli co im pomaga i po to sięgali. Dziś możemy korzystać z tej wiedzy i stosować dziką różę na co dzień. Powszechnie dostępna jest w sklepach zielarskich, dodawana do posiłków lub napojów zapewni nam profilaktykę wielu schorzeń i ustrzeże przed jesiennym przeziębieniem. Postawmy na zdrowy styl życia i uwzględnijmy w nim wspaniałe właściwości dzikiej róży.