Loading...
JedzenieNapoje

Owoce dzikiej róży – właściwości, wskazania, zastosowanie

Owoce dzikiej róży

Dzika róża to krzew kwitnący. Występuje w całej Europie oraz w części Afryki i Azji. Jego charakterystyczną cechą są kwitnące na biało bądź różowo kwiaty, które następnie przekształcają się w czerwone owoce. Mają kształt kulek i wypełnione są nasionami. Czasem dzika róża nazywana jest psią różą. A wszystko to za sprawą starożytnych Rzymian, którzy wierzyli, że owoce krzewu są w stanie uzdrowić osobę pogryzioną przez wściekłego psa.

Dzika róża, jako roślina lecznicza została w sposób szczególny doceniona podczas II wojny światowej. Podczas gdy Brytyjczycy zmagali się z niedoborem witaminy C.

Wyróżnia się około 20 gatunków dzikiej róży. Najbardziej powszechną i znaną odmianą jest róża pomarszczona. Można ją spotkać dosłownie wszędzie – w parkach, przydomowych ogródkach, przy drogach. Owoce dojrzewają już od sierpnia i utrzymują się na krzakach aż do zimy. To właśnie owoce i liście dzikiej róży mają najwięcej właściwości odżywczych po ususzeniu.

Właściwości dzikiej róży

Ten wszystkim znany i często niedoceniany krzew ma wiele właściwości odżywczych i zdrowotnych. Cenny wpływ na nasz organizm wywiera głównie występująca w owocach witamina C. Badania wykazały, że jest jej więcej niż w cytrusach, nawet po obróbce termicznej owoców. Warto wspomnieć, że witamina C wspomaga nasz układ odpornościowy, szczególnie w okresach grypowych.

Dzika róża zawiera również inne witaminy, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Są wśród nich: witamina A, witaminy z grupy B, kwas foliowy czy pektyny. Są one bardzo pomocne przy problemach z wysokim ciśnieniem, sercem czy wątrobą. Witaminy te dodatkowo wzmacniają naczynia krwionośne, pomagają w leczeniu reumatyzmu czy dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Owoce dzikiej róży mają też nieoceniony wpływ na pracę nerek. Działają moczopędnie i oczyszczają organizm z toksyn. Ich właściwości mogą również odczuć osoby cierpiące na depresję czy złe samopoczucie psychiczne – dzika róża uspokaja, koi nerwy, pomaga się zrelaksować i ułatwia zasypianie. Jest to niezwykle ważne w przypadku osób, które nie potrafią radzić sobie ze stresem. Naturalne sposoby leczenia są dużo lepsze niż leczenie farmakologiczne.

Właściwości dzikiej róże mają zastosowanie także w kosmetyce. Korzystnie wpływa ona na wygląd cery, opóźniając procesy starzenia. Kremy na bazie dzikiej róży mają działanie regenerujące, przywracają skórze naturalny, zdrowy kolor i łagodzą przebarwienia. Oprócz kremów, kosmetyki na bazie dzikiej róży występują również w postaci mydeł, toników do twarzy, szamponów czy wody różanej. Wszystkie one mają działania nawilżające i kojące.

Owoce dzikiej róży
Źródło: Pexels

Wskazania

Preparaty i leki na bazie dzikiej róży polecane są głównie osobom, które często się przeziębiają i chorują. Zawarta w nich witamina C stanowi skuteczną broń w walce ze słabą odpornością. Syropy w dzikiej róży warto pić również w przypadku problemów ze strony układu pokarmowego. Dzika róża zapobiega bowiem biegunkom, wspomaga w chorobie wrzodowej żołądka oraz dwunastnicy. Zawarte w owocach dzikiej róży składniki mają działanie rozkurczające.

Dzika róża jest polecana osobom osłabionym, na przykład po antybiotykoterapii czy ciężkiej chorobie. Ma bowiem działanie regenerujące i pozytywnie wpływa na cały przemęczony organizm.

Kosmetyki na bazie dzikiej róży są wskazane dla osób, zmagających się z przebarwieniami skóry na twarzy, częstymi podrażnieniami i suchością skóry. Kremy, toniki, balsamy i płyny micelarne mają działanie regenerujące, nawilżające i łagodzące. Takie kosmetyki zresztą można przygotować samemu w domu. Wystarczy zebrać owoce albo liście dzikiej róży i przeczytać w Sieci o sposobach ich wykorzystania. Z pewnością będą one dużo bardziej zdrowe i naturalne niż preparaty z apteki czy drogerii.

Przeciwwskazania

Zdecydowanie odradza się korzystania z właściwości dzikiej róży osobom po zawale serca. Owoce zawierają bowiem rugosynę E, która może prowadzić do zakrzepów krwi oraz kolejnego zawału serca.

Problemy z przyswajalnością żelaza również wykluczają ze spożywania dzikiej róży w różnych postaciach. Duża zawartość witaminy C powoduje większą wchłanialność żelaza, co może być niebezpieczne dla takich osób.

U niektórych osób, podobnie jak w przypadku niemal wszystkich spożywanych posiłków, napojów i preparatów, dzika róża może wywoływać skutki uboczne. Najczęściej należą do niej biegunka, wymioty, zmęczenie, osłabienie i bóle głowy.

Krzew dzikiej róży
Źródło: Pexels

Zastosowanie

Podobno jeden owoc dzikiej róży zawiera w sobie więcej witaminy C niż cytryna. Dlatego owoce tego krzewu są idealne na przeziębienia, infekcje czy utrzymanie dobrej odporności organizmu. Jak zatem możemy wykorzystać owoce dzikiej róży, żeby służyła nam w okresie zimowym? Bo przecież zbieramy ją w okresie od sierpnia do pierwszych przymrozków. Co potem? Sposobów na jej przechowywanie jest kilka. Oto najpopularniejsze z nich.

Syrop

Syrop z owoców dzikiej róży jest idealnym dodatkiem do zimowych herbat rozgrzewających. Możemy go również wymieszać z wodą; powstanie nam dzięki temu pyszny i zdrowy sok. Jak zrobić syrop z dzikiej róży? Wystarczy 1 kilogram owoców zalać 750 ml wrzątku i gotować przez około 20 minut. Następnie należy całość przelać przez sito, pozbywając się powstałej masy. Do odcedzonego soku dodajemy 700 gram cukru (można więcej lub mniej, w zależności, jaki poziom słodkości chcemy uzyskać) i gotujemy przez 5 minut. Gotowy syrop rozlewamy do butelek bądź słoiczków. Pasteryzacja powinna potrwać nie krócej niż 20 minut.

Herbata

Aby przyrządzić własną herbatę z dzikiej róży, należy przygotować około 90 gram suszonych plasterków owoców, które zalewamy litrem zimnej wody. Gotujemy to na małym ogniu, pod przykryciem, około 15 minut, doprowadzając do wrzenia. Następnie całość przecedzamy, a owoce rozgniatamy tak, by udało się wycisnąć z nich cały sok. Do smaku dodajemy sok z cytryny oraz miód. Może również pokusić się o cynamon, kardamon czy goździki. Zrobioną przez nas herbatę można pić na gorąco i na zimno.

Suszone owoce dzikiej róży w słoiku
Źródło: Pexels

Konfitura

Przepis na konfiturę z dzikiej róży jest na około 5-6 słoiczków. Przygotowanie konfitury zajmie ci około godziny. Potrzebujesz 1,5 kilograma dojrzałych owoców dzikiej róży, 500 gram cukru oraz cytrynę. Pracę zaczynamy od odcięcia ogonków. Następnie owoce przepłukujemy i wrzucamy do rondla, zalewając 300 mililitrami wody. Gotujemy około pół godziny, na małym ogniu, koniecznie pod przykryciem. Następnie bierzemy po trochę ugotowanych owoców wraz z wytworzonym sokiem i przeciskamy przez praskę. Później musimy usunąć wszystkie pestki. Najlepiej robić to bezpośrednio po każdej przetartej porcji owoców. Następnie całość ponownie przecieramy przez sito.

Powinniśmy otrzymać około kilograma masy. Przekładamy ją do rondla, dosypujemy cukier oraz dolewamy niewielką ilość wody. Nie zaszkodzi, a na pewno urozmaici smak, dodanie startej skórki z pomarańczy, pół laski wanilii czy kardamonu. Wszystko gotujemy jeszcze przez 15 minut, również na małym ogniu, ciągle mieszając. konfitura, którą otrzymamy, powinna mieć ciemny kolor i lekką, kremową konsystencję. Na sam koniec przekładamy ją do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy, stawiając je do góry nogami i studząc.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.