Loading...
Jedzenie

Owsianka na dobry poranek – przepis

Kobieta je na śniadanie owsianke

Jeśli chcesz pozytywnie rozpocząć dzień, pamiętaj o pełnowartościowym śniadaniu. Ten najważniejszy posiłek dnia powinien dostarczać energii i składników odżywczych. Co sprawdzi się idealnie w tej roli? Pyszna i zdrowa owsianka! Sprawdź nasze propozycje przepisów na owsiankę na dobry poranek!

Jakie powinno być zdrowe śniadanie?

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Po nocy twój organizm potrzebuje „paliwa”, by zacząć dzień. Jedzenie wartościowego śniadania jest więc bardzo dobrym pomysłem – dodasz sobie energii, uzupełnisz zapasy witamin i mikroelementów i rozkręcisz metabolizm na cały dzień.

Jakie powinno być śniadanie? Sycące i zdrowe, zawierające węglowodany złożone i białko oraz bogate w składniki odżywcze. Węglowodany złożone są trawione i wchłaniane do krwi wolniej niż węglowodany proste, dzięki czemu sycą na dłużej, a ty przez dłuższy czas masz energię na codzienne aktywności.

Dobrym źródłem węglowodanów złożonych jest pieczywo pełnoziarniste, kasza jaglana, gryczana, płatki żytnie, jęczmienne i owsiane.

Owsianka – pełnowartościowy i pożywny posiłek na dobry poranek

Płatki owsiane są doskonałą bazą zdrowego śniadania. Stanowią dobre źródło węglowodanów złożonych, białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawierają cenne witaminy z grupy B wspierające układ nerwowy oraz wit. E mającą działanie przeciwstarzeniowe. Są skarbnicą minerałów: magnezu, fosforu, manganu, potasu, wapnia i cynku.

Płatki owsiane oferują szereg prozdrowotnych właściwości.  Polecane są chorym na serce, diabetykom oraz wszystkim tym, którzy pragną zachować szczupłą sylwetkę. Dzięki dużej zawartości błonnika wspomagają pracę jelit, poprawiając ich perystaltykę. Powinniśmy sięgać po nie jak najczęściej, ponieważ są produktem niskoprzetworzonym, pożywnym i zdrowym.

Na ich korzyść przemawia również łatwość i szybkość przygotowania. Przygotujesz pyszną owsiankę, gotując płatki owsiane na wodzie lub mleku krowim lub roślinnym. Możesz spożywać ją nawet codziennie bez obaw, że ci się znudzi – wystarczy dokładać każdego dnia inne dodatki.

Świeże owoce, suszone morele, śliwki, rodzynki, wiórki kokosowe, orzechy włoskie, laskowe, migdały, konfitury owocowe, kawałki gorzkiej czekolady – składników, którymi możesz urozmaicić swoją owsiankę jest naprawdę mnóstwo.

Owsianka na ciepło z karmelizowanymi jabłkami – otul się rozgrzewającym śniadaniem

Szukasz pomysłu na śniadanie na ciepło w słodkiej wersji? Spróbuj owsianki z karmelizowanymi jabłkami i gruszkami, pachnącej cynamonem z dodatkiem chrupiących orzechów włoskich. Jest sycąca, smaczna i aromatyczna – otuli cię w chłodne jesienne i zimowe poranki. Jak przygotować taką owsiankę?

Na dwie porcje potrzebujesz:

  • płatki owsiane zwykłe lub górskie – ½ szklanki
  • mleko krowie lub roślinne, np. owsiane -1 ½ szklanki
  • miód – 2 łyżki
  • masło – 1 łyżka
  • duże jabłko
  • cynamon
  • orzechy włoskie

Ugotuj płatki owsiane na mleku krowim lub roślinnym. Jabłko pokrój w kostkę. Na patelni rozpuść masło, dodaj cynamon i miód. Wszystko wymieszaj i dodaj jabłka. Smaż je, aż całe pokryją się słodkim sosem. Przełóż owsiankę do miseczek, na wierzch dodaj karmelizowane jabłka i posyp wszystko orzechami.

Chcesz znaleźć więcej smacznych przepisów? Zajrzyj na: https://littlehungrylady.pl/.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.