Loading...
Jedzenie

Pakowarki próżniowa – sposób na ograniczenie marnowania żywności

Kobieta pakuje jedzenie pakowarką próżniową

Marnowanie żywności to poważny problem nie tylko większości gospodarstw domowych, ale również branży gastronomicznej. Jest on mocno złożony i dotyczy zarówno zarządzania zapasami, funkcjonowania systemu zamówień, przygotowywania posiłków oraz ich serwowania. Głównymi przyczynami marnowania jedzenia w gastronomii są brak możliwości wyboru porcji, zbyt duże zapasy żywności, nieprawidłowe magazynowanie produktów, nieodpowiednie planowanie menu oraz brak wiedzy wśród pracowników. Jednym ze sposobów na ograniczenie zjawiska jest zmiana sposobu przechowywania. W tym celu niezbędna będzie pakowarka próżniowa. W jaki sposób można ją wykorzystać?

Pakowanie próżniowe – jakie ma zalety?

W zasadzie każdy przedsiębiorca zajmujący się prowadzeniem lokalu gastronomicznego dąży do jak największego ograniczenia kosztów biznesu. Z tego powodu, zwykle planuje większe zakupy, zaopatrując się w odpowiednio duże zapasy poszczególnych składników, co pozwala na uzyskanie lepszej ceny. Aby jednak takie działanie miało sens i przyniosło faktyczne korzyści finansowe, konieczne jest prawidłowe przechowywanie, które pozwoli uniknąć zepsucia się żywności. W tej sytuacji doskonale sprawdzi się właśnie pakowarka próżniowa. Na czym polega jej działanie?

  • Pakowanie próżniowe umożliwia szczelne zamknięcie jedzenia, dzięki czemu dochodzi do zatrzymania procesu utleniania i namnażania się bakterii powodujących psucie. Tak zapakowana żywność jest następnie trzymana w lodówce lub zamrażarce, w zależności od rodzaju składnika i tego jak długo chcemy go przechowywać.
  • Artykuły spożywcze wkłada się do specjalnych worków, dostępnych w różnych wielkościach. Są one bardzo wytrzymałe i odporne na uszkodzenia mechaniczne. Kolejną zaletą jest ich przejrzystość, dlatego można z łatwością zidentyfikować jaki produkt znajduje się w środku. Worki chronią też przed przenikaniem się zapachów, stanowiąc barierę dla bakterii i pary wodnej.
  • Pakowarka próżniowa pozwala na zgrzewanie worków. Po włożeniu do środka urządzenia zapakowanego artykułu, powietrze zostaje odessane. Kolejnym krokiem jest zgrzewanie, które umożliwia hermetyczne zamknięcie.

Metoda próżniowa szansą na lepszy waste management

System zarządzania gospodarką żywnościową, czyli waste management opiera się na rzetelnie opracowanych systemach pracy z wykorzystaniem nowoczesnych narzędzi oraz skutecznym zarządzaniu towarem. Aby jednak udało się uzyskać cel jakim jest maksymalne ograniczenie marnowania żywności, w owy proces musi być zaangażowany cały zespół pracowników. Oprócz tego, konieczna jest regularna inwentaryzacja, analizowanie cen w lokalu oraz unikanie nadwyżek zakupowych. Podejmowane działania muszą być na bieżąco monitorowane i udoskonalane. Dobrym rozwiązaniem jest także bazowanie na sezonowych produktach, świadome kupowanie i wykorzystywanie do końca wszystkich artykułów spożywczych.

Pakowanie próżniowe to skuteczna i uniwersalna metoda, którą można wykorzystać w odniesieniu do wszystkich produktów, zarówno owoców, warzyw, mięs, ryb i nabiału. Szczególnie sprawdza się w przypadku żywności zawierającej spore ilości tłuszczu, z uwagi na fakt, iż psują się one najszybciej. Jak długo można przechowywać zapakowane hermetycznie jedzenie? Wszystko zależy od konkretnego rodzaju artykułu oraz tego czy jest on trzymany w lodówce, czy zamrażarce. Zamrożone świeże ryby można przechowywać nawet rok. Surowe warzywa mogą spędzić w lodówce do 20 dni, zaś duże kawałki mięsa trzymane w zamrażalniku aż 2-3 lata.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.