Loading...
Napoje

Piwo bezalkoholowe kalorie i właściwości

piwo bezalkoholowe kalorie

Piwo bezalkoholowe to coraz bardziej popularny rodzaj piwa z bardzo niską zawartością alkoholu. Aby piwo mogło zostać uznane za bezalkoholowe, to zawartość alkoholu nie może być w nim większa niż 0,5% jego całkowitej objętości.

Czy piwo 0% jest zdrowe albo chociaż zdrowsze od zwykłego piwa? Jakie są piwo 0% a kalorie? Poznaj piwo 0% i jego właściwości. Jeżeli zainteresował Cię temat piwa bezalkoholowego, to koniecznie przeczytaj ten artykuł i dowiedz się więcej na jego temat.

Klienci coraz częściej i chętniej sięgają po piwo bezalkoholowe. Dlaczego? W wielu sytuacjach jest to kwestia odpowiedzialności. Przykładem takiej sytuacji jest osoba, która została wyznaczona lub zgłosiła się do objęcia roli kierowcy na imprezie. Jednakże często wybór piwa bezalkoholowego to po prostu chęć wypicia czegoś orzeźwiającego i lekkiego, lżejszego niż zwykłe piwo.

Kalorie piwa bezalkoholowego

Wartość energetyczna piwa bezalkoholowego waha się w zależności od zawartych w nim ulepszaczy, takich jak cukier. Jednakże piwo bezalkoholowe to napój, który jest przyjazny naszej sylwetce. Porcja 100 ml piwa bezalkoholowego to ok. 20-40 kcal. Jest to dwukrotnie mniejsza dawka kalorii, a niżeli w przypadku piwa klasycznego, z alkoholem. Pozbawienie piwa alkoholu sprawia, że sytuuje się ono jako napój niskokaloryczny. W letnie upalne dni z orzeźwienia takim piwem mogą skorzystać nawet osoby na diecie odchudzającej.

Cukier w piwie bezalkoholowym

Trzeba mieć na uwadze, że każde piwo zawiera w swoim składzie cukry proste, np. maltozę. Te cukry, szczególnie w połączeniu z chmielem, prowadzą do silnego wzmożenia apetytu. Indeks glikemiczny dla czystego cukru wynosi 100, a dla piwa bezalkoholowego to aż 90-110.

Najbardziej kaloryczne i tuczące są smakowe piwa bezalkoholowe. Zawierają one cukrowe syropy oraz soki owocowe.

Czy piwo bezalkoholowe jest zdrowe?

Na pewno nie można polemizować z tym, że piwo 0% jest zdecydowanie lepszym wyborem niż tradycyjne piwo. Przede wszystkim dlatego, że nie zawiera etanolu. Etanol to substancja znana z niekorzystnego wpływu na nasze zdrowie.

Ponadto piwo 0% nie wpędzi nikogo w bardzo szkodliwy nałóg, jakim jest alkoholizm, czyli uzależnienie od alkoholu etylowego. Jednakże nie jest polecane dla osób zmagających się z alkoholizmem, gdyż smak piwa bezalkoholowego czasem potrafi być niemalże identyczny z klasycznym piwem. Pobudza to chęć alkoholika do sięgnięcia po alkohol.

Piwo zero procentowe nie sprzyja rozwojowi chorób nowotworowych, czy też neurologicznych. Nie ma też negatywnego wpływu na ogólny stan wątroby i żołądka.

Co ciekawe, piwo 0% wspomaga nawet nasz układ moczowy, usprawnia trawienie i dostarcza nam wiele, cennych składników odżywczych. Bardzo skutecznie nawadnia organizm oraz gasi pragnienie. Działa bardzo podobnie do napoju izotonicznego. Zapewnia nawet porównywalne ilości elektrolitów, jak produkty, które są przeznaczone dla sportowców. Do tych składników zaliczymy:

  • Sód.
  • Potas.
  • Magnez.

Te składniki tracimy z organizmu wraz z potem. Dlatego nawodnienie się piwem bezalkoholowym podczas upalnego dnia, to nie jest wcale zły pomysł.

Produkty te różnią się jedynie ilością sodu. Piwo dostarcza go mniej – można do niego dodać troszkę soli, jeśli zależy nam na jeszcze lepszym nawodnieniu. Warto również wypić potreningowe piwo 0%, które dostarcza około 6-8 gramów węglowodanów prostych w 100 ml. Skutecznie uzupełniają one zapasy glikogenu w mięśniach, które wyczerpują się podczas aktywności fizycznej.

Piwo 0% zawiera wiele polifenoli o właściwościach przeciwzapalnych, antyoksydacyjnych i przeciwnowotworowych. Te związki w piwie mają również właściwości estrogenne. Oznacza to, że mogą pomóc złagodzić objawy menopauzy u kobiet po pięćdziesiątym roku życia.

Dieta, która jest bogata w przeciwutleniacze, może spowolnić proces starzenia się organizmu i pomóc nam zachować zdrowie. Piwo bezalkoholowe dostarcza również pewną ilość kwasów goryczkowych, które mogą pomóc obniżyć poziom cholesterolu we krwi i zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2 oraz otyłości. Piwo 0% jest także źródłem krzemu, który korzystnie wpływa na stan włosów, skóry i paznokci, oraz witamin z grupy B, które biorą udział w konwersji składników energetycznych diety. Wpływają na prawidłową pracę układu nerwowego.

Właściwości piwa 0%

indeks glikemiczny piwa
Źródło: Freepik.com

Piwo 0 % to źródło przeciwutleniaczy. Przeciwutleniacze hamują procesy starzenia się, zapobiegają nowotworom i innym różnym chorobom. Ponadto przyspieszają regenerację mięśni.

Dobroczynne właściwości piwa bezalkoholowego to także wspomaganie układu moczowego, trawiennego oraz oczyszczanie układu moczowego, poprzez wypłukiwanie z niego nagromadzonej soli. Zapobiega to tworzeniu się kamieni nerkowych.

Piwo 0% jest źródłem cennych polifenoli, witaminy B, magnezu, sodu, potasu, elektrolitów, niacyny oraz ryboflawiny. Jego spożywanie nie odwadnia organizmu, a wręcz przeciwnie, po jego spożyciu nie ma się kaca i nie uzależnia.

Czy można po wypiciu piwa bezalkoholowego prowadzić samochód?

Prowadzenie pojazdu po wypiciu piwa 0% jest dopuszczalne. O ile jednak faktycznie wypiliśmy piwo, którego stężenie alkoholu wynosiło okrągłe zero. Podczas gdy piwo bezalkoholowe ma 0,5% alkoholu, należy zachować umiar i odczekać jakiś czas przed prowadzeniem pojazdu. Dlatego że w wyniku konsumpcji kilku lub więcej butelek może dojść do nagromadzenia niewielkich dawek etanolu we krwi. One z kolei zmniejszają czujność kierowcy, co skutkuje nie do końca bezpieczną jazdą.

Piwo bezalkoholowe a ciąża i laktacja

Mimo że w napoju znajdują się znikome zawartości alkoholu, to odradza się spożywania go kobietom w ciąży. Alkohol uszkadza rozwijający się płód i już nawet jedna puszka piwa może doprowadzić do rozwinięcia się u dziecka alkoholowego zespołu płodowego (FAS).

Jednak zupełnie inne zalecenia dotyczą kobiet, które karmią piersią. W okresie laktacyjnym picie piwa bezalkoholowego (0,0%) może mieć korzystny wpływ. Przez zawarte w napoju polisacharydy słodu jęczmiennego usprawnia się proces laktacji. Piwo 0% stymuluje wydzielanie prolaktyny przez przysadkę mózgową, a ona nasila produkcję mleka w gruczołach mlekowych. Według aktualnych badań picie piwa 0% podczas karmienia piersią jest na 99,9% nieszkodliwe dla niemowlaka. Jednakże lepiej chuchać na zimne i zaleca się odczekać 2-3 godzin pomiędzy konsumpcją piwa 0% a kolejnym karmieniem dziecka.

Kto nie powinien pić piwa bezalkoholowego?

Piwo 0% produkuje się ze słodu jęczmiennego lub pszennego, więc nie jest to produkt bezglutenowy. Dlatego osoby, chociażby z celiakią nie mogą go pić. Wyklucza się nietypowe odmiany produkowane z ryżu, kukurydzy lub sorgo. Piwo 0% jest również nieodpowiednim napojem dla osób cierpiących na dnę moczanową, ponieważ może powodować drgawki. Ze względu na wysoki indeks glikemiczny osoby z hipoglikemią reaktywną, insulinoopornością lub cukrzycą także nie powinny go pić. Jest również przeciwwskazany u kobiet z wysokim poziomem prolaktyny we krwi, ponieważ zwiększa produkcję tego hormonu. Piwo 0% nie powinno być również spożywane przez dzieci. Mimo że może nie zawierać alkoholu, dzieci poznają jego smak od najmłodszych lat. To może prowadzić do kontaktu z napojami alkoholowymi w zbyt krótkiej przyszłości.

Oczywiście poza osobami z powyższymi przeciwwskazaniami należ pamiętać, że wszystko jest dla ludzi, jednak w odpowiednich porcjach. Nikt nie powinien pić pięćdziesięciu butelek piwa 0% codziennie, może to mieć różne skutki. Tak więc nie zapominajmy o umiarze.

Jak powstaje piwo bezalkoholowe?

Bardzo podobnie jak piwo klasyczne, z procentami. Wytwarzane jest z wody, słodu jęczmiennego lub pszennego i chmielu. Następnie poddawane zostaje procesom fermentacji alkoholowej z użyciem konkretnych szczepów drożdży stosowanych w piwowarstwie.

Proces fermentacji zostaje jednak przerwany chwilę przed wytworzeniem alkoholu, a to pozwala zachować wszystkie walory smaków piwa, aromaty oraz właściwości odżywcze. Piwo 0% zawiera niewielkie ilości etanolu, to fakt. Jednak jego zawartość jest podobna jak w każdej innej żywności fermentowanej. Dla przykładu chodzi tutaj o np. kiszoną kapustę, czy kefir.

Do każdego piwa bezalkoholowego producent może dowolnie dodawać syropy owocowe lub różne ulepszacze smakowe. Przy wyborze piwa 0% warto zwrócić uwagę na etykietę. Dzięki przeczytaniu składu możemy uniknąć produktów, które zostały niepotrzebnie dosłodzone lub aromatyzowane.

Podsumowanie

Piwo bezalkoholowe a kalorie? Zdecydowanie na plus! Skoro nawet osoby na diecie odchudzającej mogą się nim poczęstować w upalny dzień i mają to wpisane w dietę, to znaczy, że każdy może. Oczywiście w odpowiednich ilościach. Piwo bezalkoholowe a zdrowie? Także na plus! Jest o wiele zdrowsze od standardowego piwa.

Wyliczankę pozytywów można rozpocząć od spustoszenia, którego w organizmie nie wywołuje, aż po usprawnienie procesów organizmu i polepszenie wyników różnych badań. Pamiętajmy jednak o umiarze. Nie zatraćmy się w piwie bezalkoholowym bez opamiętania. „Co za dużo to nie zdrowo” tyczy się każdego aspektu naszego życia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.