JedzenieUroda

Poznaj jadłospis i zasady diety kopenhadzkiej. Dowiedz się jakie są efekty jej stosowania!

Kanapki na diecie kopenhaskiej

Zgubienie dodatkowych kilogramów to dla wielu z nas prawdziwy cel. Właśnie dlatego coraz częściej sięgamy po specjalistyczne diety. Największą popularnością cieszą się te, które dają spektakularne efekty. Na czołówkę często wysuwa się dieta kopenhaska, która w teorii pozwala na zgubienie nawet trzynastu kilogramów w ciągu dziesięciu dni. Podpowiadamy, na czym opiera się ta dieta i jakie naprawdę są jej efekty.

Dieta kopenhaska – charakterystyka

Dieta kopenhaska to bardzo efektywny sposób żywienia, który pozwala na stosunkowo szybkie pozbycie się nadprogramowych kilogramów. Warto jednak wiedzieć, że łączy się ona z bardzo dużymi wyrzeczeniami i ograniczeniem dziennego spożycia kalorii do poziomu od pięciuset do ośmiuset kalorii. Dieta jest bardzo restrykcyjna i łączy się ze spożywaniem jedynie trzech posiłków dziennie – śniadania, lunchu i obiadu. Dietetycy wskazują jednoznacznie na to, że jest to dieta mało urozmaicona, właśnie dlatego trwa jedynie trzynaście dni, podczas których możemy spożywać jedynie produkty, które zostały wyznaczone w jadłospisie. 

Jakie produkty możemy spożywać na diecie kopenhaskiej?

Na diecie kopenhaskiej do jadłospisu włącza się:

  • kubek czarnej kawy z kostką cukru,
  • jajka na twardo,
  • jogurty naturalne,
  • jabłka i ananasy,
  • sałatę,
  • różne rodzaje mięs.
Szpinak w diecie kopenhaskiej
Źródło: Pexels.com

Dieta kopenhaska – efekty

Stosowana restrykcyjnie dieta kopenhaska jest bardzo skuteczna, ponieważ pozwala zgubić stosunkowo dużą ilość kilogramów. Jest to bezpośrednio związane z radykalnym ograniczeniem spożywanych kalorii. Czas trwania diety musi ograniczać się do trzynastu dni, ponieważ dłuższy czas jej trwania może znacząco obciążyć organizm. 

Efekty są naprawdę spektakularne, warto jednak zaznaczyć, że w tym wypadku ryzyko pojawienia się efektu jojo jest bardzo wysokie. Dieta bardzo niskokaloryczna powoduje nieustanne uczucie głodu, dlatego zwalniając się z niej wiele osób zaczyna nadrabiać stracony czas i nieco więcej jeść. Warto więc po zakończeniu diety wrócić do standardowego jadłospisu ostrożnie i stopniowo.

Dieta kopenhaska – dla kogo?

Ze względu na swoją restrykcyjność i stosunkowo duże ograniczenie kalorii, dieta kopenhaska nie jest dla wszystkich. Przed rozpoczęciem należy skonsultować się z lekarzem i wykonać podstawowe badania, ponieważ dieta kopenhaska nadaje się wyłącznie dla osób zdrowych. Ze względu na znaczące ograniczenie składników odżywczych, takich jak węglowodany czy tłuszcze jest wskazywana jedynie dla osób dorosłych, które nie uprawiają na co dzień bardzo dużej aktywności fizycznej.

Dieta kopenhaska została stworzona z myślą o osobach, które cierpią na nadwagę i podczas procesu chudnięcia zależy im na czasie. Radykalne ograniczenie kalorii może bowiem wpłynąć na szybki spadek wagi. Ma to jednak swoje konsekwencje w postaci utraty energii, dlatego decyzja o przejściu na dietę kopenhaską powinna być bardzo dobrze przemyślana.

Dieta kopenhaska – przeciwwskazania!

Wiadomo jest, że dieta kopenhaska to rozwiązanie dla osób, które chcą schudnąć szybko, a jednocześnie dobrze dają sobie radę na restrykcyjnych dietach. Kto powinien unikać tego sposobu na chudnięcia? Dieta kopenhaska nie nadaje się przede wszystkim dla osób, które w ciągu dnia pracują fizycznie lub bardzo dużo trenują. Wynika to z faktu, że bilans kaloryczny na takiej diecie jest bardzo niski i osoby przebywające na niej mogą nie mieć energii na codzienne funkcjonowanie. Diety kopenhaskiej powinny unikać osoby młode oraz te w podeszłym wieku. Nie jest to także dobre rozwiązanie dla osób, które cierpią na różne przewlekłe choroby. 

Dieta kopenhaska to sposób na bardzo szybkie i efektywne chudnięcie. Warto jednak mieć świadomość, że jest to dieta restrykcyjna, która nie jest odpowiednia dla osób o bardzo aktywnym stylu życia. Głównie dlatego nie można przekraczać rekomendowanego okresu jej trwania, czyi dokładnie trzynastu dni.

Artykuł napisała:
Magdalena Polena
 – copywriterka, dziennikarka, freelancerka.
Na co dzień kolekcjonuje niepotrzebne fakty i wychowuje trzy koty.

Źródło:

  • https://medium.com/@KeepTrainer/copenhagen-diet-plan-is-it-safe-aab587277245.
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.