Dom i rodzinaJedzenie

Przetwory z aronii – sprawdzone propozycje i przepisy

Przetwory z aronii

Zanim przejdziemy do tego, w jaki sposób warto wykorzystać aronię w kuchni, należy wspomnieć o jej przeogromnych właściwościach leczniczych, zapobiegających licznym schorzeniom i infekcjom. Aż dziw bierze, że nie została ona jeszcze objęta specjalnym patronatem Ministerstwa Zdrowia. W każdym razie wszyscy posiadacze działek i przydomowych ogrodów powinni za punkt honoru postawić sobie możliwość dostępu do własnej aronii, tym bardziej że zadbana, może stanowić jego całkiem udaną ozdobę.

 Właściwości aronii

Do cennych właściwości aronii zaliczamy:

  • Bogactwo witamin – C, E oraz z grupy B. Witamina C jest najskuteczniejszym sprzymierzeńcem w walce z przeziębieniem, witamina E utrzymuje w nas młodzieńczą witalność, natomiast witaminy z grupy B dbają o świetną kondycję organizmu od środka.
  • Przeciwutleniacze, które znacząco zmniejszają możliwość powstawania komórek rakowych.
  • Antocyjany obniżające poziom złego cholesterolu.
  • Bogactwo makro i mikroelementów. Dostarcza żelaza, jodu, wapnia, miedzi oraz boru.
  • Bioflawonoidy, które odpowiadają za poprawne funkcjonowanie oczu.

Jakby tego było mało, krzewy nie gromadzą w tkankach metali ciężkich, co jest ewenementem w świecie roślin owocowych. Aronia może być zatem sadzona w miastach i w sąsiedztwie dróg. Choroby i szkodniki także nie mają do niej dostępu, a zimowe mrozy traktuje z wyraźnym lekceważeniem.

Jak widać, wszystko przemawia za tym, by przetwory z aronii na stałe znalazły miejsce w naszych spiżarniach. Dodajmy, że w sprzyjających warunkach aronia owocuje dość obficie, a zbiory można rozpocząć już pod koniec sierpnia. Sadzonki aronii posiada internetowy sklep ogrodniczy https://www.podkarpackiesady.pl/24-aronie, zatem nawet nie ma potrzeby wychodzić z domu w celu ich zakupu.

Mając już pełne kosze czarnych jagód, zastanówmy się wspólnie jak najlepiej wykorzystać te skarby.

Aronia – przetwory

Oto kilka przepisów na sprawdzone przetwory z aronii.

Sok z aronii

Może służyć niemal do wszystkiego, nie zaszkodzi polać nim delikatnie pieczeni czy dodać do herbaty. Jest też świetny z wodą podczas letnich upałów i z gorącym mlekiem na zimowe wieczory.

Składniki:

  • 3 kg owoców aronii;
  • 1 kg cukru;
  • liście wiśni;
  • kwasek cytrynowy.

Oczyszczone i umyte jagody zamrażamy na kilka dni w celu ograniczenia cierpkości smaku. Do garnka oprócz owoców dodajemy od razu resztę składników. Gotowanie powinno przebiegać spokojnie, na małym palniku lub na poziomie najwyżej trzecim płyty indukcyjnej. Oczywiście garnek powinien być szczelnie zakryty.

Po mniej więcej dwóch godzinach przecedzamy lub odławiamy owoce cedzakiem, a gotowy sok rozlewamy do butelek posiadających szczelne zamknięcie. Butelki przechowujemy odwrócone dnem do góry w celu uniemożliwienia przedostania się do środka powietrza.

 Nalewka z aronii

Nalewka z aronii ma właściwości lecznicze. Należy jednak przypomnieć, że przedawkowanie jej może spowodować wystąpienie skutków ubocznych, niekoniecznie z powodu nagłej alergii na jagody.

Składniki nalewki:

  • 1 kg aronii;
  • 1 kg cukru;
  • 1 litr czystej wódki 40%;
  • 0,5 litra spirytusu;
  • cytryna;
  • 1,5 litra wody źródlanej lub przegotowanej.

Oczyszczone i umyte owoce odsączamy w durszlaku. Cytryna powinna być wcześniej sparzona i obrana. Skórkę kroimy w paski, natomiast miąższ wyciskamy. Jagody oraz skórki cytryny wkładamy do garnka, zalewając wodą.

Po godzinie gotowania pod przykryciem (na małym ogniu) ciągle zakryty wywar odstawiamy na dobę. Następnego dnia przecedzony wywar gotujemy, ponownie dodając i mieszając cukier, po czym wlewamy przygotowaną wódkę, spirytus oraz sok z cytryny. Po wystygnięciu całość przelewamy do butelek. Niestety, gotowy produkt będzie dostępny po upływie co najmniej sześciu miesięcy.

Dżemy z aronii

Aronia w kuchni i zrobione z niej przetwory
Źródło: Pexels.com

Sprawa nie wydaje się skomplikowana, a efekt z pewnością umili poranny posiłek lub wieczorną przekąskę. Dżem z aronii nadaje się również jako dodatek do herbatników, a szczególni smakosze konsumują go z żółtym serem.

Składniki:

  • 1 kg aronii;
  • 1 kg cukru;
  • 0,5 szklanki wody źródlanej lub przegotowanej.

Czyste i odcedzone jagody wkładamy do garnka, dodajemy cukru i wodę. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i mieszając, gotujemy jeszcze pół godziny. Garnek odstawiamy na całą noc, dając owocom szansę na połączenie się z cukrem. Następnego dnia ponownie gotujemy, mieszając od czasu do czasu. Wystarczająco gęsty wyrób przekładamy do słoików, zakręcamy i układamy dnem do góry w spiżarni. Dżem będzie gotowy do spożycia po wystygnięciu.

Oczywiście, to wcale nie znaczy, że wyczerpaliśmy limit przepisów z aronii. Jagody z uwagi na ich cierpki smak mogą być dodawane do pieczeni, bigosów, drobiu czy jako nadzienie do pierogów. Warto eksperymentować, by móc potem zabłysnąć w kuchni, stając się prawdziwym bohaterem w swoim domu.

Artykuł napisał:
Maciej Mrozowski – Absolwent liceum Gastronomicznego
i Uczelni Łazarskiego. Rozmiłowany w żeglarstwie
i sportach motorowodnych. Pasjonat kulinarny.

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.