Loading...
Dom i rodzinaJedzenieUroda

Pyłek pszczeli – jak stosować i jakie właściwości zawiera?

Pyłek pszczeli właściwości

Ludzie zawdzięczają pszczołom nie tylko miód. Podczas zapylania kwiatów pszczoły zbierają nektar oraz pyłek kwiatowy. Wszystko razem przenoszą do ula, aby następnie składować w plastrach. Obecny tam pyłek pozwala im się dobrze odżywić oraz przetrwać trudny czas, gdy rośliny już nie stanowią wystarczającego źródła pożywienia. Skoro pszczoły — jedne z najmądrzejszych stworzeń — traktują je jako pokarm, to znaczy, że ma on niesamowite właściwości. Właśnie dlatego pszczelarze zaczęli coraz bardziej się nim interesować. Prawidłowe zastosowania pyłku sprawia, że można wyciągnąć z niego maksymalnie dużo prozdrowotnych właściwości.

Jak dużo pyłku produkują pszczoły?

Pszczelarze przez lata swojego doświadczenia obliczyli, że od jednej pszczelej rodziny można uzyskać jednego roku od jednego do siedmiu kilogramów pyłu. Do jego wydobycia opiekunowie pasiek używają specjalnych poławiaczy. Taki świeżo uzyskany pył jest jednak bardzo nietrwały, ponieważ składa się głównie z substancji płynnych. Aby go dobrze zakonserwować, pszczelarze najczęściej suszą pyłek w temperaturze pokojowej, bez dostępu do promieni słonecznych. Można go też mrozić lub pomieszać z miodem czy cukrem.

Pyłek pszczeli właściwości i skład?

Pyłek pszczeli jest bardzo zróżnicowanym produktem, a jego skład jest wyjątkowo bogaty. Zawiera dużą ilość białka i aminokwasów, a dodatkowo stanowi źródło wielu witamin i minerałów. Sporo w nim witaminy A, E oraz D. Nie można też zapomnieć o tym, że w jego składzie znajduje się błonnik, szczególnie przydatny, gdy chcemy wspomóc prawidłowe funkcjonowanie jelit. W pyłku kwiatowym odnaleźć można też dużo minerałów. Najwięcej jest fosforu i potasu, ale nie brakuje też magnezu, wapnia, sodu, żelaza, manganu, cynku i miedzi.

Przede wszystkim należy zaznaczyć, że w porcji 100 g pyłku znajduje się więcej wapnia niż w takiej samej ilości produktów nabiałowych, roślinach strączkowych czy orzechach. Jeśli chodzi o żelazo, to jest go w pyłku pszczelim praktycznie tyle samo, ile w wątróbce. Nie ma więc wątpliwości, że produkt ten jest absolutną bombą odpornościową.

Potwierdzono w pyłku obecność ponad trzydziestu enzymów, które katalizują procesy biochemiczne w organizmie człowieka. Stanowi on też źródło wielu flawonoidów oraz fenolokwasów. Jest też źródłem węglowodanów, takich jak: glukoza, fruktoza, maltoza, ryboza, izomaltoza oraz arabinoza.

Właściwości i działanie pyłku pszczelego

Jak już zauważyłeś składniki tego produktu to podstawa do budowania odporności organizmu. Ma on działania antyoksydacyjne, czyli pomaga tkankom i komórkom ochronić się przed zmianami degeneracyjnymi i starzeniowymi. Dzięki obecności witamin z grupy B, pyłek działa bardzo korzystnie na układ nerwowy, ale też na naczynia krwionośne.

Ponieważ pyłek pszczeli jest uznawany jako jedno z najbardziej wartościowych źródeł białka, jest on cennym dodatkiem do diet weganów i wegetarianów. Sprawdzi się też w przypadku codziennej diety osób starszych, w rekonwalescencji, pacjentów z nowotworami i wyniszczonymi chorobą. Wpływa pozytywnie nie tylko na wzmocnienie odporności i wspomożenie sił fizycznych, ale na układ nerwowy i psychikę. Daje energię i siłę do walki z chorobą.

Pyłek pszczeli właściwości i działanie sprawiło, że znalazł on swoje zastosowanie także w procesie utraty wagi. Jak pewnie wiesz, jednym z najważniejszych aspektów jest wspomaganie metabolizmu, bo to on pomaga zgubić zbędne kilogramy. Pyłek pszczeli go wspomaga, a ponadto, zmniejsza uczucie głodu. Wystarczy łyżeczkę pyłku pszczelego rozpuścić w ciepłej wodzie lub w ulubionej herbacie. Ponadto będąc na diecie mającej na celu utratę wagi, łatwo jest doprowadzić swój organizm do stanu niedoboru niektórych substancji. Pyłek pszczeli doskonale sprawdzi się, jako uzupełnienie wymaganej dziennnej porcji witamin i mikroelementów. Przy tym jednak ciągle pozostaje produktem niskokalorycznym.

Dodatkowo może być on dobrym przyjacielem uczniów przed ważnymi egzamin albo studentów w trakcie sesji egzamininacyjnej. Wspomaga pamięć i koncentrację, dlatego znacznie ułatwia procesy uczenia się i zapamiętywania.

Pyłek pszczeli właściwości i jego działanie antybiotyczne

Teraz mamy prawdziwą bombę dla miłośników medycyny naturalnej! Pyłek kwiatowy został udokumentowany jako produkt o działaniu antybiotycznym, antybakteryjnym, przeciwgrzybiczny i przeciwzapalnym. Zwalcza infekcje wywołane przez takie bakterie jak, na przykład gronkowiec — ale to nie wszystko.

Pomaga uporać się z chorobotwórczymi drobnoustrojami, ma swoje działanie w odtruwaniu organizmu. Pomaga usunąć z niego toksyny pochodzące nie tylko z drobnoustrojów, ale też z pożywanie, czy używek. Jest więc idealny jako uzupełnienie codziennej diety, by mieć pewność, że ochroni nas przed chorobami.

Minerały z pyłku pszczelego — oddziaływanie na organizm

W składzie pyłku pszczelego są biopierwiastki, a te wzmacniają organizm przez wspomaganie pracy układu odpornościowego. Omówione zostanie tutaj działanie tych najważniejszych, poniewż w sumie wykryto ich w pyłku około czterdziestu. Występują one w postaci soli mineralnych.

  • Żelazo przydaje się, gdy chcemy zapobiec anemii, lub leczyć ją, gdy ta już występuje. Jest też tarczą ochronną przed infekcjami i wspomagaczem układu nerwowego. To dzięki niemu możemy utrzymać i wspomóc funkcje intelektualne i fizyczne.
  • Cynk poprawia kondycję, włosy, skóry i paznokci, ale może też wspomóc osoby mające problemy natury ginekologicznej. Może pomóc tym, których dopadła niepłodność. Dodatkowo bierze udział w regulacji pracy wielu organów wewnętrznych oraz reguluje pracę układu krążenia. Suplementacja — której można dokonywać przez spożywanie pyłku pszczelego — pomaga zapobiec żylakom.
  • Wapń jest niezbędny do tego, by prawidłowo funkcjonował układ kostny. To podstawowy budulec kości i zębów. Bierze też udział w procesie krzepnięcia krwi oraz wykazuje duży wpływ na pracę mięśni. Reguluje też proces wydzielania hormonów.
  • Fosfor jest niezbędny dla funkcjonowania dosłownie każdej komórki ustroju. Uczestniczy w procesie produkowania energii, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie każdej kości i każdego mięśnia. Nie pozostaje też bez znaczenia dla układu nerwowego — niedobór fosforu może doprowadzić do wielu trudnych do odwrócenia zaburzeń. Wywiera istotny wpływ na utrzymanie w organizmie równowagi kwasowo-zasadowej.

Pyłek pszczeli, jak można stosować?

Pyłek pszczeli
Źródło: freepik.com

Wielu specjalistów stwierdziło, że pyłek kwiatowy to idealny produkt do uzupełnienia codziennej diety. Najczęściej występuje on w postaci granulek, ale można zakupić też preparaty, gdzie występuje w kapsułkach. Te są szczególnie zalecane tym, którym przeszkadza jego specyficzny smak.

Pyłek możne spożywać też w innej formie. Istnieje miód propolisowy, który zawiera go w swoim składzie, a dodatkowo wzbogacony jest o drożdże selenowe. Jest on zalecany osobom cierpiącym na częste uczucie zmęczenia i wyczerpania. Może też wspomóc przy problemach z łamliwymi paznokciami, wypadaniem włosów, a nawet problemach z trądzikiem.

Nie tylko stosowanie doustne jest zalecane. Pyłek pszczeli jest wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym. Można go odnaleźć w składzie kosmetyków stosowanych do pielęgnacji twarzy, ciała i włosów. Wytwarzane są z niego kremy, balsamy do ciała, szampony, odżywki i maseczki.

Pyłek kwiatowy, dawkowanie

Nie ma w zasadzie wielu ograniczeń dotyczących dziennej dawki pyłku, jaką można zaserwować ludzkiemu organizmowi. Jak zwykle jednak należy zachować umiar. Pamiętać trzeba, że chcemy, aby wspomógł on nasze zdrowie, a nie zaszkodził.

Pyłek w postaci granulatu najlepiej stosować w następujący sposób:

Do szklanki wsypujemy 2-3 łyżeczki granulatu, a następnie zalewamy wodą przegotowaną do 1/3 wysokości. Następnie należy odstawić naszą mieszankę na kilka godzin. Bezpośrednio przed spożyciem warto dodać odrobinę wody dla ostudzenia oraz miodu dla osłodzenia. W takiej formie zalecane jest przyjmowanie pyłku pszczelego dwa razy dziennie. Rano powinniśmy pić go przed śniadaniem (na czczo), a wieczorem bezpośrednio przed snem.

Dlaczego nie powinniśmy stosować go w formie surowej, prosto ze słoiczka?

Nie dlatego, że może zaszkodzić, ale ponieważ w ten sposób możemy zmniejszyć jego skuteczność. Surowy pyłek kwiatowy jest przyswajany przez ludzki organizm jedynie w około piętnastu procentach. Nawodnienie zwiększa jego przyswajalność nawet do dziewięćdziesięciu procent. Najlepszą efektywność osiąga po trzech godzinach od zalania wodą. Niektórzy właściciele pasiek zalecają zostawienie mikstury na całą noc.

Stosowanie pyłku z miodem również jest istotne, bowiem wtedy obydwa produkty wzmacniają wzajemnie swoje działanie. Dodatkowo miód osładza dość specyficzny, dla niektórych nieprzyjemny, smak pyłku.

Pyłek pszczeli podawać można też dzieciom, które ukończyły trzeci rok życia. Jak można się spodziewać, pociechy nie będą za bardzo chętne do wypijania mikstury z pyłku — szczególnie ze szklanki. Dawkowanie u dzieci może odbywać się za pomocą łyżeczki, a smak można poprawić, dodając na przykład miód. Wykorzystać możemy słodki jogurt, kilka kropelek ulubionego soku, a nawet deser, na przykład z dodatkiem galaretki. Warto też wcześniej pokazać maluchowi, że sami też pijemy wywar z pyłku – może zechcą poczuć się jak dorośli i wypiją bez marudzenia.

Młodsze dzieci, od trzeciego do piątego roku życia powinny spożywać ok. 10g pyłku, czyli dwie łyżeczki. Starszym można podać już 15 g. Dorośli powinni spożywać ok. 20 g pyłku dziennie. Wyjątkiem jest stosowanie pyłku w celach leczniczych (nie tylko profilaktycznych). Wtedy można spożyć 30-40 g pyłku dziennie. Można go stosować przez cały rok, ale szczególnie zalecany jest w okresie jesieni i zimy, ponieważ wtedy to odporność jest wystawiana na największą próbę.

Przeciwwskazania

Niestety istnieją pewne sytuacje, w których stosowanie pyłku pszczelego nie jest wskazane. Przede wszystkim nie należy go podawać dzieciom, które nie ukończyły trzeciego roku życia. Podobnie jest z miodem — najmłodsze dzieci muszą poczekać na jego spróbowanie.

Pyłku nie powinny spożywać też osoby cierpiące na alergię, zwłaszcza te, u których pojawiła się astma lub problemy z oddychaniem. Co oczywiste, nie powinny stosować pyłku ci, którzy są na niego uczuleni. Jeśli jednak nigdy wcześniej go nie próbowałeś, możesz o takim uczuleniu nawet nie wiedzieć. Należy to więc sprawdzić przed rozpoczęciem stosowania go. Wykonać można próbę uczuleniową, czyli zjeść bardzo niewielką ilość pyłku. O uczuleniu może świadczyć fakt pojawienia się takich objawów, jak: ból brzucha, biegunka, ból głowy, zmiany skórne, katar. W takiej sytuacji należy niezwłocznie zaprzestać spożywania pyłku.

Trzeba też zaznaczyć, że nie ma żadnych przeciwwskazań do stosowania pyłku u kobiet, które są w ciąży lub w trakcie karmienia piersią. Wyjątkiem są oczywiście sytuacje wystąpienia reakcji alergicznych.

Pyłek pszczeli właściwości. Gdzie można kupić pyłek pszczeli?

Obecnie dostępny jest w wielu miejscach, nawet hipermarketach i zwykłych sklepach spożywczych. Na ten najlepszej jakości można liczyć w sklepach ekologicznych i sklepach ze zdrową żywnością. Jeśli chcesz jednak wspierać hodowców pszczół – do czego bardzo gorąco zachęcamy — można się w niego zaopatrzyć bezpośrednio u pszczelarza lub w specjalistycznym sklepie pszczelarskim. Pyłek w najbardziej atrakcyjnej cenie znajdziesz w sklepach internetowych. Średnia cena za kilogram drobinek to około 50 zł, a za 250 g zapłacimy około 20 zł. Można znaleźć go także w aptekach, gdzie zazwyczaj dostępne są one także w formie kapsułek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.