Loading...
Dom i rodzina

Rodzaje garnków, które warto mieć w swojej kuchni. TOP 5 modeli do każdego domu

Srebrny garnek stoi na blacie w kuchni obok ziemniaków

Garnek garnkowi nierówny, o czym wiedzą doskonale wszyscy miłośnicy gotowania. Chcesz wyposażyć swoją kuchnię w nowe naczynia i zastanawiasz się, jakie rodzaje garnków możesz znaleźć na sklepowych półkach? Dobrze trafiłaś. Zajrzyj do naszego dzisiejszego poradnika i sprawdź, po które z nich warto sięgnąć w pierwszej kolejności.

Popularne rodzaje garnków

Garnki tradycyjne do domowego użytku

To bez wątpienia najpopularniejszy rodzaj garnków, odznaczający się różnorodnością kształtów, materiałów, z jakich je wykonano, i pojemności. Z powodzeniem wykorzystasz je do przyrządzania dań jednogarnkowych i gęstych sosów czy gotowania ryżu.

W zależności od potrzeb mogą mieć one pojemność od 1 do około 9 litrów. Najczęściej wybierane modele pomieszczą w sobie od 3 do 6 litrów gotowanego jedzenia. W takim naczyniu bez problemu przygotujesz większą porcję zupy czy pożywny obiad dla całej rodziny.

Kupując tradycyjne garnki, zwróć uwagę na kilka parametrów. Należą do nich:

  • rodzaj wykonania powłoki wewnętrznej – do wyboru masz m.in. powłoki aluminiowe, stalowe i teflonowe, odznaczające się właściwościami nieprzywierającymi;
  • możliwość mycia w zmywarce, która okaże się niezastąpioną opcją, jeśli dużo gotujesz i nie przepadasz za własnoręcznym zmywaniem naczyń;
  • możliwość gotowania na płycie indukcyjnej – tego rodzaju garnki będą wzbogacone w specjalne ferromagnetyczne dno, pozwalające na podgrzewania jedzenia przy pomocy ciepła indukcyjnego;
  • możliwość stosowania w piekarniku;
  • renoma producenta – szukając dobrych garnków, nie warto „kupować w ciemno” produktów od nieznanego producenta. Zdarza się bowiem, że nie posiadają one odpowiednich certyfikatów i gotowanie na nich może mieć szkodliwy wpływ na nasze zdrowie. Chcąc wyposażyć swoją kuchnię w naczynia naprawdę wysokiej jakości, sięgnij po produkty sygnowane logo takich marek jak Ambition, Lamart, Gerlach czy Fiskars.

Garnki do gotowania mleka

Chyba każdemu z nas zdarzyło się przypalić mleko lub doprowadzić do jego wykipienia. Problem ten wynika nie tylko ze zbyt długiego czasu jego podgrzewania, ale też używania nieodpowiednich naczyń. Rozwiązaniem tego kłopotu może być specjalny garnek do gotowania mleka. Jak działa takie naczynie? To proste! Takie garnki zazwyczaj wyposażone są w podwójną ściankę o właściwościach termoakumulacyjnych i gwizdek, który uruchamia się, gdy mleko osiągnie pożądaną temperaturę. Ich pojemność wynosi zazwyczaj od 1 do 2 litra. Cena takich garnuszków nie należy do wygórowanych – najczęściej oscyluje ona w granicach 50-70 złotych.

Garnki do gotowania makaronu

Gotowanie makaronu bywa problematyczne – zwłaszcza gdy zabieramy się za przygotowanie długich nitek spaghetti lub bucatini. Nic dziwnego, że w coraz większej liczbie domów możemy spotkać się z garnkami do gotowania pasty. Ich znakiem charakterystycznym są wysokie ścianki, które pozwalają na równomierne ugotowanie całego makaronu – nie musisz czekać, aż jego dolna część zmięknie, aby zmieścić całość. Producenci często wyposażają je również w dodatkowe elementy, takie jak metalowe cedzaki, pokrywki do szybszego zagotowywania wody oraz wkłady do gotowania na parze, które możesz wykorzystać do szczególnie drobnych makaronów, takich jak orecchiette czy anellini.

Przykładem takiego garnka jest sygnowany logo Lamart garnek z serii LT1067, o pojemności 6 litrów. Dzięki obecności dna indukcyjnego śmiało możesz z niego korzystać na wszystkich rodzajach kuchenek. Stalowa powłoka wewnętrzna gwarantuje długą żywotność naczynia oraz wysoką odporność na uszkodzenia mechaniczne.

Garnki do gotowania na parze

Moda na bycie fit nie ustaje. I bardzo dobrze! Tłuste mięsne potrawy, do których przywykliśmy w kuchni polskiej, mają fatalny wpływ na nasze zdrowie – a szczególnie układ sercowo-naczyniowy. W przypadku modeli do gotowania na parze na tle pozostałych garnków wyróżnia je bardzo charakterystyczna obudowa. Takie naczynie składa się zwykle z dwóch części. Pierwszą z nich jest garnek, do którego wlewamy wodę. Po zagotowaniu będzie wytwarzać ona intensywny strumień pary wodnej, podgrzewający znajdujące się wyżej jedzenie. Produkty umieszcza się w specjalnym sitku. Całość należy zamknąć pokrywką, co pozwala zachować pełnię smaku i aromatu przyrządzanych potraw.

Jednym z najchętniej wybieranych garnków do gotowania na parze jest model Kenya marki Ambition, odznaczający się niebanalnym designem i wygodnymi drewnianymi rączkami. Nieprzywierająca powłoka zapobiega przypalaniu jedzenia i ułatwia późniejsze czyszczenia naczynia.

Garnki gastronomiczne

Ostatnim rodzajem garnków, które warto mieć w swoim domu, są tak zwane garnki gastronomiczne. To zdecydowanie największe garnki, na jakie możesz natknąć się w sklepach ze sprzętem AGD. Ich pojemność nierzadko przekracza kilkanaście litrów. Tego rodzaju modele okażą się niezastąpione np. w czasie przygotowywania zimowych przetworów czy przyrządzania jedzenia na większe imprezy rodzinne. Niektóre z nich wzbogaca się we wzmocnioną powłokę, wydłużającą żywotność naczynia nawet o kilka lat.

Szukasz garnka gastronomicznego na kuchenkę indukcyjną? Rozważ zakup modelu marki Gerlach z serii Simple, o średnicy 28 cm i pojemności 10 litrów. W zestawie oprócz samego garnka znajdziesz szklaną pokrywę z metalowymi rączkami.

Udanego gotowania!

Artykuł powstał we współpracy ze sklepem internetowym neonet.pl – jednym z największych dostawców sprzętów RTV, AGD i IT w Polsce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.