Loading...
Dom i rodzina

Rodzaje kaw i sposoby ich parzenia – czym różnią się od siebie?

kawa na stole przy różowych kwiatach

Zaparzenie kawy idealnej wymaga pewnej wiedzy. By przyrządzony napój idealnie trafiał w nasz gust, musimy wybrać odpowiedni rodzaj kawy i zaparzyć go tak, by wydobyć wszystkie jego walory. Co warto wiedzieć o rodzajach kaw i sposobach ich parzenia?

Jakie są rodzaje kawy mielonej?

Stopień, w jakim zostanie zmielona kawa, znacznie wpływa na jej smak i aromat. Im drobniej zmielona kawa, tym dokładniej zostaną wydobyte jej właściwości — jednak jednocześnie ujawni się gorzki posmak. Grubo mielona kawa jest łagodniejsza i delikatniejsza w smaku.

To, jaką zmieloną kawę najlepiej wybrać, zależy także od wybranego przez nas sposobu parzenia. Ekspres ciśnieniowy najlepiej współgra z kawą drobno mieloną, natomiast ekspres przelewowy lepiej wydobędzie smak z kawy mielonej grubo. Jeśli parzymy kawę, zalewając ją wodą, najlepiej wybrać kawę zmieloną średnio.

Czym różnią się stopnie palenia kawy?

Wybierając kawę, warto zwrócić uwagę na stopień jej wypalenia — ma to ogromny wpływ na jej smak.

Kawa palona jasno ma lekki, delikatny posmak. Nie jest gorzka, wyczuwalna jest za to kwaskowość. Tego typu kawy często zawierają owocową, cytrusową nutę.

Kawa palona średnio jest najpopularniejsza — jej smak jest wyważony.

Kawa ciemno palona ma bardzo intensywny, mocny smak i aromat. Znacznie wyczuwalna jest w niej gorycz.

Jakie rodzaje kawy są najpopularniejsze?

Dwoma najbardziej popularnymi rodzajami kawy są Arabica i Robusta. W sklepach możemy znaleźć również mieszanki, które zawierają oba te rodzaje kawy w różnych proporcjach.

Kawa typu Arabica uważana jest czasami za tą lepszą, jednak ostatecznie wszystko zależy od indywidualnych preferencji smakowych. Arabica cechuje się bardzo bogatym aromatem i zrównoważonym smakiem, niską kwaskowością i mniejszą zawartością kofeiny. Jest droższa — wynika to z tego, że jest bardziej wymagająca w uprawie.

Kawa typu Robusta jest nieco mniej aromatyczna. Jej smak cechuje się intensywnością — jest mocna i gorzka. Ma dwukrotnie więcej kofeiny, niż Arabica, a na powierzchni espresso tworzy grubą warstwę cremy.

Jak można parzyć kawę?

Sposobów parzenia kawy jest wiele. O których warto wiedzieć?

Kawa z kawiarki — smakuje podobnie, jak kawa z ekspresu. Korzystanie z niej jest proste, a samo urządzenie jest tanie i łatwo dostępne.

AeroPress — to wyjątkowo proste urządzenie, dzięki któremu w warunkach domowych zaparzymy świetną kawę. Parzenie kawy trwa kilka minut i umożliwia uzyskanie naparu o intensywnym smaku i podkreślonej kwasowości.

Kawa z dripa — parzona jest metodą przelewową. Uzyskana kawa jest dość delikatna w smaku i zawiera dużo kofeiny.

Ekspres kolbowy — najlepszy dla tych, którzy cenią sobie intensywny smak espresso. Uzyskana kawa jest mocna i aromatyczna.

Doskonała kawa przygotowana w zaciszu własnego domu? To możliwe! Gdy wybierzesz już odpowiedni dla siebie sposób parzenia, może przydać ci się kawa mielona, kawa ziarnista oraz odpowiednie akcesoria. Znajdziesz je w sklepach z kawą — dbaj o to, by wybrane przez ciebie produkty cechowały się wysoką jakością.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.