Leki i suplementy

Witaminy dobrane do grupy krwi

Typ „B”

Jeśli chodzi o spożycie rozmaitych substancji odżywczych, osoby z grupą krwi B są szczęściarzami, ponieważ ich dobrze zbilansowana, mieszana dieta dostarcza większość niezbędnych składników mineralnych i witamin. A zatem, odżywianie się zgodnie z potrzebami osób z grupą krwi B może zapobiec rozwojowi większości najczęściej występujących chorób. Istnieje jednak konieczność, by przedstawicielom grupy B wzmocnić „słabe punkty”: pracę układu nerwowego, odporność na infekcje wirusowe i podatność na choroby autoimmunologiczne.

  1. Lukrecja zwiększa odporność na infekcje wirusowe, a ponadto stymuluje wydzielanie insuliny i, co jest niezwykle istotne, poprawia wrażliwość tkanek obwodowych na działanie insuliny. W efekcie pomaga regulować poziom cukru we krwi. Przyjmowanie preparatów zawierających lukrecję jest także polecane osobom cierpiącym na zespół przewlekłego zmęczenia.
  2. Kompleksowy suplement przeznaczony dla osób z grupą krwi B zawiera również: bromelainę, która wspomaga trawienie, liść pietruszki o silnych właściwościach przeciwzapalnych oraz lecytynę, która wspiera funkcje immunologiczne, pomaga w utrzymywaniu płynności mozaikowej błon komórkowych i polepsza funkcje umysłowe. Wysoce wskazane jest także dodatkowe przyjmowanie żeńszenia (łac. Panax ginseng), który pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego: poprawia zdolność zapamiętywania i odtwarzania wyuczonych danych. Wyciągi z żeńszenia syberyjskiego (łac. Eleułherococcus senłicosus) i miłorzębu japońskiego (łac. Ginkgo biłoba, syn. Salisburia adianlifolia) silnie pobudzają komunikację międzykomórkową, umożliwiając w ten sposób przepływ niezbędnych informacji pomiędzy poszczególnymi częściami mózgu.
  3. Preparat Vital B zawiera także wyciąg z brokuł, które należą do warzyw z rodziny krzyżowych, od dawna polecanych jako część zdrowej diety? Warzy wa krzyżowe obejmujące m. In. brokuły, brukselkę, kapustę, kalafiora, kapustę liściastą, kapustę włoską, rzodkiewki, rzepę, nasiona gorczycy i rukiew wodną, są bogatym źródłem substancji przeciwnowotworowycb. Niektóre z nich, np. indole o silnych właściwościach antysksydacyjnych, zwiększają produkcję enzymów odpowiedzialnych za rozkład i wydalanie z organizmu karcinogenów. Ponadto indole mogą wpływać na metabolizm estrogenów, pomagając organizmowi wyprodukować taką postać hormonu, która nie promuje pewnych typów nowotworów, zwłaszcza raka piersi.
    Przeprowadzono liczne badania naukowe, dotyczące skuteczności indoli. Podczas jednego z nich, przeprowadzonego w 1991 r., obserwowano przez tydzień 12 osób stosujących dietę bogatą w warzywa krzyżowe. Po tygodniu obserwacji poziom dobrego estrogenu we krwi (estriolu) wzrósł o 50 %. W artykule zamieszczonym w „Ladies’ Home Journal” w lipcu 1994 r. donoszono o badaniu dotyczącym jednego szczególnego indolu znanego jako indolo-3-karbinol. Na podstawie uzyskanych wyników autorzy wnioskują, że indol ten tak zmienia szlak metaboliczny estrogenów w organizmie kobiety, że nic powstaje z nich estradiol, zwiększający ryzyko raka piersi. Inne japońskie badanie przeprowadzone na myszach donosi, że podawanie indoli podczas ekspozycji na czynniki rakotwórcze w znacznym stopniu zmniejszyło prawdopodobieństwo rozwój u raka ust.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.