Loading...
JedzenieZdrowie

Roszponka – kcal, wartości odżywcze, propozycje wykorzystania w kuchni

Właściwości roszpunki

Roszponka, nazywana również roszpunką warzywną, to jedna z częściej wykorzystywanych odmian sałaty. Należy do rodziny kozłkowatych. Jej walory smakowe zostały docenione dopiero na początku XX wieku. Od tego czasu jest bardzo częstym składnikiem naszych jadłospisów. Główne jej zastosowanie to składnik sałatek lub kanapek.

Jak jeszcze można wykorzystać tę roślinę w kuchni? Jakie witaminy i minerały znajdziemy w zielonych liściach roszponki? Na wszystkie pytania odpowiadamy w poniższym artykule.

Właściwości roszponki i jej witaminy

Roszponka to roślina, która zbierana jest w okresie wiosennym i jesiennym. Posiada drobne, ciemnozielone liście, jednak istnieją również odmiany o podłużnym kształcie listków. Jak każda inna sałata, posiada szereg witamin i minerałów. Te są niezbędne dla prawidłowej pracy organizmu. Roszponka, jak każda inna sałata, jest niskokaloryczna. W 100 gramach znajduje się 20 kalorii. Można więc bez obaw spożywać ją na diecie.

Zawiera pokaźną ilość beta-karotenu, inaczej zwaną prowitaminą A. Beta-karoten jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania naszego wzroku. Ponadto zapobiega chorobom serca oraz działa przeciwstarzeniowo. Ma niezwykle pozytywny wpływ na skórę i jej wygląd. Oprócz tego liście roszponki mają witaminę C, odpowiedzialną za odporność organizmu i witaminę B6. Witamina ta odpowiedzialna jest za pracę układu nerwowego i reguluje ciśnienie krwi.

W liściach roszponki znajduje się również wiele cennych minerałów. Wśród nich jest potas, magnez, fosfor i sód. Dodatkowo jest dobrym źródłem żelaza. Minerał ten jest jednak słabiej wchłaniany niż pochodzenia zwierzęcego. Niemniej roszponka jest polecanym składnikiem w każdej zdrowej i zbilansowanej diecie.

Jak roszponka wpływa na zdrowie?

Roszponka znajduje zastosowanie w wielu smacznych posiłkach. Dobrze wpływa na osłabiony organizm, więc jej spożycie jest polecane przy chorobach i przeziębieniach. Doskonale wpływa na wzrok i serce. Mówi się, że jej regularne spożycie może minimalizować ryzyko zachorowania na nowotwory. Sałata ta ma bardzo niski indeks glikemiczny, więc liście mogą być spożywane również przez cukrzyków. Znajdzie zastosowanie również w diecie kobiet w ciąży oraz osób borykających się z trądzikiem i innymi zmianami skórnymi.

Jaki smak ma roszponka?

Roszponka dzięki swojemu smakowi jest częstym składnikiem dań na słono. Doskonale współgra z wieloma sosami, serami czy wędlinami, przełamując i urozmaicając ich smak. Liście roszponki mają lekko orzechowy smak, co zdecydowanie odróżnia ją od innych sałat. W sklepie można kupić ją samodzielnie lub w połączeniu z innymi świeżymi liśćmi. Bardzo często w opakowaniu obok niej znajduje się rukola, szpinak czy endywia.

Jak przechowywać roszponkę?

Roszponkę, jak każdą inną roślinę jadalną, warto przechowywać w lodówce. Wpłynie to pozytywnie na jej trwałość i zapobiegnie szybkiemu więdnięciu. Najlepiej sprawdzi się specjalna szuflada w lodówce, dedykowana do przechowywania warzyw. Roszponka często jest pakowana w plastikowe torebki z gazem. Warto ją otworzyć dopiero wtedy, kiedy chcemy ją spożyć. Otwartą sałatę warto spożyć w ciągu 24 godzin. Często zdarza się jednak, że roślina nawet przez kilka dni jest świeża i w dobrym stanie. Jeżeli liście nie są zwiędnięte i mokre, spokojnie może być wykorzystana w posiłkach. Jeżeli jednak na liściach pojawią się bardzo ciemne miejsca lub staną się one suche, nie powinno się jej już spożywać. Kupując sałatę, warto dokładnie przypatrzeć się jej liściom i ocenić, czy są w dobrym stanie. Im świeższa sałata, tym dłużej posłuży w naszej kuchni. Zazwyczaj roszponka jest umyta, jednak po zakupie rekomendowane jest jej ponowne umycie. Warto wtedy dokładnie ją osuszyć, gdyż mokre liście umieszczone w lodówce znacznie szybciej się psują.

Przepisy na sałatki z roszponki

Najpopularniejszym zastosowaniem roszponki jest jej dodatek do sałatek. Dobrze komponuje się z wieloma rodzajami serów, wędlinami, rybami oraz innymi warzywami. Jej smak doskonale uzupełnia się z lekkimi sosami i dressingami. Gdy wykonujemy sałatkę, do której chcemy dodać roszponkę, należy wybrać dobrej jakości liście. Gdy są podwiędłe, mogą wpłynąć negatywnie na smak sałatki. Sałatki, w której są liście roszponki, to propozycja na dietetyczne i smaczne posiłki. Sałatki, w których wykorzystane są także inne warzywa, to posiłki z pokaźną ilością witamin. Z tego powodu powinny być bardzo częstym daniem w naszym jadłospisie. Sałatki są również bardzo dobrym pomysłem na dania imprezowe.

Przepisem, który warto poznać, jest sałatka z pomidorkami i roszponką. Jest to niezwykle orzeźwiająca i lekka sałatka, która może być również dodatkiem do obiadu. Sos, który jest jednym ze składników sałatki, należy przygotować z miodu, soku z cytryny, przeciśniętego przez praskę czosnku i oleju roślinnego. Najlepiej w przepisie sprawdzą się małe i dojrzałe pomidorki, które należy przekroić na pół. Z sałatką dobrze komponują się również ziarna słonecznika oraz słony ser, na przykład feta.

Sałatka z figą

Następny przepis to sałatka, w której wykorzystana jest figa i ser pleśniowy. Jeżeli nasza dieta składa się także z mięsa, z powodzeniem można wykorzystać wędzoną pierś z kurczaka. Wegetarianie mogą pominąć ten składnik i bazować na warzywach i serze z niebieską pleśnią. Oprócz tego potrzebne są orzechy włoskie, pomidorki koktajlowe, świeże figi oraz dressing. Wykonać go należy z oliwy z oliwek, soku z pomarańczy i gotowego sosu sałatkowego w proszku.

Następna sałatka składa się z kaszy, warzyw oraz mozzarelli. Jest to dobry pomysł na lekki, ale sycący obiad lub kolację. Wystarczy ugotowaną komosę ryżową połączyć z roszponką, pokrojoną papryką, mozzarellą i świeżą bazylią. Dressing należy przygotować z oliwy z oliwek, cytryny, soli, pieprzu oraz musztardy francuskiej.

Tak naprawdę bogata w witaminy roszponka świetnie łączy się ze wszystkimi warzywami, rybami czy mięsem. Można więc komponować szybkie sałatki z dowolnych składników. Sałatki pozytywnie wpływają na zdrowie oraz na naszą sylwetkę.

Wykorzystanie roszponki w innych twoich daniach

Danie z roszponką
Źródło: Pixabay.com

Roszponkę można wykorzystać także w mniej oczywisty sposób. Może być ona składnikiem zdrowych i dietetycznych koktajli, na przykład w połączeniu z innymi roślinami czy owocami. Dobrze smakuje koktajl przygotowany z roszponki, banana, gruszki oraz soku z cytryny. Taki koktajl dodaje energii, gasi pragnienie i ma niewiele kalorii.

Można z jej udziałem zrobić kolorowe i smaczne kanapki. Wystarczy na posmarowanym masłem lub serkiem ułożyć roszponkę i inne zdrowe składniki, na przykład wędlinę lub ser. Świetnie też smakuje z białym twarożkiem ze szczypiorkiem lub na paście rybnej. Oprócz tego może być wykorzystywana do wytrawnych omletów. Można także zrobić z niej farsz, którym nadziejemy ciasto francuskie. Jest również częstym składnikiem kruchych tart oraz wytrawnych babeczek.

Z jakimi składnikami i warzywami dobrze komponuje się roszponka?

Roszponka, która ma orzechowy smak, to przede wszystkim świetne połączenie z serami. Mogą to być zarówno twarde sery, jak i miękkie. Popularne jest jej łączenie z serem z pleśnią lub nabiałem kozim. Dobrze uzupełnia smak wędlin, szczególnie wędzonego kurczaka. Takie połączenie może stanowić bazę do sałatki lub być składnikiem kanapek. Na roszponce można też serwować pieczonego łososia, co wpływa niezwykle pozytywnie na estetykę podania. Często właśnie tak serwowany jest łosoś w restauracjach. Roślina ta dodaje nieco koloru naszemu talerzowi, więc można nią posypać również aromatyczne makarony. Jak już wyżej zostało wspomniane, roszponka dobrze współgra nie tylko z warzywami, ale i owocami. Jej orzechowy smak można zestawić także z wieloma rodzajami orzechów, na przykład włoskimi.

Roszponka a dieta

Posiłki bazujące na tej zielonej roślinie powinny często gościć w naszym jadłospisie. Zazwyczaj dania z roszponką to lekkie sałatki, które są niskokaloryczne i dostarczają wielu witamin i minerałów. Liście roszponki mają cenne właściwości zdrowotne, a przy tym bardzo niewielką ilość kalorii. Całe opakowanie roszponki, które ma 100 gramów, to tylko 20 kalorii! Znajdzie ona zastosowanie w diecie cukrzyka, osoby na diecie ketogenicznej czy o niskim indeksie glikemicznym. By się nie znudziła, warto raz na jakiś czas zamienić ją na rukolę czy inną odmianę sałaty.

Uprawa roszponki

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że roszponkę można hodować we własnym domu. Najlepszym środowiskiem dla niej jest ciepłe i nasłonecznione miejsce. Lubi glebę żyzną o odczynie obojętnym. Oprócz zasiania jej we własnym ogrodzie, z powodzeniem możemy umieścić ją w doniczce. Dobrym wyborem jest umieszczenie jej na parapecie, na którym jest regularny dostęp promieni słonecznych. By roszponka rosła, niezbędne jest systematyczne jej podlewanie. Ciekawe jest to, że kiedyś roszponka była uznawana za chwast. Teraz cieszy się niezwykłą popularnością i możemy kupić ją w każdym sklepie czy ryneczku. Rekomenduje się zasadzić ją w miesiącach od marca wzwyż. Nie należy robić tego później niż w sierpniu. Tym sposobem możemy mieć smaczną roszponkę cały czas pod ręką.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.