Loading...
Pytania

Slim Formula, czyli sekret młodości


CHROM CHELATOWY


Organizm używa tego niezbędnego składnika mineralnego w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów. Chrom jest obecny w pełnych ziarnach, drożdżach piwnych, kiełkach pszenicyi wołowinie. Jest często dostępny w postaci pikolinianu chromu, w którym składnik mineralny jest otoczony kwasem pikolinowym, w celu zwiększenia jego absorpcji i biodostępności.
Aby wyjaśnić mechanizm działania chromu, musimy przyjrzeć się, w jaki sposób organizm kontroluje poziom cukru we krwi. Po posiłku, organizm reaguje na wzrost poziomu glukozy we krwi wydzielaniem insuliny. Insulina obniża poziom glukozy we krwi, zwiększając częstotliwość pobierania glukozy przez komórki całego organizmu. Spadek poziomu glukozy we krwi, który występuje podczas głodu czy ćwiczeń fizycznych, wywołuje uwolnienie głukagonu – innego hormonu produkowanego przez trzustkę. Glukagon pobudza uwalnianie glukozy z glikogenu, zmagazynowanego w tkankach organizmu, zwłaszcza w wątrobie i mięśniach szkieletowych. Jeśli poziom glukozy we krwi gwałtownie spada lub jeśli osoba jest rozzłoszczona czy przestraszona, to w takiej sytuacji dochodzi do uwolnienia z rdzenia nadnerczy epinefryny (adrenaliny). Z drugiej strony, w wyniku przewlekłych sytuacji stresowych, kora nadnerczy reaguje uwolnieniem kortykosteroidów (kortyzolu). Hormony te zapewniają szybszy rozpad zmagazynowanej glukozy w celu uzyskania dodatkowych ilości energii podczas kryzysu czy zwiększonych potrzeb.
W 1957 r. naukowcy: Walter Mertz i Kenneth Schwartz wyizolowali z nerki świni składnik, który nazwali „czynnikiem tolerancji glukozy”. Ta wieprzowa substancja przywracała upośledzoną tolerancję glukozy u szczurów. Następnie, w 1959 r., chrom został zidentyfikowany jako aktywny składnik GTF. Obecnie wiemy, że suplementacja chromem jest pomocna w licznych stanach zdrowotnych, głównie z powodu jego wpływu na mechanizmy kontrolujące poziom cukru i lipidów we krwi. Czynnik tolerancji glukozy (GTF), biologicznie aktywna postać chromu, nasila aktywność insuliny i jest wymagany do utrzymania prawidłowego metabolizmu glukozy. Suplementacja chromem poprawia także tolerancję glukozy (lepsze wykorzystanie glukozy przez tkanki obwodowe, zwłaszcza mięśnie). Pełnoobjawowa cukrzyca, podwyższony poziom cholesterolu, trójglicerydów i kwasu moczowego w surowicy oraz nietolerancji a glukozy to czynnik i zwiększające ryzyko rozwoju chorób serca. Według danych opublikowanych w Better Nutrilion for Today’s Living, GTF jest jednym z najbardziej skutecznych składników odchudzających. Hamuje apetyt na dwa sposoby: nasilając aktywność insuliny, która z kolei pobudza ośrodek sytości w mózgu oraz ułatwiając transport do mózgu aminokwasów, które zmniejszają apetyt, takich jak np. tryptofan. Niewystarczająca dostępność insuliny na poziomie komórkowym (bez względu na to, czy jest to całkowity brak insuliny, jak w przypadku cukrzycy typu T (IDDM) czy względny niedobór, jak w cukrzycy typu II (NIDDM), może zaburzać produkcję hemoglobiny. Hemoglobina jest podstawowym składnikiem, zawartym w czerwonych krwinkach, który przenosi tlen do naszych bilionów komórek. Dostarczenie GTF normalizuje poziom hemoglobiny, przywracając w efekcie prawidłową dostawę tlenu do komórek, odpowiednie oddychanie komórkowe i metabolizm.

Chrom jest również regulatorem poziomu cholesterolu i trójglicerydów w surowicy. Bierze udział w tych procesach jako czynnik środowiskowy enzymów, głównie acetylotramferazy karnityno-palmitynowej Ii 77, jak również translokazy kar nity nalacylokarnity na, które katalizują proces beta-oksydacji kwasów tłuszczowych, umożliwiając transport lipidów poprzez wewnętrzną błonę mitochondrialną. Chrom działa również jako antyoksydant. Substancja ta, obecna w różnych produktach odchudzających i sportowych, odgrywa rolę metabolicznego „spalacza tłuszczu”. Suplementacja chromem prawdopodobnie wpływa na poziom insuliny, pomagając organizmowi skutecznie spalić tłuszcz oraz ustabilizować poziomy cukru we krwi. Ustalono również, że poprawia siłę i wytrzymałość mięśni.
Wspominaliśmy już o insulinie i zmniejszonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny u niektórych otyłych osób. Insulina jest jednym z najważniejszych hormonów, który odgrywa niezbędną rolę np. w rozwoju mięśni, kontroli masy ciała oraz w zachowaniu zdrowego układu sercowo-naczyniowego. Insulina umożliwia transport glukozy i aminokwasów do komórek, gdzie biorą udział w procesie produkcji energii i syntezie białek. Mało osób wie, że podczas nieobecności chromu insulina nie może pełnić swoich funkcji ani w metabolizmie węglowodanów, ani w przekształcaniu tłuszczów w energię. Z tego powodu Slim Formula, zawiera również chrom w formie chelatowej. Pikolinian chromu wykazuje udowodnione klinicznie właściwości odchudzające, pozbawione niepożądanych działań ubocznych.

One comment
  1. Filip

    Bez jedzenia człowiek może wytrzymać dłużej niż bez picia wody. Warto o tym pamiętać i nie marnować jej, bo jest jej coraz mniej na świecie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.