Loading...
Pytania

Slim Formula, czyli sekret młodości


Podsumowując, zielona herbata wykazuje właściwości:

 

  • Przeciwmiażdżycowe (obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów)
  • Przeciwzakrzepowe
  • Wzmacniające funkcje immunologiczne
  • Zwiększające utratę masy ciała
  • Przeciwnowotworowe

Ponadto, ekstrakt z zielonej herbaty wywiera korzystny wpływ na funkcje przewodu pokarmowego, skutecznie usuwa produkty przemiany materii i toksyny z organizmu, jak również pobudza termogenezę. Z tych też powodów jest potężnym składnikiem odchudzającym, który działa synergicznie z kurkumą i imbirem.

OSTRYŻ DŁUGI

(łac. Curcuma longa, Curcumin)


Ostryż długi – wieloletnia roślina, której kłącze od wielu lat było używane w celach leczniczych, jako barwnik do żywności oraz znana „przyprawa życia”, szeroko używana w kuchni indyjskiej. Kurkuma (przyprawa w proszku curry) jest powszechną przyprawą w kuchni indyjskiej, od dawna używaną przez uzdrawiaczy stosujących medycynę ajurwedyjską. Aktywny składnik wydzielony z kurkumy to silny związek zwany kurkuminą, posiadający potężne właściwości antyoksydacyjne.
Kurkuma wykazuje wiele korzystnych właściwości. Stosowana od wielu lat przez medycynę ludową w chorobach wątroby, może zmniejszyć stan zapalny w wątrobie i wzmocnić jej funkcje. Była również używana jako skuteczne lekarstwo w celu złagodzenia nieprzyjemnych objawów, wywołanych przez choroby pęcherzyka żółciowego.
Proszek zwany kurkumą, zawiera kurkuminą – polifenol złożony z 2 połączonych cząsteczek kwasu ferulowego, określanych chemicznie jako dife-ruilometan. Kurkuma zawiera 2 pochodne kurkum i ny. Wskazania do stosowanie kurkuminy są bardzo podobne jak dla wielu flawonoidów, m.in. cyjanidyn. W eksperymentalnym badaniu (opublikowanym w The Journal of the American College of Nutritioń) podawanie kurkuminy zapobiegało rozwojowi raka u 68% leczonych zwierząt. Kurkuminą jest silnym przeciw nowotworowym składnikiem, który może opóźniać rozwój raka zarówno w fazie inicjacji, jak i promocji – podobnie jak cyjanidyny i wiele innych bioflawonoidów. Poza tym, kurkuminą wykazuje wiele tych samych mechanizmów działania: głównie właściwości anty oksydacyjne, pobudza enzymy metabolizujące leki jak transferazę-S-glutationową oraz zwiększa poziom glutationu w wątrobie i innych tkankach. Kurkuminą posiada silne właściwości przeciwzapalne, dobrze udokumentowane w różnych badaniach na zwierzętach. Dwa podstawowe mechanizmy działania to: hamowanie aktywności lipooksygenazy oraz właściwości antyoksyda-cyjne. Nic nowego, np.: cyjanidyna i wiele innych bioflawonoidów również wykazuje silną aktywność przeciwzapalną w identycznym mechanizmie działania. Dwa badania kliniczne z podwójnie ślepą próbą, oceniające wpływ suplementów z kurkuminą na przebieg zapalenia stawów i pooperacyjnych stanów zapalnych, udowodniły jego leczniczą przydatność (Ammon i in., 1991). Używane dawki wynosiły odpowiednio 120 i 1200 mg/dzień/osobę.
Lista medycznych wskazań, wspólnych dla kurkuminy i flawonoidów, jest długa i zawiera: ochronę wątroby przed uszkodzeniem przez związki chemiczne, poprawę profilu lipidowego krwi, zmniejszenie agregacji płytek, właściwości przeciwbak-teryjne i stymulację odporności.
„Kurkuminą zawiera związki o silnym działaniu antyoksydacyjnym, przeciwnowotworowym i przeciwzapalnym. Zmniejsza aktywność dekar-boksylazy omitynowej (ODC), zwiększa spójność procesów trawiennych oraz produkcję śluzu, chroni przewód pokarmowy, pobudza wydzielanie enzymów trawiennych i usprawnia funkcje wątroby”. (Cytat zaczerpnięty z książki Petera D’Adamo „Żyj zgodnie z grupą krwi”, str. 157) Obecnie kurkuminą wchodzi w skład wielu mieszanek ziołowych, łagodzących reumatoidalne zapalenie stawów. W badaniu z użyciem podwójnie ślepej próby wykazano, że zastosowanie kurkuminy u pacjentów cierpiących z tego powodu przynosiło znaczącą poprawę. Wynik był porównywalny z użyciem fenylobutazonu, niestery-dowego leku przeciwzapalnego (NLP), wydawanego z przepisu lekarza, lecz bez jego znanych działań niepożądanych. Kurkuminą może również skutecznie obniżać poziom toksyn jelitowych. Jest potężnym inhibitorem syntezy poliamin. Mogą ją stosować wszystkie grupy krwi.

One comment
  1. Filip

    Bez jedzenia człowiek może wytrzymać dłużej niż bez picia wody. Warto o tym pamiętać i nie marnować jej, bo jest jej coraz mniej na świecie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.