Loading...
Pytania

Slim Formula, czyli sekret młodości


IMBIR

(łac. Zingiber ofjicinalis)


Ta roślinna przyprawa przez wiele lat była używana w medycynie ajurwedyjskiej. Można ją stosować w leczeniu przeziębień i bólów men-struacyjnych, ponieważ w ostrym stanie zapalnym wywołuje przekrwienie i przyciąga fagocyty do miejsca uszkodzenia (pozytywna chemotaksja). Zewnętrznie, imbir był używany jako środek wywołujący zaczerwienienie skóry (by zwiększyć miejscowy przepływ krwi w skórze, jak również w innych częściach organizmu) oraz przeciwbólowy w bólach zębów, głowy i zapaleniu zatok. Łagodzi również zaburzenia żołądkowo-jelitowe, takie jak wzdęcia i niestrawność, nudności i wymioty zarówno w ciąży, jak i chorobie lokomocyjnej.
Przeciwzapalne działanie imbiru jest związane z mechanizmem, typowym dla niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLP). Ta szeroko stosowana przyprawa jest biologicznie bardziej aktywnym inhibitorem syntezy prostaglandyn (szlak cyklooksygenazy rozpoczynający się od kwasu arachidonowego) niż cebula czy czosnek. Wykazuje przeciwzapalny efekt poprzez zwolnienie szlaków biochemicznych związanych z reakcjami zapalnymi oraz poprzez hamowanie zapalnych mediatorów. Jest szeroko stosowana w medycynie ajurwedyjskiej jako lekarstwo na zapalenie stawów, ból, gorączkę oraz jako silna substancja przeciwzakrzepowa. Dzięki swoim właściwościom zmniejszającym adhezję płytek imbir, czosnek i cebula mogą potencjalnie zmniejszyć ryzyko zawału mięśnia sercowego lub mózgu. W serii doświadczeń przeprowadzonych , na szczurach, naukowcy z Japonii odkryli, że ekstrakt z imbiru hamuje powstawanie uszkodzeń żołądka nawet do 97%. Autorzy wywnioskowali, że stosowanie imbiru przez medycynę ludową w dolegliwościach żołądkowych jest bardzo skuteczne dzięki takim składnikom, jak – zingiberen, (główny terpenoid) oraz 6-gingerol (czynnik, który nadaje imbirowi charakterystyczną cierpkość i smak).

NASIONA KOPRU WŁOSKIEGO

(łac. Foeniculum vulgare)


Nasiona kopru (Foeniculi fructus) zawierają co najmniej 3% niezbędnego olejku, a w niektórych przypadkach nawet 75%. Głównym czynnikiem aktywnym olejku (Aetheroleum foeniculi) jest an-etol (50-80%), który jest identyczny z głównym składnikiem aktywnym olejku anyżowego (Pimpi-nella anisum). Jednak, w odróżnieniu od anyżu, olejek koprowy zawiem fenikulinę ifenchon, z powodu których ma gorzkawy, cierpki smak. Nasiona kopru wywierają korzystny wpływ na układ moczowy: działają moczopędnie, łagodnie rozkurczowo oraz przeciwbakteryjnie. Olejek kopru często wchodzi w skład preparatów stosowanych w kamicy moczowej, ponieważ sprzyja tworzeniu ochronnych koloidów w moczu.
Dzięki właściwościom rozkurczowym wchodzi w skład niektórych preparatów przeczyszczających. Jako środek wiatropędny, podobnie jak kminek (Carum car vi), jest regularnie podawany niemowlętom. Razem z anyżem lub zamiast niego jest stosowany w środkach wykrztuśnych.

NOPAL

(łac. Opuntia ficus indica)


Wielofunkcyjny suplement diety. Obecnie, w tym wysoko zaawansowanym technologicznie wieku, brakuje nam, może bardziej niż kiedykolwiek przedtem – czegoś istotnego, niezbędnego do życia. Brak lego „czegoś” objawia się coraz większą ilością chorób, nazywanych cywilizacyjnymi. Są to m.in. nowotwory, choroby sercowo-naczyniowe, zaburzenia metaboliczne, otyłość, cukrzyca, podwyższony poziom lipidów we krwi, osteoporoza i choroby autoimmunologiczne.
Zdrowy styl życia to umiejętność radzenia sobie z sytuacjami stresującymi, odpowiednia aktywność fizyczna, właściwy odpoczynek oraz dieta połączona z przyjmowaniem naturalnych suplementów. Żyjąc w ten sposób, już wkrótce doświadczymy korzystnych zmian w jakości życia. Rozmaite rośliny lecznicze podnoszą wartość suplementów diety, ponieważ – działając jak naturalne katalizatory – wspólnie pracują w ludzkim organizmie. Te, często niedoceniane dary natury mogą pomóc nam zachować zdrowie, ale równocześnie przywrócić utraconą równowagę oraz pobudzić procesy zdrowienia. Jednym z nich jest z całą pewnością nopal.

One comment
  1. Filip

    Bez jedzenia człowiek może wytrzymać dłużej niż bez picia wody. Warto o tym pamiętać i nie marnować jej, bo jest jej coraz mniej na świecie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.