Loading...
ChorobyJedzenie

Słodycze dla cukrzyków – czym są i czy to dobre rozwiązanie dla chorych

Kawałek ciasta dla cukrzyków na talerzu

Cukrzyca jest chorobą cywilizacyjną, na którą choruje coraz więcej osób. Przyczyną jej występowania jest styl życia, natomiast może być również dziedziczona. Jej pojawieniu się sprzyja siedzący tryb życia i dieta bogata w węglowodany. Może być także następstwem innych nieprawidłowości organizmu.

Bez prawidłowego leczenia może znacznie pogorszyć stan zdrowia, a nawet doprowadzić do śmierci. Z tego powodu, chory koniecznie musi zmienić tryb życia i zwracać uwagę na to, co je. Na szczęście, na półkach sklepowych przybywa łakoci dedykowanych dla cukrzyków. Jakie produkty dla diabetyków możemy znaleźć w sklepach? Czym różnią się słodycze dla cukrzyków od zwykłych?

Czy cukrzyk może jeść słodycze?

Chyba nie ma osoby, która raz na jakiś czas nie lubi pozwolić sobie na coś słodkiego. Słodycze składają się w większości z węglowodanów, czyli cukrów. Ich zawartość będzie się różnić w zależności od tego, z jakim łakociem mamy do czynienia. Czym mniejsza ilość cukru w słodyczach, tym są one mniej słodkie a tym samym zdrowsze.

Niestety, popularne słodycze znanych marek zawierają w swoim składzie ogromną ilość cukru. Ten nie jest sprzymierzeńcem w diecie redukcyjnej. Na jego ilość muszą szczególnie zwracać uwagę cukrzycy. W ich diecie ilość cukru należy zredukować do jak najniższej wartości.

Diabetycy, którzy nie stosują się do zaleceń lekarzy i nie szczędzą sobie słodkości, narażeni są na osłabienie zdrowia. Oprócz skoków cukru, które prowadzą do pogorszenia samopoczucia, chory może zapaść na śpiączkę cukrzycową. By uniknąć sytuacji zagrażających życiu, diabetyk jest zmuszony do regularnego badania poziomu cukru we krwi. By nie dopuścić do wahań cukru, zaleca się diabetykom trzymanie ścisłej diety. Ta wyklucza spożycie gotowych deserów bazujących na cukrze. 

Glukometr i owoce
Źródło: Pixabay

Czy dieta wyklucza jedzenie słodyczy?

W większych marketach i sklepach internetowych dostępne są słodycze bez cukru dedykowane głównie diabetykom. Oczywiście na tego typu słodycze light może pozwolić sobie każdy, nie tylko osoba na określonej diecie. Zazwyczaj w ich składzie nie uświadczymy białego cukru, a jego zdrowsze odpowiedniki. Te nie powodują nagłego wyrzutu insuliny, więc poziom cukru jest utrzymany na stałym poziomie. Producenci wypuszczają na rynek coraz to nowsze alternatywne słodycze dla diabetyków. By Ci mogli bez obaw spożywać zdrowsze, jednak wciąż słodkie i smaczne produkty.

Jakie słodycze polecane są dla cukrzyków?

W diecie cukrzyka jest miejsce na słodkie produkty, jednak nie wszystkie. Chorzy powinni nauczyć się analizować składy produktów, by nie dać nabrać się na obietnice producentów. Jakich słodyczy zatem powinni szukać w sklepach chorzy na cukrzycę? Przede wszystkim słodyczy, w których biały cukier zastąpiony jest jego zamiennikami o niskim indeksie glikemicznym. Może to być stewia, erytrytol, ksylitol czy maltitol. Te, chociaż słodkie, nie powodują wyrzutów insuliny i nie prowadzą do niebezpiecznych wahań cukru we krwi.

Doskonałym rozwiązaniem, by zjeść bezpieczną słodycz, jest nauczenie się przyrządzania deserów w domu. Mowa tu o korzystaniu ze sprawdzonych przepisów na ciasta czy ciasteczka. Ich skład można dopasować do własnych potrzeb. Gotowe przepisy dla diabetyków wykluczają dodatek białego cukru. Jego miejsce zajmuje na przykład erytrytol, który nie pogarsza smaku wypieków.

Warto zaznaczyć, że kawałek normalnego ciasta czy parę ciastek spożytych raz na jakiś czas nie wyrządzi krzywdy. Ważne jest, by na co dzień chory stronił od słodyczy bogatych w cukier prosty.

Czekolady dla cukrzyka

Czekolada jest przysmakiem, po który sięgamy zdecydowanie najchętniej. Wśród czekolad prym wiodą te mleczne, białe oraz nadziewane. Zdecydowana mniejszość osób sięga po prawdziwą, gorzką czekoladę z zawartością kakao przekraczającą 80%. Te najbardziej lubiane składają się w większości z cukru. Oprócz pustych kalorii nie dostarczają organizmowi prawie żadnych wartości odżywczych. Co więcej, już po kilku kostkach rośnie apetyt na większą ilość słodkości. By uniknąć takich sytuacji, warto tradycyjną mleczną czekoladę zamienić na tę, która nie ma cukru. Dla fanów słodkich czekolad nie sprawdzą się te gorzkie z prawdziwego kakao.

Na szczęście, istnieją czekolady mleczne słodzone zamiennikami cukru. Takie tabliczki można spożywać samodzielnie lub tworzyć na ich podstawie desery light. Z powodzeniem można użyć czekolady jako polewę do domowego ciasta, do owsianych ciasteczek lub batoników. Należy jednak pamiętać, że słodycze bez cukru mają sporą ilość kalorii. Nie można ich traktować jako słodyczy dietetycznych light. Ich kaloryczność jest podobna do tradycyjnych tabliczek.

Pokruszona czekolada dla diabetyków
Źródło: Pixabay

Ciasta i desery dla cukrzyków

W wielu miejscach można zakupić słodycze bez cukru, w tym także desery i ciasta. Produkty dla diabetyków posiadają już prawie wszystkie kawiarnie. Z powodzeniem ciasta dla diabetyków można wykonać także samodzielnie w domu. W internecie oraz wielu książkach kucharskich aż roi się od sprawdzonych przepisów.

Ciasto dla cukrzyka oprócz tego, że nie zawiera cukru, bazuje zazwyczaj na zdrowych składnikach. Możemy w nim znaleźć domowe konfitury bez cukru, pełnoziarniste typy mąki oraz dużą ilość bakalii. Oczywiście do ciasta dla cukrzyka można dodać także czekoladę, ale tą w wersji bez cukru.

Dieta diabetyka wyklucza jedzenie słodyczy sklepowych, natomiast jest w niej miejsce na domowe desery. Można przygotować zarówno desery light, czyli cechujące się mniejszą kalorycznością, jak i bezcukrowe. Doskonałym pomysłem na deser cukrzyka są galaretki bez cukru, puddingi, wafle przełożone konfiturą z owoców czy domowe bezy na ksylitolu.

Jaka powinna być dieta w cukrzycy?

Dieta jest podstawą do zachowania zdrowia diabetyka. Musi ona bazować na produktach nieprzetworzonych o niskim indeksie glikemicznym. Podstawowym produktem dla diabetyków w jadłospisie powinny być warzywa. Oprócz nich w diecie nie może zabraknąć miejsca na produkty pełnoziarniste takie jak pieczywo, makarony czy kasze.

W diecie jest ważna także regularność spożywania posiłków oraz ich wielkość. Nie mogą być zbyt obfite. Chory powinien także zwracać uwagę na ilość płynów dostarczanych do organizmu. Przyjmuje się, że minimalna ilość to 2 litry niegazowanej wody. By nie przybierać na wadze, wszystkie posiłki powinny być wliczane w dzienny bilans, także słodycze i ciasta dla diabetyków.

Jaka jeszcze powinna być dieta? Lekkostrawna, bazująca na świeżych produktach bogatych w witaminy i minerały. Ponadto, nie powinno w niej być miejsca na utwardzone tłuszcze i produkty powodujące wzdęcia.

Warzywa dla diabetyków jako zamiennik słodyczy
Źródło: Pixabay

Ciasto dla cukrzyka – przepis

Dieta diabetyka wyklucza jedzenie słodyczy bazujących na cukrze prostym, ale to nic straconego. Przygotowanie zdrowego ciasta nie jest trudne! Oto przepis na najlepsze ciasto dla cukrzyka, czyli sernik bez cukru! Bazuje na prostych składnikach, a zamiast cukru występuje ksylitol. Do przygotowania ciasta dla cukrzyka są potrzebne:

  • Twaróg mielony trzykrotnie,
  • 5 jajek,
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru,
  • Szklanka mleka 2%,
  • 3 łyżki ksylitolu,
  • Garść malin.

Sposób przygotowania ciasta dla diabetyka:

  1. Białka należy oddzielić od żółtek.
  2. W misce umieszczamy twaróg, proszek budyniowy, mleko, żółtka i ksylitol i wszystko dokładnie miksujemy.
  3. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli.
  4. Do serowej masy dodajemy powoli białka i łagodnie mieszamy.
  5. Tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia uzupełniamy serową masą.
  6. Na wierzchu układamy maliny.
  7. Ciasto dla diabetyka pieczemy przez 50 minut w 170 stopniach.
  8. Po upieczeniu ciasto studzimy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Takie ciasto dla cukrzyków podbije gusta nawet najbardziej wymagających smakoszów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.