Loading...
Jedzenie

Soczewica czerwona. Wartości odżywcze i sposoby przyrządzania

Czerwona soczewica w misce

Czerwona soczewica, czasami błędnie określana jako ciecierzyca czerwona, jest wspaniałym produktem spożywczym, który włączony do naszej diety, odwdzięczy nam się w wieloraki sposób. Jest to bowiem roślina strączkowa o licznych walorach prozdrowotnych, którą można przyrządzać na rozmaite sposoby. Jakie są wartości odżywcze soczewicy czerwonej i jak można wykorzystać ją w kuchni?

Soczewica czerwona i jej właściwości odżywcze

Zanim przejdziemy do charakterystyki czerwonej soczewicy, warto zaznaczyć, że jej rodzajów jest więcej. A ta, którą dzisiaj poddajemy wnikliwej analizie, jest łuskaną wersją soczewicy brązowej. W sklepach spotkamy także soczewicę zieloną, żółtą i czarną. Warto nadmienić, że aktualny klimat Polski nie sprzyja tej roślinie, chociaż w neolicie jak najbardziej była ona przez naszych przodków znana i uprawiana, to obecnie jej uprawy w naszym kraju są niezwykle rzadko spotykane.

Pozbawienie twardej łupki sprawia, że soczewica czerwona jest lepiej przyswajalna przez organizm, a jej czas gotowania jest o wiele krótszy niż w przypadku soczewic niełuskanych. Jak przedstawia się sprawa z odżywczą wartością soczewicy czerwonej? Jest ona przede wszystkim nieocenionym źródłem łatwo przyswajalnego białka, co powoduje, że często jest bardzo istotnym składnikiem diet wegetariańskich i wegańskich.

Ponadto w jej składzie znajdziemy witaminy z grupy B, witaminę K, kwas foliowy, cynk, fosfor, żelazo, magnez czy potas. Równocześnie soczewica czerwona jest lekkostrawna, ma niski indeks glikemiczny i niską kaloryczność. Jest zatem świetnym produktem dla osób dbających o linię i diabetyków. Wpływa pozytywnie także na perystaltykę jelit i zapobiega nadciśnieniu.

Soczewica czerwona cena i sposoby przyrządzania

Cena soczewicy czerwonej jest porównywalna do ceny innych roślin strączkowych, takich jak cieciorka czy fasola. Jej wysokość zależy także od tego, czy dana soczewica pochodzi z upraw standardowych, czy jest to np. soczewica czerwona BIO. Co do sposobu przyrządzania soczewicy czerwonej, jest on naprawdę prosty i szybki. Wystarczy ją przepłukać i wrzucić do wrzątku na około 10-15 minut. Łatwo ją rozgotować, przez co zamienia się w doskonałe puree. Zachowaniu jej twardości sprzyja dodanie soli w czasie gotowania.

Soczewica czerwona jest świetną bazą kremów, farszów czy wegetariańskich burgerów. Można z niej zrobić pyszną zupę krem czy sałatkę. Doskonale nadaje się na wszelkiego rodzaju pasty kanapkowe i pasztety oraz potrawki wegetariańskie. Jej smak jest delikatny, co daje szerokie możliwości pod względem tworzenia przeróżnych kompozycji kulinarnych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.