Jedzenie

Sól kłodawska – właściwości i zastosowanie

sól z kłodowy na białym talerzu

Sól kłodawska niejodowana to doskonały dodatek do przetworów domowych. Jest to przecież sól spożywcza. Stosowana od lat przy produkcji kiszonek. Tradycyjnie dodaje wspaniałego smaku oraz „pierwiastków życia” wypełniając słoiki z naszym wyrobem dodatkowo zbawienną ilością substancji odżywczych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Sól kłodawska to rodzaj soli spożywczej używanej w kuchni.

zielone opakowanie soli z kłodowy

Do czego zatem przyda się nam taka sól?

Rozróżniamy dwa rodzaje soli kłodawskiej:

  • Jodowana – doskonale nadaje się do przyprawiania zup, posiłków i stosowana jest jako klasyczna przyprawa
  • Niejodowana – używana do kiszonek, nie jest zalecana do przyprawiania potraw, z racji na brak jodu

 

Dlatego odpowiednio stosowana sól kłodawska przyda się nam do przygotowania potraw, do robienia wspaniałych przetworów, ale także i do zdrowotnej, relaksującej i regenerującej kąpieli.

Jakie właściwości ma sól kłodawska?

Sól kłodawska ma wiele właściwości zdrowotnych, warto o nich w tym artykule wspomnieć. Reguluje ona gospodarkę kwasowo-zasadową, wodno-elektrolitową, ale też poprawia pracę układu mięśniowego jak i nerwowego. Niektóre osoby starsze poprzez brak soli w diecie, są narażone na zbyt niski poziom sodu w organizmie, co obniża również poziom chloru i wpływa bardzo niekorzystnie na ich zdrowie.

Sód pełni funkcję bakteriobójczą ale też wspomaga tworzenie się kwasu solnego w żołądku. Chlor natomiast jest zależny od poziomu sodu, dlatego tak ważną rzeczą jest stosowanie odpowiedniej soli, takiej jak na przykład sól kłodawska.

Niedobór składników soli w ciele człowieka prowadzi do wielu powikłań i schorzeń. Objawami mogą być na przykład: ból głowy, osłabienie organizmu, nudności, zaburzenia orientacji czy wymioty.

Nadmiar również jest niezdrowy i powoduje zagrożenie dla zdrowia. wówczas może doprowadzić do nadciśnienia ,udaru mózgu, raka żołądka czy kamicy nerkowej.

Odpowiednio stosowana, w odpowiednich ilościach wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego oraz wielu innych narządów w ciele człowieka.

Jaki jest skład chemiczny soli kłodawskiej?

Na każde 100 g soli kamiennej kłodawskiej przypada:

  • NaCl 97% masy soli
  • 1.5% to składniki mineralne nierozpuszczalne w wodzie
  • 10–30 mg/kg to jodek potasu
  • woda stanowi 0.5%.

Sól ta zawiera tzw „pierwiastki życia”. Są to m.in. magnez, sód, potas, wapń, nikiel, fosfor, żelazo i selen. Za jej różowy kolor odpowiada żelazo występujące w formie tlenku.

Substancje aktywne są świetnie przyswajalne dla naszego organizmu. Może się wydawać zbita, tuż po zakupie i próbie jej przesypania do innego opakowania. Świadczy to jedynie o jej czystości i braku dodanych chemikaliów.

Sól kuchenna – zastosowanie

Pamiętajmy, że kiszonki to słowiański wynalazek, nasi wschodni sąsiedzi kiszą praktycznie wszystko, co jest możliwe do ukiszenia. Poprzez moją ukraińską przyjaciółkę, dowiedziałem się na przykład o kiszeniu zielonych pomidorów, które niezbyt mi zasmakowały, ale są przysmakiem w pewnych częściach Ukrainy.

Białorusini i Rosjanie również kiszą niemalże wszystkie warzywa i owoce, jakie wpadają im na stół. Kiszenie to popularna metoda na Zakaukaziu. Południowa Europa, czyli Rumuni i Bułgarzy natomiast używają do kiszenia octu winnego. Jest to jeden z najstarszych sposobów konserwujących owoce i warzywa. Takie cudeńka w słoikach dają nam poczuć lato w środku zimy, dają również niesamowitą satysfakcje jej twórcom. Smak takich kiszonek jest po prostu nie do zapomnienia. Warto pomyśleć i przed końcem lata, zrobić sobie samemu „coś” na zimę.

Dodatkowo, ważną informacją są zdrowotne właściwości kiszonek z buraków. Mają bardzo wszechstronne zastosowanie, od wzmacniania odporności organizmu, do dostarczania weganom cennego żelaza pochodzenia roślinnego. Na pewno oczyszczają też organizm z toksyn, odkwaszają nasze ciało, regulując przemianę materii poprzez spowolnienie procesów gnilnych w jelitach człowieka. Kiszonki z buraków są pomocne w odchudzaniu czy walce z anemią, wspomagają pracę wątroby czy nerek.

To jeszcze nie wszystko jeśli chodzi o zdrowie i kiszonki z buraków!

Mówi się, że dla mężczyzny taki przetwór jest afrodyzjakiem, a dla kobiet jest lekiem na menopauzę, której skutki łagodzi ponoć właśnie najlepiej. Zwiększając dodatkowo wytrzymałość organizmu pomagają przy dochodzeniu do siebie po różnych chorobach i są nie do zastąpienia tuż po kuracji antybiotykiem. Warto zrobić sobie na zimę właśnie kiszonkę z buraka. Do tych przetworów, ważnym składnikiem będzie sól kłodawska.

Przepis na zdrowe kiszone buraki i ogórki

Kiszenie, czyli sposób konserwowania żywności należy zarówno do najstarszych jak i najzdrowszych. Bakterie kwasu mlekowego zawarte w kiszonkach wpływają bardzo korzystnie na jelita. Żeby zaczęła się fermentacja należy po ciasnym ułożeniu i dokładnym zasypaniu solanką, trzymać je w temperaturze pokojowej. Po rozpoczęciu fermentacji możemy je przenieść do chłodniejszego miejsca, piwniczki, czy chłodnego kantorka.

Wiadomo że przetwory domowe smakują lepiej niż te kupne. Poza tym zawierają przyprawy pod nasz smak (np dodany chrzan).

Zakwas domowy buraczany może być później bazą do przepysznego barszczu. Ten zakwas wrócił do łask po wielu latach do tego stopnia, że burak stał się znowu „modnym” warzywem. Pamiętajmy, że taki zakwas zapobiega rozwojowi bakterii, zakrzepom, wspomaga nerki i wątrobę. Za sprawą betaniny zwiększa zdecydowanie odporność naszego organizmu. Jest stosowany przy leczeniu nawet nowotworów. Ułatwia trawienie, obniżając poziom cholesterolu. Pobudza, ale też wspomaga tworzenie czerwonych ciałek krwi. Taki zakwas potrafi wyleczyć człowieka z np przeziębienia, nerwic. Nie jest za to korzystny dla cukrzyków, z racji na duże ilości cukrów zawarte w buraczkach.

Jakie składniki dobrać do kiszonych buraków?

Załóżmy, że mamy kilogram buraków, zatem resztę składników dobiorę pod ilość kiszonego przez nas warzywa.

  • 1 kg buraków
  • 1 l wody
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 1 płaska łyżka soli kłodawskiej

Do tego dokładamy kilka ziarenek pieprzu, ziele angielskie
oraz kawałek korzenia chrzanu (to polecam osobiście, ale jest to tylko jedna z opcji dodatkowych).

Jak taka kiszonkę wykonać?

Zagotować 1 litr wody z 1 łyżką soli kamiennej, koniecznie niejodowanej i ostudzić. Surowe buraczki obrać i pokroić w cieniutkie plasterki.

Układać buraki w odpowiednio wyparzonym słoju do 60% objętości, dodać przyprawy i zalać przestudzoną solanką (przygotowana na samym początku)

Następnie należy dokładnie zakręcić słój i odstawić go w ciepłym miejscu, aby rozpoczął się proces fermentacji. Teraz należy uzbroić się w cierpliwość. Po kilku dniach będziemy cieszyć się już smakiem domowego przetworu. Pamiętajmy aby szczelnie zamykać słoik, tak aby nie dopływał do niego tlen. W ten sposób unikniemy pleśniowej niespodzianki i dzięki temu nasze przetwory nie będą najzwyczajniej do wyrzucenia. Warto raz dziennie zamieszać zawartość słoika drewnianą łyżką. Sam proces tworzenia się takiej kiszonki to około tydzień.

Wszystko zależy od temperatury pomieszczenia, w którym trzymamy słoik. Po otworzeniu słoika już gotowej kiszonki, przelewamy po zdjęciu z góry pianki do czystej wyparzonej butelki lub butelek. Tak przygotowany sok można trzymać w lodówce nawet do kilku miesięcy, a im starszy zakwas tym bardziej będzie kwaśny. Nie zamykajmy tych butelek do końca, gdyż nasza kiszonka cały czas będzie pracować.

Po odlaniu soku można znów zalać buraki, tym razem skisną szybciej.

Drugi rzut nie będzie już tak intensywny jak pierwszy co czyni go idealnym do spożywania bezpośredniego.

Gdzie kupić sól kłodawską?

Sól kłodawska jest dostępna na wielu sklepach, np https://mojanatura.pl/glowna/1891-sol-klodawska-niejodowana-1100g-kopalnia-soli-klodawa-5902587000952.html. Pochodzi od producenta z Polski, z Kłodawy. Jest w internecie wiele sklepów ze zdrową żywnością. Tam też znajdziemy właśnie sól z Kłodawy.

Sól jodowana to wydatek około 3 zł za kilogram.

Cena 3 kg opakowania soli niejodowanej na przykład, będzie pomiędzy 3.50 zł a 4.50 zł. Można też sięgnąć po duże 25 – kilogramowe opakowanie, za które zapłacimy nieco powyżej 90 zł.

Należy pamiętać, że kupując przez internet, należy jeszcze doliczyć koszty wysyłki, które niejednokrotnie przewyższają cenę samej soli.

https://sklepy-zielarskie.pl/blog/sol-klodawska/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.