Jedzenie

Spożywanie tłustych ryb zmniejsza ryzyko raka prostaty

Ostatnio aktualizowany

Badacze pracujący pod kierunkiem dr. Paula Terry z Karolinska Institute w Sztokholmie opublikowali w czerwcowym numerze „The Lancet” wyniki badań nad wpływem diety bogatej w tłuste ryby na ryzyko raka gruczołu krokowego.
Badania te, przeprowadzone w Szwecji, wykazały, że zawarte w rybach kwasy tłuszczowe omega-3 hamują rozrost komórek raka gruczołu krokowego. Liczebność badanej grupy mężczyzn wynosiła 6000, a obserwację zaczęto w 1967 roku. Połowa uczestników badania miała w tym czasie powyżej 55 lat. Badani byli poproszeni o udzielenie odpowiedzi na pytania dotyczące ich stylu życia, między innymi palenia papierosów, picia alkoholu i uprawiania ćwiczeń fizycznych. W trakcie trwania badania 340 uczestników zmarło na raka gruczołu krokowego. Wyniki wykazały, że mężczyźni jedzący tłuste ryby częściej także uprawiali ćwiczenia, jedli więcej warzyw i owoców a mniej czerwonego mięsa i jego przetworów. Mimo to spożywanie dużej ilości tłustych ryb, bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3 (np. łososi i makreli) pozostało niezależnym czynnikiem zmniejszającym ryzyko raka prostaty. Wykazano zatem następną korzyść zdrowotną (poza dobroczynnym wpływem na serce i wzrok) diety bogatej w ryby morskie zawierające kwasy omega-3.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.