ChorobyJedzenie

Trochę słodyczy nie zaszkodzi diabetykom

Ostatnio aktualizowany

Dr Julie Nadeau z universytetu w Montrealu i jej współpracownicy opublikowali w lutowym numerze „Diabetes Care” wyniki badań dotyczących wpływu cukru dodanego do diety cukrzycowej na kontrolę glikemii u osób z cukrzycą typu 2.

W badaniu, którym objęto 48 osób z cukrzycą typu 2, pozwolono pacjentom na wprowadzenie niewielkiej ilości cukru i słodyczy do diety, tak by udział kalorii z dodanego cukru nie przekraczał 10% dziennej kaloryczności diety. Pacjenci byli poinstruowani, w jaki sposób mogą wzbogacić swoją dietę w cukier. Po 8 miesiącach porównano dzienne spożycie cukru i kalorii w grupie badanej i wśród osób chorych na cukrzycę, którym zabroniono spożywania cukru. Okazało się, że grupa, której zakazano cukru i słodyczy, zjadała tego cukru niewiele mniej, niż osoby, którym na to pozwolono. Pacjenci używający niewielkich ilości cukru i słodyczy zjadali dziennie mniej kalorii, a kontrola ich glikemii nie uległa pogorszeniu wskutek nieprzestrzegania klasycznego reżimu dietetycznego, nakazującego diabetykom wykluczenie cukru z diety.

Autorzy wnioskują z tych obserwacji, że niewielka ilość cukru dodanego do diety cukrzycowej nie pogarsza stanu pacjentów, nie zwiększa dobowego spożycia kalorii i nie zaburza dobowego profilu glikemii.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.