Jedzenie

Uprawa kukurydzy i jej właściwości

Kukurydza

Ostatnio aktualizowany

Kukurydza w żywieniu zwierząt jest bardzo ważnym zbożem, z uwagi na wysoką wartość energetyczną, wysoką zawartość witaminy E i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Kukurydzę można podawać zwierzętom hodowlanym w formie ziaren, kolb odkoszulkowanych i nieodkoszulkowanych lub kiszonek z całych roślin.

Wartościowa pasza

Aby kukurydza była zdatna do podawania trzodzie chlewnej, należy przestrzegać kilku zasad. Kukurydza jest rośliną ciepłolubną, która powinna być siana w ogrzanej glebie. Za późny wysiew nie jest wskazany, będzie on negatywnie wpływał na jej plony. Termin zbioru kukurydzy powinien być poprzedzony obserwacją rośliny oraz jej poziomu wilgotności. W ostatnich latach, pogoda nie sprzyja uprawie kukurydzy – zimny i deszczowy maj powoduje nierówny rozrost, a suche i upalne miesiące letnie mają negatywny wpływ na zaziarnienie kolb.

Okresy intensywnych opadów powodują z kolei porażenie kolb i łodyg grzybami i rozwój mykotoksyn w kukurydzy. Grzyby nie tylko znacząco pogarszają jakość zbioru kukurydzy, ale także powodują  rozwój chorób u zwierząt i ludzi. Należy pamiętać także o tym, że mykotoksyny mogą powstać także wśród zebranych ziaren, podczas przechowywania.

Czy kukurydzę można uchronić przed zarażeniem  mykotoksynami?

Aby uchronić kukurydzę przed zarażeniem jej mykotoksynami, rolnicy powinni stosować się do wytycznych dobrej praktyki rolniczej. Przede wszystkim należy zadbać o stan  gleby przed siewem. Zbieranie kukurydzy warto przeprowadzić przy niskiej wilgotności powietrza i w krótkim czasie od momentu osiągnięcia dojrzałości ziarna.

Warto jest rozdrabniać resztki pożniwne, co utrudni zarodnikom grzybów rozwój. W czasie magazynowania ziaren kukurydzy należy pamiętać o odpowiedniej wilgotności pomieszczenia oraz wietrzeniu ziaren.  Nawożenie roślin minimalizuje infekcje – kukurydza lub azot i fosfor, należy tylko pamiętać o odpowiednich dawkach.

Jak mykotoksyny w kukurydzy wpływają na zwierzęta i ludzi?

Mykotoksyny są grzybami odpornymi na działanie środków chemicznych i wysokich temperatur. Nawet zakiszenie ziarna nie pozwala ustrzec kukurydzy przed toksynami. Kukurydza zanieczyszczona mykotoksynami wywołuje wiele chorób u zwierząt i ludzi. Wśród trzody chlewnej, mykotoksyny powodują zaburzenia rozrodu, nieregularne ruje, poronienia i zamieranie zarodków, mogą także odpowiadać za spadek odporności i poprzez przenoszenie z mlekiem matki wpływać na zatrzymanie wzrostu.

Część mykotoksyn przenosi się  na produkty pochodzenia odzwierzęcego i może wpływać na zdrowie ludzi. Mykotoksykoza u zwierząt – czyli choroby wywołane przez mykotoksyny w kukurydzy, mogą powodować następujące powikłania: spadek apetytu, światłowstręt, zaburzenia pracy wątroby i nerek, śledziony, płuc, układu nerwowego i odpornościowego, przewodu pokarmowego a także skóry. W niektórych przypadkach, skutkiem zakażenia grzybami z gatunku mykotoksyn może być śmierć. Oczywiście mykotoksyny w kukurydzy skutkują stratami ekonomicznymi – a co za tym idzie, stratami w gospodarce i rolnictwie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.