Loading...
Jedzenie

Uprawa kukurydzy i jej właściwości

Kukurydza

Majowie wierzyli, że pierwszy człowiek został ulepiony przez bogów z ciasta kukurydzianego. Kukurydza stanowiła podstawowe wyżywienie wielu starożytnych ludów Ameryki Środkowej. Do dzisiaj jest oprócz ryżu i pszenicy najważniejszą rośliną uprawną przeznaczoną do wyżywienia ludzi i zwierząt. Kukurydza także w żywieniu zwierząt jest bardzo ważnym zbożem, z uwagi na wysoką wartość energetyczną, wysoką zawartość witaminy E i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Kukurydzę można podawać zwierzętom hodowlanym w formie ziaren, kolb odkoszulkowanych i nieodkoszulkowanych lub kiszonek z całych roślin.

Wartościowa pasza

Aby kukurydza była zdatna do podawania trzodzie chlewnej, należy przestrzegać kilku zasad. Kukurydza jest rośliną ciepłolubną, która powinna być siana w ogrzanej glebie. Za późny wysiew nie jest wskazany, będzie on negatywnie wpływał na jej plony. Termin zbioru kukurydzy powinien być poprzedzony obserwacją rośliny oraz jej poziomu wilgotności. W ostatnich latach, pogoda nie sprzyja uprawie kukurydzy – zimny i deszczowy maj powoduje nierówny rozrost, a suche i upalne miesiące letnie mają negatywny wpływ na zaziarnienie kolb.

Okresy intensywnych opadów powodują z kolei porażenie kolb i łodyg grzybami i rozwój mykotoksyn w kukurydzy. Grzyby nie tylko znacząco pogarszają jakość zbioru kukurydzy, ale także powodują  rozwój chorób u zwierząt i ludzi. Należy pamiętać także o tym, że mykotoksyny mogą powstać także wśród zebranych ziaren, podczas przechowywania.

Kukurydza w diecie i jej właściwości
Źródło: Pexels.com

Czy kukurydzę można uchronić przed zarażeniem  mykotoksynami?

Aby uchronić kukurydzę przed zarażeniem jej mykotoksynami, rolnicy powinni stosować się do wytycznych dobrej praktyki rolniczej. Przede wszystkim należy zadbać o stan  gleby przed siewem. Zbieranie kukurydzy warto przeprowadzić przy niskiej wilgotności powietrza i w krótkim czasie od momentu osiągnięcia dojrzałości ziarna.

Warto jest rozdrabniać resztki pożniwne, co utrudni zarodnikom grzybów rozwój. W czasie magazynowania ziaren kukurydzy należy pamiętać o odpowiedniej wilgotności pomieszczenia oraz wietrzeniu ziaren.  Nawożenie roślin minimalizuje infekcje – kukurydza lub azot i fosfor, należy tylko pamiętać o odpowiednich dawkach.

Jak mykotoksyny w kukurydzy wpływają na zwierzęta i ludzi?

Mykotoksyny są grzybami odpornymi na działanie środków chemicznych i wysokich temperatur. Nawet zakiszenie ziarna nie pozwala ustrzec kukurydzy przed toksynami. Kukurydza zanieczyszczona mykotoksynami wywołuje wiele chorób u zwierząt i ludzi. Wśród trzody chlewnej, mykotoksyny powodują zaburzenia rozrodu, nieregularne ruje, poronienia i zamieranie zarodków, mogą także odpowiadać za spadek odporności i poprzez przenoszenie z mlekiem matki wpływać na zatrzymanie wzrostu.

Część mykotoksyn przenosi się  na produkty pochodzenia odzwierzęcego i może wpływać na zdrowie ludzi. Mykotoksykoza u zwierząt – czyli choroby wywołane przez mykotoksyny w kukurydzy, mogą powodować następujące powikłania: spadek apetytu, światłowstręt, zaburzenia pracy wątroby i nerek, śledziony, płuc, układu nerwowego i odpornościowego, przewodu pokarmowego a także skóry. W niektórych przypadkach, skutkiem zakażenia grzybami z gatunku mykotoksyn może być śmierć. Oczywiście mykotoksyny w kukurydzy skutkują stratami ekonomicznymi – a co za tym idzie, stratami w gospodarce i rolnictwie.

Właściwości kukurydzy

Kukurydza uzyskała sobie tak ogromną popularność na całym świecie z uwagi na swoje walory smakowe, ale i właściwości zdrowotne. Właściwości kukurydzy, które cenią sobie najbardziej jej smakosze, to niska kaloryczność produktu. Kukurydza kcal dla 100g świeżych ziaren rośliny dostarczają naszemu organizmowi 365 kcal, natomiast kukurydza z puszki kcal to równowartość 100 kcal. Kukurydza w puszce, w zależności od producenta, zawiera składniki, które mają wpływ zarówno na kaloryczność potrawy jak i jej indeks glikemiczny. Dodatki soli i cukru powinny zawsze zwracać naszą uwagę przy wyborze danej puszki. Kukurydza zawiera organicznie sporo cukru, zatem nie warto dodatkowo ją dosładzać.

Kukurydza stanowi wartościowe źródło dla wielu prozdrowotnych składników niezbędnych w naszej codziennej diecie, jest to np.:

  • potas,
  • sód,
  • wapń,
  • magnez,
  • żelazo,
  • miedź,
  • mangan,
  • fosfor,
  • cynk,
  • jod,
  • selen.

Gotowana kukurydza kcal

Zarówno kukurydza w puszce kcal jak i gotowana kukurydza kcal zawierają do 70% skrobi, ale też cenny dla naszej przemiany materii błonnik i białko roślinne. Zawierają również ważne witaminy z grupy B, witaminę D, E, K, A.

Dlaczego kukurydza powinna być stałym elementem naszej diety?

Właściwości kukurydzy
Źródło: Pexels.com

Ponieważ znajdujący się w jej składzie selen oraz witamina E i beta-karoten chronią nasz organizm przed działaniem wolnych rodników, tym samym zwiększając naszą odporność. Natomiast luteina oraz zeaksantyna – karotenoidy chronią plamkę żółtą oka przed zwyrodnieniami. Mąka kukurydziana nie zawiera glutenu, dlatego może być stosowana przez osoby nietolerujące gluten lub takie, które chcą go po prostu usunąć ze swojej diety. 

Kukurydza kcal – zastosowanie

Kukurydza z puszki kcal to najprostszy sposób jej wykorzystania w kuchni. Kukurydza to chyba najczęściej stosowany składnik wszelkich sałatek, zimnych i ciepłych. Produkt ten dodaje się do zup, wchodzi w skład farszu, sosu a nawet ciasta. W postaci mąki czy kaszki kukurydzianej wykorzystuje się ją do pieczenia placków, ale też mamałygi, polenty i tortilli. Z uwagi na swój niezwykle delikatny, lekko słodkawy, smak doskonale współgra z mnóstwem różnorodnych składników, podnosząc smak potrawy.

 Indeks glikemiczny kukurydzy

Amatorzy kukurydzy powinni jednak pamiętać, że kukurydza stoi dosyć wysoko we wszelkich tabelach klasyfikujących produkty spożywcze pod względem indeksu glikemicznego. Kukurydza w puszce kcal to IG 55, natomiast płatki kukurydziane pozycjonują się jeszcze wyżej, ich IG wynosi 81. Chociaż kukurydza zawiera sporo naturalnego cukru, szczególnie ta rosnąca w pełnym słońcu, jest to cukier naturalny dobrze przyswajany przez organizm, co nie znaczy, że kukurydzę mogą jeść bez ograniczeń osoby chore np. na cukrzycę. Wszystkie jednak walory kukurydzy przemawiają za tym, że potrawy z kukurydzą powinny na stałe wejść do naszego menu.

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.