Leki i suplementy

Woda mineralna a woda źródlana – poznaj różnice

Wylewająca się woda z butelki

Woda powinna stanowić podstawowy element naszej diety. Jej niedobory wiążą się z poważnymi konsekwencjami, w tym mogą prowadzić do śmierci. Najczęściej nie zastanawiamy się, po jaką wodę sięgamy, tymczasem ma to spore znaczenie.

Półki sklepowe aż uginają się od różnego rodzaju butelek z wodą. Kiedy przyjrzymy im się nieco bliżej, okaże się, że bardzo się od siebie różnią. Przede wszystkim wodę możemy podzielić na dwie podstawowe kategorie: wodę mineralną i wodę źródlaną. Czasem określeń tych używa się zamiennie, ale w praktyce oznaczają one coś zupełnie innego. Wspólną cechą jest to, że wydobywa się je ze znajdujących się pod ziemią źródeł i nie ma potrzeby ich uzdatniania.

Cechy wody mineralnej

W wodzie mineralnej jest duże stężenie minerałów. Są one na poziomie co najmniej 500-1000 mg/l. Oprócz tego, w jej składzie powinien być co najmniej jeden pierwiastek lub związek o takim stężeniu, by korzystnie działał na nasz organizm. W zależności od tego, jaki jest skład wody mineralnej, można mówić o wodach magnezowych, fluorkowych, jodkowych itd. Po wody mineralne powinniśmy sięgać nie tylko wtedy, kiedy chcemy uzupełniać płyny, ale także po to, by wyrównać niedobory i deficyty pierwiastków. To prosta suplementacja bez wspomagania się preparatami z apteki. Wody mineralne można podzielić na wody nisko, średnio i wysokomineralizowane. Każda woda mineralna ma inny charakterystyczny smak, zależny od zawartych w niej minerałów.

Czym od mineralnej różni się woda źródlana?

W przeciwieństwie do wody mineralnej woda źródlana ma znacznie mniej, bo poniżej 500 mg/l minerałów. To bogactwo składu mogłyby przyciągać do wody mineralnej, dlaczegóż więc sięgać po wodę źródlaną? Prawda jest taka, że duża dawka minerałów nie zawsze jest wskazana. Kiedy intensywnie trenujemy, razem z potem wydalamy pierwiastki, więc wtedy rzeczywiście trzeba je uzupełniać. Tak samo, jeśli w naszej diecie są pewne niedobory. Ale nadmiar minerałów może być szkodliwy. Źle wpływa na osoby starsze, dzieci, czy borykających się z problemami z żołądkiem lub nerkami. Woda źródlana jest znacznie bardziej uniwersalna. Możemy ją nie tylko pić, ale bez obaw dodać podczas gotowania do potraw, ponieważ nie zmieni ich smaku. Zastąpi też wodę bieżącą, kiedy będzie chwilowa awaria kranu.

Dla kogo woda mineralna?

Przykładem wody mineralnej o średniej zawartości minerałów jest naturalna woda mineralna Kinga PienińskaMa orzeźwiający smak z niewielką ilością bąbelków, jednak wciąż jest bardzo delikatna. W niewielkich ilościach mogą ją pić wszyscy, jednak jest szczególnie zalecana osobom, które prowadzą aktywny tryb życia, uprawiają sporty i potrzebują maksymalnego nawodnienia. Wody średniozmineralizowane oraz wysokomineralizowane zapewniają osobom aktywnym fizycznie i sportowcom niezbędne minerały, które mają pozytywny wpływ na stan zdrowia. Codzienne nawadnianie organizmu jest ważne, ale trzeba to robić świadomie. Pamiętajmy zatem, że nadmierne picie wody mineralnej w przypadku mało aktywnego trybu życia może być szkodliwe, szczególnie dla kobiet w ciąży, osób starszych i dzieci.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.