Loading...
JedzenieUroda

Wypróbuj zdrowy chlebek bananowy fit bez cukru!

Chlebek bananowy w wersji fit

Słodkie i puszyste ciasto, które jest nie tylko smaczne, ale jednocześnie zdrowe i niskokaloryczne – brzmi jak marzenie? Jest to jednak marzenie łatwe do spełnienia! Zdrowy chlebek bananowy fit to ulubieniec każdej osoby dbającej o sylwetkę! Dowiedz się, jak zrobić zdrowy chlebek bananowy. Poznaj
przepis na chleb bananowy fit!

Chlebek bananowy dietetyczny

Chlebek bananowy dietetyczny ten to tak naprawdę fit ciasto bananowe, ale z powodzeniem można go używać jako bazę pod kanapkę, do smarowania kremowym serkiem, smalcem z fasoli czy domowym hummusem. Sprawdzi się idealnie na śniadanie, jako przekąska po treningu czy na podwieczorek. Od zwykłego ciasta bananowego odróżnia go użycie zdrowszych zamienników takich produktów jak cukier rafinowany czy mąka pszenna, dzięki czemu ma też mniej kalorii. Jest bogaty w składniki odżywcze i zawiera wapń, witaminę A, witaminę C, żelazo, magnez, potas, cynk, witaminy B1, B2, B6, B12, witaminę D oraz kwas foliowy. Trudno w to uwierzyć? To dzięki dużej ilości bananów w przepisie, które dają też ekstra bananowy smak i cudowną wilgoć, dzięki czemu chlebek rozpływa się w ustach.

Przepisy na chlebek bananowy fit

Poniżej przedstawiamy dwa sprawdzone przepisy na chleb bananowy fit w wersji z mąką lub bez. Obie wersje nie zawierają sypkiego cukru i przy drobnych modyfikacjach można zrobić z nich chlebki wegańskie i bezglutenowe. Oba przepisy możesz urozmaicić, dodając swoje ulubione dodatki: orzechy, suszoną żurawinę, czarnuszkę czy słonecznik.

Chlebek bananowy fit z mąką pełnoziarnistą bez cukru

W tym przepisie możesz zastąpić miód każdym płynnym słodzikiem pochodzenia roślinnego jak syrop klonowy czy syrop z agawy; a mleko wodą lub mlekiem roślinnym.

Składniki:

  • 3 bardzo dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 220 g mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 75 g rozpuszczonego oleju kokosowego, oliwy z oliwek lub innego oleju o neutralnym smaku
  • 170 g miodu, lub syropu klonowego
  • 1/4 kubka wody, lub mleka (może być roślinne)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cynamonu

Przygotowanie chlebka bananowego fit:

Pamiętaj: jeśli używasz oleju kokosowego, wszystkie produkty muszą być w temperaturze pokojowej, ponieważ olej kokosowy przy zetknięciu z zimnym płynem stwardnieje.

  1. Piekarnik nastaw na 165 stopni. Keksówkę 23 cm x 13 cm albo podobną nasmaruj tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Przy użyciu widelca banany dobrze ugnieć na papkę.
  3. W dużej misce mikserem ubij olej z miodem. Dodaj jajka, banany i wodę lub mleko, krótko wymieszaj. Dodaj sodę, ekstrakt z wanilii, sól oraz cynamon i miksuj do połączenia w jednolitą masę.
  4. Zamień mikser na drewnianą łyżkę i dosypując po trochu mąkę do masy, mieszaj do połączenia się składników. W gotowym cieście mogą być niewielkie grudki. Jeśli dodajesz jakieś dodatkowe składniki jak orzechy czy żurawina należy je dodać na tym etapie.
  5. Masę przelej do natłuszczonej foremki i posyp delikatnie cynamonem.
  6. Piecz około 55-60 minut – możesz sprawdzić za pomocą drewnianego patyczka czy ciasto jest już gotowe.
  7. Odstaw chlebek w foremce do ostygnięcia na około kwadrans. Przy wyjmowaniu ciasta może się okazać, że będzie trzeba delikatnie oddzielić je od foremki za pomocą noża. Po wyjęciu ciasta z foremki odstaw je do ostygnięcia na kratce.

I gotowe! Możesz już rozkoszować się wspaniałym i aromatycznym chlebkiem bananowym fit, którego kromka ma tylko 233 kalorie. Jeśli jednak uważasz, że powinien ich mieć jeszcze mniej, wypróbuj nasz drugi przepis na chlebek bananowy fit, który nie tylko nie zawiera cukru, ale również pozbawiony jest mąki pszennej.

Chlebek bananowy fit bez mąki pszennej i cukru

Upieczony chlebek bananowy fit
Źródło: Freepik.com

Robi się go równie ekspresowo, nie zawiera cukru oraz mąki pszennej i do jego wykonania potrzebna jest niewielka ilość tłuszczu. Jeśli do jego przygotowania użyjesz płatków bezglutenowych, będzie również bezglutenowy.

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany + jeden do dekoracji
  • 2 jajka
  • 3 łyżki miodu lub innego słodkiego syropu np. syropu z agawy
  • 230 g płatków owsianych, mąki owsianej lub mąki orkiszowej
  • 70 g oleju kokosowego (lub innego o neutralnym smaku)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki cynamonu

Przygotowanie chlebka bananowego fit:

  1. Piekarnik nastawiamy na 185 stopni. Keksówkę 23 cm x 13 cm albo podobną nasmaruj tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Jeśli używasz płatków, to w blenderze należy zmielić je na mąkę.
  3. W dużej misce trzy banany rozgniatamy dokładnie na papkę. Dodajemy jajka i miód lub inny syrop i miksujemy całość przez chwilę. Dodajemy mąkę lub zblendowane płatki, cynamon, olej i proszek do pieczenia, następnie krótko miksujemy do połączenia składników. Masa powinna być dość gęsta.
  4. Ciasto przekładamy do przygotowanej wcześniej keksówki. Na wierzchu układamy plasterki banana lub całego banana przekrojonego na pół.
  5. Pieczemy chlebek przez około 35-40 minut – możemy sprawdzić drewnianym patyczkiem czy jest gotowy.
  6. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy chlebek wciąż znajdujący się w formie do ostygnięcia przez około kwadrans, a następnie wyjmujemy go z keksówki i odstawiamy na kratkę do dalszego stygnięcie.

Ten chlebek bananowy dietetyczny ma tylko 100 kcal na kromkę!

Zdrowy chlebek bananowy – Kilka dodatkowych porad:

Używaj bardzo dojrzałych bananów – im dojrzalsze tym będą słodsze i łatwiej będzie je zgnieść. Jak rozpoznać czy banany są już w odpowiednim stanie? Dojrzałe banany będą mało jędrne i będą mieć ciemne plamy na skórce – nie znaczy to, że są zgniłe, tylko że idealnie nadają się do przygotowania fit ciasta bananowego!

Jeśli nie masz bardzo dojrzałych bananów, tylko świeżo kupione żółte, jest sposób, żeby przygotować je do pieczenia chlebka bananowego fit. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i włóż do niego, na papierze do pieczenia, nieobrane banany na 9-8 minut, aż ich skórka ściemnieje. Po wyjęciu będą dużo łatwiejsze do rozgniecenia.

Gotowe fit ciasto bananowe może stać 2-3 dni w temperaturze pokojowej, 5 do 7 dni w lodówce i do 3 miesięcy w zamrażalniku. Przed zamrożeniem warto ciasto wcześniej pokroić, żeby móc później rozmrażać tylko pojedyncze kromki.

Możesz zastąpić jajka wegańskim zamiennikiem jak na przykład zaparzone siemię lniane, żeby uzyskać w pełni wegański chlebek bananowy fit.

Autor:
Aleksandra – z wykształcenia dietetyk, z zawodu instruktorka fitness i zumby

Źródło:

  • T. Cutter, Healthy Baking: Cakes, Cookies + Raw, The Healthy Chef Pty Ltd, 2017.
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.