Dom i rodzinaJedzenie

Z czego robiony jest miód spadziowy i jakie ma właściwości?

Właściwości miodu spadziowego

Miód spadziowy to jeden z najsłodszych produktów, jednak w odróżnieniu od cukierków oraz ciasteczek jego spożycie wpływa niezwykle korzystnie na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Miód spadziowy – z czego powstaje, w jaki sposób go rozpoznać i jakie ma właściwości lecznicze?

Miód spadziowy, z czego powstaje?

Miód spadziowy, w odróżnieniu od popularnych miodów nektarowych, nie jest produktem, który powstaje z nektaru kwiatów, tylko ze spadzi.

Czym jest jednak spadź? To przetworzony przez owady sok zarówno z iglastych, jak i liściastych drzew. Owady, które żerują na gałęziach, liściach oraz igłach drzew przetwarzają, a następnie wydalają sok roślinny w postaci bardzo słodkiego płynu, którego krople osiadają na liściach. Słodycz ta zaczyna wabić pszczoły, które zbierają z liści znajdujący się na nich płyn i transportują go wprost do ula. Pod wpływem procesu fermentacji z czasem zaczyna powstawać miód spadziowy, który można podzielić na dwa rodzaje, a mianowicie na miód spadziowy liściasty oraz iglasty.

Miód spadziowy jak rozpoznać?

Miód spadziowy, jak rozpoznać go na tle innych miodów? Wiele osób zastanawia się nad tym zagadnieniem, ponieważ widząc na sklepowych półkach całą gamę różnych miodów, może mieć z tym spory problem. Wyjaśniamy zatem z czego jest miód spadziowy i jak do rozpoznać.

Miód spadziowy jest dosyć lepki i ma gęstszą konsystencję niż miód nektarowy. Wszystko to wpływa również na wagę produktu, ponieważ miody spadziowe są znacznie cięższe od miodów nektarowych. Miód spadziowy charakteryzuje się wonią żywicy oraz igliwia, dlatego też nie sposób pomylić go z innym miodem. Na sklepowych półkach możemy znaleźć dwa rodzaje miodu spadziowego, a mianowicie miód iglasty oraz miód liściasty. Ten pierwszy ma łagodniejszy smak i dosyć ciemny kolor, a do tego nie jest zbyt słodki i można wyczuć w nim gorzkawy posmak. Z kolei miód spadziowy liściasty ma żółtawe zabarwienie, jednak pod wpływem działania światła oraz tlenu jego barwa staje się ciemniejsza. Ma dosyć specyficzny smak, który nie każdej osobie może przypaść do gustu.

Miód spadziowy i jego wartości odżywcze

Miód spadziowy to niezwykle wartościowy produkt z punktu widzenia naszego zdrowia, ponieważ w odróżnieniu od miodów nektarowych zawiera on znacznie większą ilość cennych dla naszego organizmu biopierwiastków. W jego składzie możemy znaleźć wapń, sód, potas, magnez, fosfor, mangan, cynę, srebro, wanad oraz molibden.

Bogaty jest również w:

  • aminokwasy,
  • białka,
  • enzymy
  • nieznaczne ilości witamin A, B2, B6, C, PP oraz K.Miód spadziowy właściwości
      Źródło: Pexels.com

Miód spadziowy właściwości

Miód spadziowy właściwości leczniczych ma dosyć dużo, dlatego też znalazł bardzo szerokie zastosowanie w naturalnej medycynie. Spożycie miodu spadziowego pomaga wyregulować pracę naszego serca, obniża zbyt wysokie ciśnienie, a także wpływa na poprawę krążenia krwi. Zmniejsza ponadto trujący wpływ na nasz organizm picia kawy i alkoholu, a także palenia papierosów.

Miód ten przyspiesza również proces gojenia się ran, odmrożeń i oparzeń, wpływa na prawidłową pracę nerek, wykazuje działanie uspokajające, a także walczy z problemem bezsenności. Miód spadziowy idealnie sprawdza się w trakcie przeziębienia, ponieważ wykazuje działanie wykrztuśne i łagodzi uporczywy kaszel. Świetnie wzmacnia odporność naszego organizmu, a także wykazuje właściwości odtruwające. Powinny go zatem spożywać w szczególności osoby, które na co dzień pracują w szkodliwych warunkach.

Z powodzeniem można nim zastąpić cukier, ponieważ zawiera od niego znacznie mniej kalorii, dzięki czemu bardzo dobrze sprawdza się jako naturalny i pełny wartości odżywczych słodzik. Wykorzystując jednak miód do słodzenia napoi, musimy pamiętać o tym, aby nie dodawać go do gorących napoi, ponieważ traci on wówczas wszystkie swoje prozdrowotne właściwości. Na jego bazie możemy przygotowywać lecznicze syropy, które w trakcie przeziębienia stanowią naturalny antybiotyk (miód spadziowy z powodzeniem możemy łączyć z cebulą lub czosnkiem, które idealnie sprawdzają się do łagodzenia uporczywego kaszlu w trakcie przeziębienia i grypy).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.