Loading...
Jedzenie

Z czym jeść pieczywo chrupkie?

chrupkie pieczywo

Kruche, bogate w ziarna, pyszne! Pieczywo chrupkie ma wielu fanów. Jest wygodne, nie czerstwieje jak ulubione kajzerki i można się nim delektować zarówno na słono, jak i na słodko. Z czym jeść pieczywo chrupkie i jak wybrać to najlepsze? Czy skład ma znaczenie i czego lepiej unikać? Podpowiadamy!

Jakie pieczywo chrupkie będzie najlepsze?

W sklepach znajdziemy szeroki asortyment pieczywa chrupkiego, wafli ryżowych i innych zamienników chleba oraz bułek. Najlepiej wybrać to przygotowane na naturalnym zakwasie, wypiekane według tradycyjnych metod. Warto także zwrócić uwagę na skład produktu, który wybieramy. Powinny znaleźć się w nim najlepsze gatunkowo mąki, pełne ziarna oraz aromatyczne dodatki. To właśnie one nadają pieczywu chrupkiemu wyjątkowy smak. Dzięki odpowiednio skomponowanym i oryginalnym dodatkom, pieczywo chrupkie nigdy się Wam nie znudzi. Analizując skład, zwróćmy uwagę na to, by kupowane przez nas zamienniki chleba nie posiadały barwników i konserwantów.

Kiedy i gdzie jeść pieczywo chrupkie?

Tego rodzaju pieczywo sprawdzi się świetnie jako zamiennik chleba w trakcie śniadania czy kolacji. Jest idealne na lunch, ponieważ dzięki zawartym w nim węglowodanom, syci i dodaje energii. Kiedy najbardziej przydaje się pieczywo chrupkie?

  • W pracy oraz na uczelni. Jest genialnym i szybkim rozwiązaniem dla osób żyjących w ciągłym biegu.
  • Na wycieczce. Sprawdzi się jako suchy prowiant w górach i nad morzem. Zmieści się do plecaka i torebki, zaspokajając w razie potrzeby Wasz mały bądź większy głód.
  • W lunchboxie dla malucha. Pieczywo chrupkie to zdrowa przekąska dla najmłodszych. Idealnie komponuje się z różnego rodzaju pastami kanapkowymi i sezonowymi warzywami.
  • Na imprezie. Można je podawać solo lub z dodatkami, na słodko i na słono. Jest lekkie i pożywne, więc przez cały wieczór będziecie mieć dużo energii.chrupkie pieczywo obok masła

Pomysły na posiłki

Pieczywo chrupkie to rozwiązanie, które daje nam szeroki wachlarz możliwości jak chodzi o jego podanie. Możemy je jeść na słodko lub na słono. Na śniadanie, deser bądź kolację. Jedynym co nas ogranicza jest nasza wyobraźnia.

Pieczywo chrupkie na śniadanie

Omlet ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi w towarzystwie pieczywa chrupkiego o smaku dyni i sera – brzmi jak śniadanie mistrzów! W takim razie zaczynamy! Na patelni rozpuszczamy masło klarowane, a następnie wrzucamy liście szpinaku i czekamy aż stracą swoją objętość. Dodajemy pomidorki koktajlowe. W oddzielnej miseczce roztrzepujemy jajka i dodajemy ulubione przyprawy. Masę jajeczną wylewamy na patelnię i przykrywamy. Gdy omlet się zetnie, przewracamy go i smażymy około minuty z drugiej strony. Na omlet możemy dołożyć jeszcze odrobinę świeżego szpinaku i ulubiony ser. Parmezan pasuje idealnie, a dodatkowo będzie cennym źródłem wapnia. Omlet składamy na pół, żeby dodany do środka ser się rozpuścił, a następnie wykładamy na talerz w towarzystwie pieczywa chrupkiego. Takie połączenie komponuje się świetnie i doda Wam siły na cały dzień. Jajka oraz parmezan będą źródłem białka, masło na którym smażymy nasz omlet to źródło tak cennych, szczególnie w diecie kobiet tłuszczy, natomiast pieczywo uzupełni nasze danie o węglowodany. Pychota!

chrupkie pieczywo na stole

Pieczywo chrupkie na deser

Przygotowując pieczywo chrupkie na deser wybierajmy to neutralne, bez dodatków sera czy pomidorów. Idealnie sprawdzi się np. pieczywo chrupkie Chrupak 3 Ziarna. Można je podać na słodko w formie kanapek. Nasze ulubione połączenie to kanapki z kremem czekoladowym i truskawkami, masłem orzechowym i bananem lub twarogiem i miodem. Pieczywo chrupkie sprawdzi się także jako zdrowy zamiennik granoli. Wystarczy, że pokruszycie je w dłoniach i wsypiecie do miseczki. Dodajcie 4 łyżki jogurtu naturalnego bądź kokosowego, surowe kakao, odrobinę miodu, syropu z agawy lub innego słodzidła i świeże owoce. Będziecie zachwyceni!

Pieczywo chrupkie na kolacje

Lekkie kanapki z pieczywa chrupkiego będą idealną opcją przed snem. Nie będziecie dzięki nim głodni, ale też bez problemu zaśniecie. Proponujemy podać je z serkiem białym, wędzonym łososiem i rukolą. Inną propozycją jest połączenie pieczywa chrupkiego z hummusem, świeżą papryką i ogórkiem. Jeśli lubicie soczyste, pełne smaku, sezonowe warzywa. To opcja dla Was!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.