Loading...
Jedzenie

Źródła magnezu w jedzeniu

dieta pudełkowa

Masz kłopoty z koncentracją, snem, skurcze mięśni, wrażenie ciągłego przemęczenia? To może być brak magnezu w diecie! Zanim sięgniesz po suplementy diety, zwróć uwagę na jedzenie z dużą zawartością magnezu!

Magnez to jeden z makropierwiastków niezbędnych do przeprowadzania nawet 300 funkcji biochemicznych w naszym organizmie. Odpowiada przede wszystkim za prawidłową pracę serca, przewodnictwo nerwowe, a co za tym idzie – wspomaga prawidłowe działanie mózgu, wspiera pamięć i koncentrację, łagodzi nadciśnienie. To dzięki magnezowi nasze mięśnie są zdolne do wysiłku i łatwiej się po nim regenerują. Charakterystycznym objawem niedoboru magnezu są drgania powiek. Dzięki wychwyceniu tego symptomu można łatwo zareagować i włączyć do swojej diety jedzenie z dużą zawartością magnezu.

Kiedy można spodziewać się niedoborów magnezu?

Poprzez niewłaściwy, zbyt dynamiczny tryb życia, wiele osób  cierpi na braki magnezu w diecie. Duże ilości wypijanej kawy czy alkoholu powodują zwiększenie częstotliwości wydalania moczu, a to sprawia, że wypłukiwane są razem z nim ważne dla życia pierwiastki.

Oprócz tego ciężka praca fizyczna, dużo stresu na co dzień, intensywna praca umysłowa (na przykład studentów w trakcie sesji), a nawet niewłaściwie prowadzone odchudzanie doprowadza do tego, że nie tylko zubożamy swoje jadłospisy jedząc byle co, ale również pozbywamy się dostarczonego sobie z dietą magnezu.

Gdzie szukać magnezu? Źródła magnezu w jedzeniu.

Najważniejsze źródła magnezu to orzechy, kasze, owoce morza, czekolada, pełne ziarna, banany, jajka, mleko, natka pietruszki. Również pijąc wodę wysokozmineralizowaną można uzupełnić niedoboru magnezu w diecie.

Niestety, dieta zachodnia, którą spożywa się w krajach wysoko rozwiniętych, jest pełna przetworzonych ziaren, tłustego mięsa i cukrów prostych, przez co brakuje w niej pełnowartościowych źródeł magnezu. Rzadko sięgamy po orzechy różnych gatunków czy pestki dyni jako przekąski, a zamiast nich na naszych talerzach częściej lądują słodycze i chipsy. Ryby i owoce morza, a także gruboziarniste kasze stanowią prawdziwą rzadkość w naszej diecie. Wynika to głównie z braku czasu na zdrowe gotowanie. Na szczęście można temu zaradzić zamawiając catering dietetyczny Prima Food.

Jak catering żywieniowy dba o właściwą podaż magnezu?

W cateringu żywieniowym otrzymujesz zbilansowaną dietę, nie tylko pod względem kalorii, ale przede wszystkim składników odżywczych. Dzięki niej masz pewność, że dostarczasz sobie każdego dnia po trochu produktów z rożnych pięter piramidy pokarmowej, i to w odpowiednich proporcjach. Prima Food Catering oferuje zróżnicowane jadłospisy, w których na próżno szukać rafinowanej mąki czy cukru, za to głód zaspokajają produkty pełnoziarniste, orzechy, pestki, nasiona, świetnie przyrządzone warzywa i owoce, ryby i wysokiej jakości oleje roślinne. Dieta taka jest nie tylko smaczna, ale również kolorowa i zróżnicowana – tak, aby nigdy nie brakowało w niej różnorodnych źródeł magnezu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.