Loading...
Jedzenie

Sushi dla początkujących – dlaczego warto pójść do restauracji?

Sushi leży na talerzu w restauracji

Artykuł partnera.

Sushi jest japońskim przysmakiem, którego fenomen zdążył na przestrzeni lat rozsławić się na całym globie. Danie to charakteryzuje się alternatywnym wyglądem i niezastąpionym smakiem, przez co chętnie kosztują go ludzie wywodzący się z różnych kultur i narodowości. Istnieje jeszcze inna grupa, która w dużej mierze obawia się testowania jedzenia serwowanego w tej formie. Być może jest to kwestia braku odpowiedniego podejścia bądź po prostu nieprzepadania za jakimś składnikiem. W poniższym wpisie położymy jednak nacisk na zaletach sushi oraz uzasadnimy, dlaczego warto skosztować go głównie w restauracji.

Czym jest sushi?

Raczej każdy z nas widział w swoim życiu sushi. Niejednokrotnie jest ono dostępne nawet w sklepach spożywczych, czego nie do końca zalecamy próbować za pierwszym razem. To nic innego jak specjalnie przyrządzony ryż, zawinięty przeważnie w wodorosty Nori i wyposażony o przeróżne dodatki. Sushi podawane jest w małych kawałkach, dzięki czemu konsument będzie w stanie zjeść więcej przeróżnych rodzajów, zanim całkowicie się naje.

Wiele osób uważa, że podstawowym składnikiem tego japońskiego przysmaku jest ryba w odmiennych formach. Nie jest to absolutnie prawda. To jedynie dodatek mogący, ale nie muszący znaleźć się w poszczególnych kawałkach.

Gdzie najlepiej skosztować sushi?

Od razu mówimy, że najlepszym miejscem na spróbowanie tego japońskiego dania jest specjalna restauracja. Chociażby w Warszawie istnieje wiele tego typu placówek, z których jedną może być Oto-sushi. Trzeba jednak przyznać, że każda restauracja sushi w Warszawa odznacza się nieco innym menu, gdyż ilość rodzajów tej potrawy jest ogromna. Ciężko byłoby zmieścić wszystkie na jednej karcie, dlatego na bardziej wyszukane odmiany warto wybierać się do różnych miejsc.

Wyjątkiem są podstawowe rodzaje, których to właśnie początkujący smakosze powinni skosztować najpierw. Mowa tu chociażby o odmianie Maki, Futomaki czy Nigiri. To właśnie tak wyglądające formy mogą kojarzyć się nam najbardziej z tym daniem, a bardziej kombinowane kawałki lepiej zostawić sobie na następną wizytę. Raczej nie zaleca się początków z sushi w formie zamawianych z najtańszych barów kawałków bądź też kupowanych w sklepie spożywczym pudełek. Może się to skończyć złą opinią o tym jedzeniu, wystawioną jeszcze przed poznaniem jego rzeczywistego smaku.

Kobieta je sushi

Dlaczego warto spróbować tej potrawy?

My jako ludzie mamy tendencję do próbowania nowych rzeczy. Nie bez powodu kuchnie różnych regionów są rozlokowane po całym świecie, a wymienianie się przepisami na różnorodne potrawy leży w naszej naturze. To głównie z tego powodu warto spróbować chociażby sushi. Poza tym, nie jest to żadna forma fast-food’a, a pełnowartościowy posiłek, którym rzeczywiście można się łatwo najeść. Smak samego sushi również powinien pozostać w nas na bardzo długo. Większość osób z początku sceptycznie nastawionych do japońskiego jedzenia, po jego spróbowaniu decyduje się wrócić po więcej. Oczywiście, takie zachowanie nie występuje u wszystkich, jednak nikt z nas nie przekona się o tym, dopóki nie przetestuje tego sam na sobie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.