Jedzenie

Ksylitol – co przygotujesz z jego użyciem? Przepis na jesienne ciasto

Dla fanów wszystkiego co słodkie dzień bez cukru może okazać się prawdziwym wyzwaniem. Co zrobić jeśli ze względów zdrowotnych musimy na stałe wyeliminować lub mocno ograniczyć spożycie białego cukru? Rozwiązaniem tego problemu jest sięgnięcie po naturalne substancje słodzące. Jedną z nich jest cukier brzozowy, szerzej znany jako ksylitol.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • czym dokładnie jest ksylitol
  • jakie właściwości posiada
  • dla kogo jest szczególnie polecany
  • a także poznasz przepis na pyszne ciasto słodzone ksylitolem

Czym jest ksylitol?

Określanie ksylitolu mianem cukru brzozowego jest dość nieprecyzyjne. Pod względem chemicznym bowiem nie jest on zaliczany do grupy cukrów, a alkoholi cukrowych (tzw. polioli). Ich wspólna cechą jest niska kaloryczność oraz fakt, że w organizmie są one metabolizowane bez użycia insuliny.

Ksylitol na skalę przemysłową jest pozyskiwany z kory brzozy, ale w przyrodzie występuje także w grzybach, kolbach kukurydzy i niektórych owocach. Ma on postać białych, drobnych kryształków o intensywnie słodkim, lekko miętowym smaku.

Ksylitol i jego właściwości

Jak już wcześniej wspomniano, ksylitol to produkt o niskiej kaloryczności – jego 1 g dostarcza zaledwie 2,4 kcal. Ten fakt z pewnością docenią osoby dbające o linię i dążące do wymarzonej sylwetki. Ważną właściwością ksylitolu jest także jego niski indeks glikemiczny oraz fakt, że jego metabolizm przebiega bez udziału insuliny, co ma szczególne znaczenie w przypadku diabetyków i osób z insulinoopornością.

Coraz więcej wyników naukowych badań potwierdza także prozdrowotne właściwości kyslitolu. Przypisuje mu się m.in. działanie przeciwpróchnicze, bakteriobójcze a także zdolność do zwiększenia wchłaniania wapnia.

Co można przygotować z użyciem ksylitolu?

Ksylitol bez problemu w naszej codziennej diecie może zastąpić biały cukier i nie zaburzy naszego zdrowego stylu życia. Sprawdzi się on do słodzenia kawy czy herbaty, przygotowywania deserów czy pieczenia ciast.

Jesienne ciasto z jabłkami, cynamonem i orzechami włoskimi (słodzone ksylitolem)

Składniki:

  • 250 g ksylitolu
  • 4 jajka
  • 225 ml oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 g rodzynek
  • 30 g orzechów włoskich
  • 30 g płatków owsianych
  • 275 mąki pszennej
  • 3 jabłka

Przepis:

  1. Jajka ogrzej w pokojowej temperaturze. Piekarnik nagrzej do 170°C. Dno tortownicy (o średnicy ok. 20 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Jabłka obierz i pokrój w grube plastry. Jajka ubijaj z dodatkiem cukru, aż podwoją swoją objętość.
  3. Cienkim strumieniem dodawaj olej cały czas ubijając.
  4. Do oddzielnej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę, płatki owsiane i cynamon. Wymieszaj i dodaj do ubitych jajek.
  5. Ciasto przełóż do tortownicy, posyp rodzynkami i ułóż pokrojone jabłka. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. półtorej godziny (do suchego patyczka). Pod koniec pieczenia polej dwoma łyżkami miodu.

One comment
  1. Maria

    Ksylitol jest idealnym zamiennikiem cukru, dla osób borykających się z cukrzycą. Zresztą odkąd go używam, sama czuje się lepiej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.