Loading...
Jedzenie

Grejpfrut – magiczny owoc na odchudzanie

Żółty i czerwony grapefruit

Odżywcze właściwości grejpfruta są powszechnie znane. Od wielu lat docenia się także jego wpływ na proces odchudzania. Coraz częściej pojawia się jednak pytanie – czy dieta grejpfrutowa jest na pewno zdrowa?

Skąd się bierze popularność grejpfruta? 

Żółty owoc o charakterystycznym, cierpkawym posmaku był pierwotnie uprawiany w Indiach a od pocz. XIX wieku także na Florydzie. Ogromną popularność grejpfrut zawdzięcza walorom smakowym, właściwościom odżywczym i odchudzającym. Pierwsze diety z grejpfrutem w roli głównej datuje się na lata 30. XX wieku (2). Obecnie owoc ma szerokie zastosowanie jako składnik zdrowej diety, docenia się jego właściwości antyoksydacyjne i antybakteryjne – stąd szerokie zastosowanie w kosmetyce.

Grejpfrut – kalorie i wartości odżywcze

Grejpfrut to prawdziwa bomba witaminowa, bogata w zestaw składników odżywczych. Dodajmy jednak, że zawartość witamin zależy od gatunku owocu i warunków uprawy. Jeden owoc grejpfruta czerwonego zaspokaja prawie 70% dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę C i zawiera aż 250 mg potasu (1). Czysty, świeżo wyciśnięty sok z grejpfruta (100 g) zawiera średnio (3): od 37-42 kcal, do 40 mg kwasu askorbinowego, 162 mg potasu, 15 mg fosforu, 9 mg wapnia, 0,2 mg żelaza, 0,02 mg ryboflawiny, 0,04 mg tiaminy i zaledwie 0,1 g tłuszczu! Owoce są bogatym źródłem antyoksydantów i likopenu, wykazującego właściwości antynowotworowe (3).

Grejpfrut a odchudzanie – czy dieta grejpfrutowa jest bezpieczna?

Opinie na temat diety grejpfrutowej są podzielone (2). W pierwotnym wydaniu dieta odchudzająca z grejpfrutem w roli głównej była bardzo restrykcyjna. Trwała 10 dni i wymagała spożycia dużej ilości wody, ograniczenia cukrów oraz znacznego ograniczenia dziennego spożycia kalorii (poniżej 1000 kcal dziennie). Na szczęście współczesna wersja tej diety znacznie różni się od pierwotnej.

Dietetycy przestrzegają przed traktowaniem grejpfruta jako „cudownego” lekarstwa na otyłość. Z pewnością warto uwzględnić go w swojej diecie ze względu na niezwykle bogatą zawartość składników odżywczych i antyoksydantów. Spożycie połówki grejpfruta bezpośrednio przed posiłkiem (np. śniadaniem lub lunchem) obniży łaknienie i dostarczy niezbędnych witamin (2). Sok z grejpfruta ma też działanie antybakteryjne i może przyspieszać detoks organizmu. Pamiętajmy jednak, że spożycie owoców powinno być elementem przemyślanej diety, dopasowanej do indywidualnych wymagań naszego organizmu.

Uwaga na interakcje grejpfruta ze spożywanymi lekami

Jeżeli regularnie zażywamy leki, skomponowanie diety z grejpfrutem w roli głównej może wymagać konsultacji z dietetykiem. Cytrusy mają wpływ na niektóre farmaceutyki – mogą m.in. zmieniać działanie antydepresantów i leków na nadciśnienie tętnicze (1). Wątpliwości odnośnie komponowania diety z wykorzystaniem cytrusów – przy jednoczesnym zażywaniu określonych leków – należy skonsultować się z lekarzem.

Przeczytaj więcej na temat zdrowia na adamed.expert

Źródła:

(1) Kiani J, Imam S. Medicinal importance of grapefruit juice and its interaction with various drugs. Nutrition Journal. 2007;6:33

(2) Davis S. The Grapefruit Diet. https://www.webmd.com/diet/a-z/grapefruit-diet Dostęp: 19.10.2018

(3) Sarker S, Tun K, Eva E. at al. Grapefruit Juice: Nutritional Values and Drug Interactions. Int J Intg Med Sci. 2015;2(10):186-189

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.