U osób z Grupą Krwi B, zaprzestanie spożywania żywności zawierającej toksyczne lektyny jest równoznaczne z bezproblemowym kontrolowaniem własnej wagi. Osoby takie nie mają żadnych problemów z tarczycą ani trawieniem. Jedyne czego potrzebują, to trzymanie się określonej diety dla własnej grupy krwi. Odpowiednia konsumpcja produktów mlecznych pomaga tym osobą w osiągnięciu równowagi metabolicznej.
Żywność sprzyjająca spadkowi wagi |
Żywność sprzyjająca wzrostowi wagi |
||
Nazwa produktu |
Działanie |
Nazwa produktu |
Działanie |
Zielone warzywa |
pomagająca w efektywnym metabolizmie |
Kukurydza |
zakłóca efektywność insuliczną, spowalnia tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii |
Mięso |
pomagająca w efektywnym metabolizmie |
Rośliny strączkowe |
zakłócają właściwe przyswajanie żywności, spowalniają tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii |
Jaja/niskotłuszczowe produkty mleczne |
pomagająca w efektywnym metabolizmie |
Orzeszki ziemne |
Zakłócają efektywność metabolizmu, zakłócają funkcje wątroby, przyczyna hipoglikemii |
Wątroba |
pomagająca w efektywnym metabolizmie |
Siemię sezamu |
spowalniają tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii |
Herbata z lukrecji |
przeciwdziała hipoglikemii |
Pszenica |
zakłóca procesy trawienne i metaboliczne, powoduje, że żywność jest składowana w organizmie w postaci tłuszczu, zamiast być spalana w energii, zakłóca efektywność insuliczną. |
|
|
Gryka |
zakłóca trawienie, spowalnia tempo metabolizmu przyczyna hipoglikemii |
Tabela poniżej przedstawia produkty, które należy spożywać oraz których należy unikać
Wskazane |
Unikać |
Mięsa i drób |
|
baranina, dziczyzna, jagnię, królik. |
bekonu, gęsi, kaczki, kurczaków, kuropatwy, przepiórek, serc, szynki, wieprzowiny. |
Owoce morza |
|
aloza, dorsz, flądra, granik, łupacz, łosoś, jesior, kawior, makrela, nawęd żabnica, młode szczupaki, morlesz, morszczuk, pstrąg morski, sardynka, szczupak, plamiak, sola. |
barakudy, bieługi, homara, ostryg, ośmiornicy, raka, kraba, krewetek, łososia wędzonego, małży, okonia morskiego, sardeli, skrzydelnika, omułków jadalnych, ślimaków, węgorza, żółwia, żab. |
Jaja i nabiał |
|
chude lub 2% mleko, jogurt, jogurt mrożony, jogurt z owocami, kefir, mleko owcze, ser farmer, ser feta, ser mozzarella, ser owczy, ser ricotta, serek wiejski. |
lodów, sera amerykańskiego, sera blue, sera string. |
Oleje i tłuszcze |
|
olej z oliwek. |
oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy, oleju krokoszowego, oleju z orzeszków ziemnych, oleju sezamowego, oleju słonecznikowego, oleju canola. |
Orzechy i pestki |
|
większość orzechów i pestek nie jest wskazana dla grupy B. |
masła sezamowego (tahini), masła słonecznikowego, masła orzechowego, orzecha filbert, orzechów nerkowca, nasion pinii, orzechów pistacjowych, maku, pestek dyni, pestek słonecznika, siemienia sezamu. |
Fasole i inne rośliny strączkowe |
|
fasola czerwonej soi, fasolka limejska, fasolka navy, fasolka nerkowata. |
fasoli aduke, azuki, czarnej, „czarne oczko”, garbanzo, pinto, soczewicy amerykańskiej, czerwonej, zielonej. |
Zboża |
|
orkisz, otręby owsa, otręby ryżowe, owsianka, proso, ryż dmuchany. |
amarantu, gryki, jęczmienia, kamutu, kasha, kremu z pszenicy, kukurydzianki, nasion pszenicy, otrębów pszenicy, płatków kukurydzianych, siedem zbóż, żyta. |
Chleb i grzanki |
|
chleb z brązowego ryżu, chleb esseński, chleb ezechiela, proso, wafle ryżowe, pieczywo chrupkie wasa. |
bułek kukurydzianych, chleba z otrębów pszennych, chleba wieloziarnistego, 100% chleba żytniego, chrupek żytnich, mąki durum, obwarzanek, pełnopszennego chleba. |
Ziarna i makarony |
|
mąka z owsa, mąka ryżowa. |
dzikiego ryżu, gryki, kasha, makaronu z karczocha, makaronu soba, mąki couscous, mąku glutenowej, mąki jęczmiennej, mąki pszennej, mąki pszennej bulgur, mąki żytniej, pszennej mąki durum. |
Warzywa |
|
bakłażan, botwinka, brokuły, buraki, fasola limejska, gorczyca, grzyby shiitake, kapusta bezgłowa, kapusta biała, kapusta chińska, kapusta czerwona, kalafior, marchew, pasternak, pietruszka, papryka czerwona, papryka jalapeno, papryka zielona, papryka żółta, słotkie ziemniaki. |
awokado, dyni, karczocha amerykańskiego, karczocha jerozolimskiego, kiełków mung, kiełków rzodkiewki, kukurydzy białej, kukurydzy żółtej, oliwek czarnych, oliwek greckich, oliwki hiszpańskiej, oliwek zielonych, pomidorów, rzodkiewki, tempeh, tofu. |
Owoce |
|
ananas, banan, czarne winogrona, jeżyna, papaja, śliwki ciemne, śliwki czerwone, śliwki zielone, winogrona. |
granatów, karamboli, opuncji, orzechów kokosowych, persymonów, rabarbaru. |
Soki i napoje |
|
sok z ananasa, sok z kapusty, sok z papai, sok z winogron, sok z żurawiny. |
soku pomidorowego. |
Przyprawy |
|
curry, chrzan, imbir, pieprz cayenne, pietruszka. |
cynamonu, czarnego mielonego pieprzu, esencji migdałowej, korzennika lekarskiego, pieprzu białego, skrobi kukurydzianej, słodu jęczmiennego, syropu kukurydzianego, tapioki, żelatyny. |
Herbatki ziołowe |
|
imbir, lukrecja, liście malin, mięta pieprzowa, owoce dzikiej róży, pietruszka, szałwia, żeń-szeń. |
aloesu, chmielu, czerwonej koniczyny, dziewanny, goryczki, kozieratki pospolitej, lipy, podbiału, rabarbaru, senesu, tasznika pospolitego, znamion kukurydzy. |
Używki |
|
zielona herbata. |
coca-coli, likierów destylowanych, napojów gazowanych, wody Selzera, wody sodowej. |
Inne przyprawy |
|
Przyprawy są zasadniczo albo obojętne, albo też szkodliwe dla wszystkich grup. |
ketchupu. |
„Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi”
Nigdy nie myślałem że grupa krwi może mieć wpływ na naszą dietę. Chyba zacznę stosować się do wskazówek.
Okazuje się ze wszystkie moje ulubione potrawy są dla mnie zakazane 🙁 czas zmienić dietę