Loading...
Jedzenie

Domowe piece do pizzy – czym kierować się podczas zakupu?

Domowa pizza z pieca leży na białym talerzu na stole

Pizza jest włoskim daniem, które kocha większość Polaków. Chrupiące brzegi pizzy, ciągnący się ser, do tego składniki mięsne i warzywne to zasługa nie tylko dobrze przygotowanego ciasta, ale w dużej mierze pieca. Aby domowa pizza smakowała tak, jak ta z włoskiej restauracji potrzebny jest do tego odpowiedni sprzęt. W tym artykule podpowiemy, na co należy zwrócić uwagę przy wyborze odpowiedniego pieca do pizzy.

Domowe piece do pizzy – ogrodowy czy elektryczny?

Bez wątpienia pizza domowa z pieca opalanego drewnem będzie miała lepszy smak i aromat niż ta przygotowana w piekarniku elektrycznym. Zastanawiając się nad wyborem pieca domowego do pizzy, należy kierować się paroma aspektami. Piec elektryczny do pizzy może być używany praktycznie o każdej porze roku, jest łatwiejszy w czyszczeniu oraz łatwiej go przenosić. Natomiast ten ogrodowy jest używany tylko w sezonie, kiedy pogoda dopisuje. Bardzo ważnym czynnikiem wpływającym na jakość wypieku jest odpowiednia temperatura. Pizza powinna być wypiekana w temperaturze powyżej 400°C. Warto zwrócić uwagę na piece, które posiadają regulację temperatury i czasu pieczenia.

Dodatkowo warto zaopatrzyć się w akcesoria do wypiekania domowej pizzy, takich jak kamień ceramiczny, dzięki któremu ciasto będzie miało równomiernie przypieczone brzegi i spód. Przydatnym i praktycznym akcesorium jest również radełko i kamień obrotowy, dzięki którym łatwiej będzie pokroić pizzę na kawałki.

Piec elektryczny do domowej – pizzy czy warto?

Dawniej piece elektryczne potrzebowały większej przestrzeni, dziś piece elektryczne zmieszczą się w każdej kuchni. Piece elektryczne dzielą się na te jednokomorowe i wielokomorowe, które pozwalają przyrządzić więcej dań. Do przygotowania jednej pizzy wystarczy piec z jedną komorą. Specjalne piece do pizzy pozwalają osiągnąć odpowiednią temperaturę do przyrządzenia tego dania. Piec elektryczny do pizzy jest dość kosztowny, jednak wystarczy na kilka lat użytkowania, do tego jest ekologiczny.

Piec ogrodowy do domowej – pizzy czy warto?

Piec ogrodowy w przeciwieństwie do pieca elektrycznego potrzebuje większej wolnej przestrzeni w ogrodzie. Na rynku dostępne są różne modele pieców gazowych lub opalanych drewnem. Cena pieców do pizzy ogrodowych waha się w granicach kilku tysięcy złotych, jednak znajdą się modele poniżej dwóch tysięcy złotych. Jest to inwestycja na długie lata. Utrzymanie w czystości takiego pieca nie jest trudne i jedynie trzeba liczyć się z nieprzyjemnym dymem. Dostępne są domowe piece do pizzy w gotowych zestawach, jak i te, które można złożyć od podstaw samodzielnie, co tak naprawdę nie jest to nic trudnego.

Jak zrobić domową pizzę w piecu?

Niezależnie od rodzaju pieca, przydatne w wypiekaniu mogą być łopatka do przemieszczania ciasta lub kratka. Przed przystąpieniem do pieczenia pizzy należy ustawić piec na odpowiednią temperaturę. W przypadku pieca opalanego drewnem najlepiej będzie przygotować go dwie godziny wcześniej. W zależności od ilości składników czy grubości ciasta czas pieczenia może się wydłużyć. Zwykle pizzę wypieka się w temperaturze 450°C od 3 do 5 minut.

Przepis na ciasto na pizzę

Poniżej znajduje się przepis na cienkie ciasto do pizzy.

Składniki:

  • 350 g mąki typu 00,
  • 180 g ciepłej wody,
  • 20 g drożdży świeżych,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 25 ml oliwy.

Przygotowanie ciasta:

Drożdże należy rozrobić z wodą i cukrem, odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Pozostałe składniki wymieszać w misce, dodać rozrobione drożdże. Wyrabiać ciasto przez kilkanaście minut do uzyskania gładkiej kuli. Ciasto podzielić na cztery kawałki i odstawić pod przykryciem np. ściereczką na minimum 30 minut. Po minionym czasie zrobić cztery równe placki, dodać ulubione składniki i wypiekać w piecu przez około 6 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.