Lata mijają, a wzrok się pogarsza… W twoim przypadku wcale nie musi tak być! Poznaj proste ćwiczenia i wskazania dietetyków, które pozwolą chronić twoje oczy.
Czy dzięki ćwiczeniom można poprawić wzrok?
Dr William Bates – amerykański okulista i naukowiec – w 1919 roku po raz pierwszy opublikował pracę „Naturalne leczenie wzroku bez okularów”. Dowodził w niej, że mięśnie gałki ocznej, podobnie jak każdy inny mięsień, wymagają treningu. Dzięki temu nie tracą one swojej sprawności, a tym samym „ćwiczący” poprawia swój wzrok.
Zdaniem Batesa okulary „rozleniwiają” mięśnie odpowiedzialne za ruch oczu, przez co słabnie nasza zdolność widzenia. Ponadto naukowiec wierzył w to, że niektóre wady wzroku można wyleczyć lub zmniejszyć bez ingerencji chirurgicznej.
Czy okulista w swoich kontrowersyjnych (zarówno na swoje, jak i nasze czasy!) poglądach miał rację? Dziś – 100 lat po publikacji pracy Batesa – wciąż nie odkryto metod leczenia w 100% skutecznych we wszystkich przypadkach. Nie udowodniono również, że naukowiec się mylił, a opracowane przez niego ćwiczenia pomagają wielu ludziom poprawić widzenie – a na pewno nie szkodzą.
Dlatego też polecamy wprowadzenie ćwiczeń na bazie badań Batesa do codziennych czynności. Poniżej znajdziesz kilka przykładów najprostszego treningu oka. Ważne: ćwiczenia zawsze wykonujemy bez okularów!
Ćwiczenie 1
Weź do rąk książkę lub gazetę i… odwróć ją. Nie próbuj czytać czy rozpoznawać liter, lecz śledź wzrokiem ich krawędzie. Pamiętaj o częstym oddychaniu i mruganiu w trakcie wykonywania ćwiczenia.
Ćwiczenie 2
Zamknij oczy i napisz na kartce krótkie zdanie dużymi literami. powtarzaj zadanie kilkukrotnie, zmniejszając za każdym razem wielkość liter. Po każdym napisanym zdaniu możesz otwierać oczy.
Ćwiczenie 3
Zakryj lewe oko prawą dłonią. Następnie wyciągnij przed siebie lewą dłoń, wnętrzem do siebie. Przesuwaj lewą rękę w lewo, na tyle, na ile pozwala ci zakres widzenia prawego oka. skieruj wzrok na lewą dłoń i szybko przybliż ją do prawego oka, na odległość kilku centymetrów. Gdy obraz dłoni się wyostrzy, powróć od razu do pozycji wyjściowej. Wykonaj ćwiczenia kilka razy. Zmień oko i rękę ,powtórz tę samą liczbę serii ćwiczenia na drugą stronę.
Mniej stresu = lepszy wzrok?
Warto wiedzieć również o innych zaleceniach doktora Batesa. Amerykanin w swoich badaniach doszedł również do wniosku, że na nasz wzrok wpływ ma tryb życia. Dokładniej rzecz ujmując, na wydajność mięśni gałki ocznej wpływać mają przebyte choroby czy… stres, w którym żyjemy na co dzień.
Dlatego też, chcąc zadbać o swój wzrok, powinniśmy nie tylko wykonywać regularnie (najlepiej codziennie!) wyżej opisane ćwiczenia, ale też dbać o zdrowie, prowadzić zdrowy styl życia i formę w pełnym rozumieniu tych słów.
Co jeść, aby polepszyć wzrok?
Jeśli mówimy o ogólnym dbaniu o zdrowie, nie możemy pominąć milczeniem kwestii zbilansowanej diety.
Zrównoważona dieta – podstawowe zasady
- Należy spożywać 3-5 posiłków dziennie.
- 50-60% energii powinno pochodzić z węglowodanów, 15-30% z tłuszczów, a 10-15% z białek.
- Posiłki powinny być tak skomponowane, aby dostarczyć ilość kcal adekwatną do indywidualnych potrzeb (zależnych od płci, wieku, aktywności fizycznej).
- Każdego dnia należy zjeść 5 porcji warzyw i owoców.
- Posiłki powinny być spożywane regularnie, maksymalnie co 4 godziny.
Oczywiście powyższe wytyczne dotyczą osób zdrowych – w przypadku jakichkolwiek problemów zdrowotnych dieta powinna być konsultowana z lekarzem i/lub dietetykiem.
Witaminy i minerały, które są potrzebne oczom
Ponadto – oprócz podstawowych zasad zrównoważonej diety – dla zdrowia oczu warto zwrócić uwagę na składniki, które powinny dostarczać posiłki. Niektóre produkty spożywcze wpływają na nasz wzrok wyjątkowo korzystnie!
- Witamina A – w dużych ilościach odnajdziemy ją w marchwi, pomidorach, brzoskwiniach oraz warzywach ciemno-liściastych.
- Witamina C – spore dawki tej witaminy zawierają natka pietruszki, czarne porzeczki, cytrusy, warzywa kapustne, papryka, truskawki i kiwi.
- Witamina E – jej dobrym źródłem są pestki słonecznika i dyni, sezam, orzechy oraz oleje roślinne.
- Antocyjany – znajdują się w borówkach, czarnych jagodach, aronii, wiśniach, żurawinie, owocach czarnego bzu oraz truskawkach.
- Cynk – aby zadbać o właściwy poziom tego składnika, należy spożywać ryby, jaja, pełnoziarniste pieczywo.
- Miedź – nie zabraknie jej w organizmie, jeśli będziemy spożywać owoce morza, awokado czy orzechy.
- Mangan – jego pokłady odnajdziemy w orzechach, ciemnym pieczywie, fasoli, grochu, czarnych jagodach.
- Selen – zawierają go ryby morskie i owoce morza, orzechy, kiełki pszenicy, czosnek i cebula.
- Luteina – tego składnika należy szukać w szpinaku, jarmużu, natce pietruszki, sałacie oraz żółtych warzywach.
- Zeaksantyna – znajduje się jej niemało w pomarańczowych i zielonych warzywach, a także w nektarynkach, jeżynach, agreście i awokado.